Halil Yeni

Halil Yeni

156 GÜN SÜREN GREV: CORNİNG

156 GÜN SÜREN GREV: CORNİNG

Ardı arkası kesilmeyen zamlar, işçileri derinden etkilerken emekçiler giderek derinleşen ekonomik zorluklar karşısında seslerini yükseltiyor. “Geçinemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz!” diyordu.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi büyük şirketlerin altyapıları için fiber kablo üretimi yapan Corning işçileri de onlardan biriydi.

ABD’li firma Corning’de, işçilerin yüzde 105 zam taleplerine karşılık patronun yüzde 60’lık zam önermesi üzerine 14 Temmuz’da grev başlamıştı.

Pandemi zamanında bile gece gündüz demeden yoğun bir şekilde çalışan ve bu emeğin karşısında ücretlerine iyileştirme isteyen işçilere sözleşme döneminde iyi bir ücret zammı yapılacağını dile getiren yönetim, sözleşme dönemi geldiğinde ‘’istediğiniz talepleri karşılayamayız’’ demiş, bunun üzerine Corning işçileri üretimden gelen güçlerini kullanma iradesine sahip olduklarını göstererek emeklerinin azda olsa karşılığını alabilmek için üretimi durdurup, greve gitmişti.

Corning patronu üretimi Polonya’daki fabrikasına kaydırırken, hayatın her geçen gün daha da pahalılaştığı ülkemizde Corning işçileri, maaş alamadıkları için çok zor günler geçiriyor, karma karışık duygular yaşıyordu. Fakat her ne olursa olsun grevlerini fabrika önünde kurdukları çadırlarda yedi gün yirmi dört saat tutulan nöbetlerle devam ettiriyordu.

Bu kararlılıkla devam eden grev, Corning Kablo işçilerinin fabrika yönetimi ile yaptığı toplantı sonrası çoğunluğun ortak kararıyla, anlaşmayla sonuçlandı.

Lastik-İş ile yönetim ilk 6 ay yüzde 75, ikinci 6 ay yüzde 30, üçüncü 6 ayda ise enflasyon +2 puanlık ücret artışında anlaşarak TİS imzaladı. Grev 156 gün sonra sona ererken, işçiler bu haberi ‘’Birleşen işçiler yenilmezler!’’ diyerek kutladı.

Bu yazı toplam 10030 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi