Sadece BM’ye değil TBMM’ye de girmeliyiz

Sadece BM’ye değil TBMM’ye de girmeliyiz

2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı listesinden Darıca Belediye Meclisi’ne seçilen Petrol-İş Gebze’nin MHP’li yöneticisi Fikret Ağbaba, “İşçiler sadece belediye meclis üyeliğine değil milletvekilliğine de aday gösterilip seçilmeli” dedi

fikreeet-agbaba.jpg

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin mevcut yönetiminde yer alan Fikret Ağbaba aynı zamanda Darıca Belediyesi MHP Meclis Üyesi. 2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı / AKP aday listesine MHP kontenjanından giren Ağbaba seçimden bir süre sonra yine partisine döndü.

32 YILDIR DARICA’DA

İktidar ortağı muhalefet partisi meclis üyesi olarak görevde ikinci yılını doldurmak üzere olan 44 yaşındaki aktif sendikacı ve siyasetçi Ağbaba, Kars’ın Arpaçay İlçesi’nden. 12 yaşından bu yana Darıca’da yaşıyor, evli ve üç çocuk babası.

12 YIL KESİNTİSİZ

TEMSİLCİLİK YAPTI

 

Ağbaba, 18 yıldır Tekno Kauçuk’ta ve en azından günümüz itibariyle şube icra kurulunda yer almadığı için fabrika işçiliğini sürdürüyor. Ancak 2003’te girdiği Tekno Kauçuk’ta 2008-2020 arası kesintisiz işyeri temsilciliği temsilciliği yaptı. Şubenin 2016’daki kongresinde Süleyman Akyüz’ün listesinden yönetim kurulu yedek üyesi seçildi.

İCRA KURULU DA

BAŞKANLIK DA OLASI

 Akyüz’ün genel başkanlığı sonrası asil üyeliğe yükseldi. Eyüp Akdemir’in şube başkanlığına seçildiği 2020’deki kongrede yönetime bu sefer direk, asil üye olarak girdi. Ağbaba’nın önümüzdeki yıllarda şube icra kuruluna ve/veya şube başkanlığına ve ötesine erişmesi, günümüz Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz’ün Petrol-İş’teki hikâyesi göz önüne alındığında hayli olası. Sendikanın aynı zamanda üst kurul delegesi.

GÖNÜLLÜLÜK TEMELLİDİR

Belediye meclis üyeliğini yanlış algılayan, yorumlayan vatandaşlar olduğunu kaydeden Fikret Ağbaba, “Belediye meclis üyeliği amatör sendikacılık gibi gönüllülük temelli bir çalışmadır” dedi. Belediye meclis üyeliğine adaylığının partisinin tasarrufu ile olduğunu kaydeden Ağbaba şunları kaydetti:

TABANDA İŞÇİ GÖRÜŞLERİNİN

YÖNETİME YANSIMASIDIR

“Sonuç itibari ile siyaset ve sendikacılık faaliyetleri ideolojik anlamda belirli bir kesim tarafından farklı anlaşılsa da tabanda işçilerin dünya görüşlerini yönetimlere yansımasıdır bence. Partim tarafından aday gösterilip halk tarafından seçilmiş işçi bir belediye meclis üyesiyim. Bence işçiler siyasetin genelinde, sadece belediye meclis üyeliğine değil milletvekilliğine de aday gösterilip seçilmelidir. Hatta bu anlamda patronların, işverenlerin yerine tercih edilmesi gerektiğini savunuyorum.” (Haber Merkezi)

 

azerbaycan.jpg

AZERBAYCAN’IN YANINDAYIZ: Darıca Belediyesi MHP Meclis Üyesi Fikret Ağbaba belediye meclisinin kasım ayı olağan toplantısında söz aldı. İyi niyet temalı konuşan Ağbaba o süreçteki Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırıya atıfta bulunup, “Azerbaycan’ın Karabağlar’da göstermiş olduğu mücadelede Türk Milleti ve Devleti olarak yanlarında olduğumuzu bir kez daha belirtirim” dedi. (https://www.gebzehaber.net/kardes-azerbaycanin-yanindayiz-68118h.htm)

 

 

Yönetimlere giden yol sokak

ve temsilcilikten geçiyor

 

Kendi içinde doğrudan demokrasiyi işletebilen sınırlı sayıda sivil toplum örgütü arasında yer alan Petrol-İş’te temsilciyi işçi, şube yönetimlerini temsilci, genel merkez yönetimlerini yine işçi ve temsilci oylarıyla seçilen büyük kurultay delegeleri belirliyor. Temsilcilikte direk atama sadece ilk örgütlenilen yerler için ekseriyetle bir seferliğine geçerli bir yöntem. Şube yönetimleri fabrikalarda temsilciliklere, o fabrikanın işçilerinin seçtiğini atıyor.

GENEL BAŞKANLIĞA KADAR YOLU VAR

 Yönetimlere giden yolda ilk basamak ise işyeri temsilciliği. Temsilci seçilmekte fabrikada işçilerin sorunlarını sorun edinmenin yanı sıra sokaklardan geçiyor. Bu dönem yönetim kurulunda yer alan Fikret Ağbaba ve O.Kutay Haymanalı sürecin son örneği. Gebze’de mücadeleye işçilikten başlayanın genel başkanlığa kadar yolunun açık olduğu ise Süleyman Akyüz pratiğinde kendisini açığa çıkartıyor:

Alpla Plastik Pelitli Baştemsilci: Kenan Yıldırım. Temsilciler: Uğur Dönmez ve Yusuf Ziya Zever.

Alpla Plastik Çayırova Baştemsilci: Adem Yılmaz. Temsilciler: Özgür Karateke, Tarkan Yıldız.

Alpla Plastik Konya Temsilci: Ahmet Ünver.

