Sıcak hava uyarısı: Dikkatli olun!

Sıcak hava uyarısı: Dikkatli olun!

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küresel sıcaklık artışları aşırı şekilde gözlemlenmekte. Uzmanlar hava sıcaklıklarının çok daha fazla artacağı ve bu nedenle dikkatli olunması konusunda vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunuyorlar.

SBÜ Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gülay Aydın, vatandaşlarımıza sıcak havalarda nelere dikkat etmeleri konusunda çeşitli bilgilendirmelerde bulundu.

SU KAYBI BİRÇOK SAĞLIK SORUNUNA NEDEN OLUYOR
Hipertansiyon, koroner arter hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, kalp yetmezliği ve ritim bozuklukları gibi hastalıkların, kalp hastalıklarının başında geldiğini belirten Uz. Dr. Gülay Aydın, bu hasta gruplarındaki kişilerin, kan sulandırıcı benzeri ilaçlar kullandıkları için çok daha fazla risk grubunda olduğunu ve bu nedenle daha dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Hava sıcaklıklarının artması sonucu terleme ile vücuttan aşırı su kaybı olduğuna dikkat çeken Aydın, “Bu nedenle kişilerde, hem tansiyon düşmekte hem de kanın koyulaşması artmakta. Aynı zamanda kan damarlarının genişlemesi ile kişilerde tansiyon düşmesi de gözlemlenmekte. Bu da, baş ağrısı, baş dönmesi, bayılma, çarpıntı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomlara yol açmakta” diye konuştu.
Sıcak havalara bağlı olarak su kaybının vücutta sodyum ve magnezyum gibi elementleri de azalttığını vurgulayan Uz. Dr. Gülay Aydın, “ Bu durum kramplara, ellerde ve ayaklarda uyuşmalara, hatta bazen bilinç kaybına kadar neden olabilmekte. Kanın koyulaşması ise beyin, kalp damarları ve bacaklarda tıkanmalara kadar neden olabilmekte” diye konuştu.

KALP HASTALARI AŞIRI SICAK HAVALARDA NELERE DİKKAT ETMELİ?
Gün içerisinde özellikle öğle saatlerinde güneş ışınlarına direkt maruz kalınmaması önerisinde bulunan Aydın; “Bu saatler dışında dışarıya çıkarken pamuklu, açık renkli, rahat giysiler giymeli, şapka ile gözlük kullanılmalı ve yeterli miktarda su tüketilmeli” önerisinde bulundu.
Aydın; çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ise kişilerin beklemeden acil olarak en yakın sağlık tesisine başvurmaları gerektiği uyarısında bulundu.

ERDAL KARAÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.