 

BASF Türk Baştemsilci: Sedat Karadağ. Temsilci: Fikret Kılınç.

Bayer Türk Baştemsilci: İbrahim Korkmaz. Temsilci: Cemil Güler.

Cambro Özay Baştemsilci: Zeynel Çetinkaya. Temsilci: Rifat Güli.

Durden Plastik Baştemsilci: Tamer Özker. Temsilciler: Yüksel Doğan ve Cemal Akbaş.

DYO Boya Baştemsilci: Resul Çelik. Temsilciler: Satı Çelik ve Ramazan Yüksel.

Nedex Kimya Baştemsilci: Ferdi Gülkırmızı. Temsilciler: Beşir Aslanoğlu ve Eser Çağtar.

Novares Baştemsilci: Sinan Karataş. Temsilciler: Onur Atik ve Barış Güldere.

Pasell Baştemsilci: Ayhan Yasan. Temsilci: Mustafa Gürgen.

Plascam Plastik Temsilciler: Erdem Çağlın ve Muhammet Altunterim.

Polinsu Parkları Baştemsilci: Ali Osman Yıldırım. Temsilciler: Yusuf Sönmez ve Hakan Aytar.

 

fikret.jpg

 

Petrol-İş Gebze Şube’de bu dönem yönetimde yer alan Fikret Ağbaba (sol baştaki)

 

kutay.jpg

ve O.Kutay Haymanalı bulundukları konuma işçilik ve temsilcilikten geldi.

 

Ravago Petro Kimya Temsilci: Cemil Balaman.

Ravago Tekpol Baştemsilci: Murat Taşkın. Temsilci: Yaşar Özsoy.

Saybolt Baştemsilci: Sinan Özcan.

Tekno Kauçuk F1 Baştemsilci: Muzaffer Münüklü. Temsilciler: Zeki İmat ve Mustafa Ak.

Tekno Kauçuk F2 Baştemsilci: Ayhan Dilekçi. Temsilci: Uğur Saraç.

Trelleborg F1 Baştemsilci: Ömral Eker. Temsilci: Ramazan Ateş.

Trelleborg F2 Baştemsilci: Dursun Karataş. Temsilciler: Ümit Elbir ve Orhan Bayraktar.

Unilever Baştemsilci: Selim Demir. Temsilciler: Ulus Türker ve Ali Kemal Yılmazer.

 

**

Emekliliği uzayınca

yasal değişiklik istemişti

 

yunus-kose-001.jpg

 

2019 yerel seçimlerinde Çayırova, Yenimahalle’den muhtar seçilen Yunus Köse; 2011-2018 yılları arasında Petrol-İş Sendikası’nın Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu Alpla Plastik’te çalıştı. Şube kongrelerine delege seçildi. Emekliliği sonrası muhtarlığa başladı ancak kötü bir sürprizle karşılaştı. Emeklilik için gerektiğinden fazla primi olan Köse, yaşa takılmasından ötürü 56’sını bekliyordu. Ancak muhtarlık ilgili mevzuatı gereği, 58’ine uzadı. Çok sayıda milletvekiline yazdı ama sonuç alamadı.

https://www.gebzehaber.net/emekliligi-uzayan-muhtar-yasal-degisiklik-istedi-68410h.htm

Mahallesindeki PTT Şubesi kapanınca da imza kampanyası başlatan Köse, sendikalı işçiliğin getirdiği avantajla olsa gerek bu dönem Gebze Bölgesi’nin en tepkili muhtarları arasında başı çekiyor.

 

 

**

İktidar partili olunca

sessiz sedasız geçirdi

 

metin-aksu.jpg

 

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube eski yöneticilerinden Metin Aksu, 2014-2019 arası AKP’den Gebze Belediye Meclis Üyeliği yaptı. Beş yıllık süre boyunca bilinen bir önergesi, bir konuşması yok. İktidar partili meclis üyeleri bu eleştiriye ekseriyetle, “Grup toplantılarında konuşuyoruz. Mecliste konuşmamıza gerek kalmıyor” yanıtı getiriyor.

FOTO

Metin Aksu

**

Bürokrat işgüzarlık

yapınca tamamlayamadı

 

serafettin-koc.jpg

Çelik-İş Sendikası Gebze Şube Başkanlığı’nı 20 yılı aşkın süredir devam ettiren Şerafettin Koç, uzun yıllar Gebze Sendikalar Birliği sözcülüğünü de üstlendi. CHP’li kimliği ve üyeliğiyle bilinen Koç partisinden belediye meclis üyeliğine, CHP’nin GSB’den meclis üyesi adaylığına sendikacı istemesi üzerine, GSB bileşenlerinin önerisiyle aday oldu ve 2004’te seçildi. Ancak Gebze İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden bir bürokratın işgüzarlığıyla istifa etti. Bir yasa maddesine göre sendikaların şube başkanlarının belediye meclis üyeliği yapması aykırılık içeriyormuş ve ikisinden birini tercih etmek zorundaymış. Koç sendikacılığı tercih edip meclisten istifasını verdi.

**

 

 

Maharetli asistan 15’nci yılında

 

yeliiiiiz.jpg

 

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nde 15 yılı geride bırakan Yeliz İştar, 2005 öncesi geçici süreyle şubede çalıştı. Eski şube başkanlarından Mehmet Şensoy’un anne tarafından akrabası, şubeden bir süre önce emekli olan Alaattin Köse’nin sendikanın eski üyelerinden merhum babasıyla tanışıklığının aracılığıyla başlayan tanışıklık, 01 Ocak 2005’ten itibaren sürekli çalışmaya dönüştü. Tecrübeli asistan şube içi işlerinden fırsat bulduğu süreçte grev ve direnişlere de desteğe gidiyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.