Emekliliği uzayan muhtar yasal değişiklik istedi

Emekliliği uzayan muhtar yasal değişiklik istedi

İşçilik yıllarında prim günlerini fazlası ile dolduran ancak emeklilik için yaşa takılan Yenimahalle Muhtarı Yunus Köse mevcut "haklarından" dolayı işçi emekliliğinden Bağ-Kur emekliliğine birçok hak kaydıyla evrilmek üzere. Köse, yasal değişiklik istedi

yunus-kose.jpg

 

** Hiç prim günü borcu olmayan, emeklilikte yaşa takılmasından ötürü emeklilik için 56 yaşına kadar bekleyecek olan Yunus Köse, Çayırova Yenimahalle’ye muhtar seçilince tüm emeklilik hayalleri alt üst oldu. Aday olduğuna da seçildiğine de adeta “pişman” oldu

** Maaşlı ve Bağ-Kur primli muhtarlık yapan Yunus Köse emeklilik öncesi son 3.5 yıl primi aynı şekilde ödenirse Bağ-Kur emeklisi sayılacak. 58’ine kadar bekleyecek. Şimdiden 2 bin 300 gün prim günü borcu var ve o borcu kapatmaya, 2019-2024 dönemi yetmiyor!

 

** Muhtar Yunus Köse çok sayıda muhtarı mağdur eden sorununu Çayırova Kaymakamı Hasan Gözen, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’a anlattı. Kamu denetçilerinde dile getirdi. 20 milletvekiline mektup yazdı. Köse, “Sorunun çözümünde tek seçenek yasal değişiklik” dedi

 

 

2019 yerel seçimlerinde Çayırova’ya bağlı Yenimahalle’ye muhtar adayı olan ve seçilen Yunus Köse muhtar adayı olduğunu adeta pişman oldu. Seçim akşamı şüphe yok ki sevinmişti, o sevinci de kursağında kaldı. Emeklilikte yaşa takılmasından ötürü zaten mağduriyeti olan Köse yasal değişiklik olmaması halinde, ‘Mevcut durumuna şükrettirecek’ bir mağduriyet daha yaşayacak.

2024’TE ADAY OLUR MU? BİLİNMEZ!

Emeklilik için iki sene daha bekleyip üstelik daha düşük emekli maaşı alacak! Muhtarlık öncesi işçi emekliliğinden ötürü sigorta prim günü fazlası olan Köse, bu koşulların sürmesi halinde prim günü borçlanmasına da girdi. O borcu ödemeye bu dönem yetmiyor. Bu koşullarda 2024’te muhtarlığa aday olur mu, bilinmez!

VALİ’YE DE KAYMAKAM’A DA ANLATTI

Köse sorunu ve talebini bir şekilde Meclis’e ulaştırırken görev yaptığı Çayırova İlçesi’nde ve Kocaeli İli’nde sıklıkla sorun ve talebini gündeme getirdi. Çayırova Kaymakamı Hasan Gözen’in bir süre önce muhtarların da yer aldığı bir toplantısında sorununu aktarıp çözüm aradı. Valilikte dillendirdi, kamu denetçileri toplantısında anlattı.  

ÜSTELİK EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILAN

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu bir fabrikada işçilik yapan 41 yaşındaki Yunus Köse; 6 bin 700 prim günü ödemesiyle fabrikasından ayrıldı. Köse’nin işçi emeklisi olması için 5 bin 860 prim gününe ihtiyacı vardı. Bunu fazlasıyla aştı. Ancak emekli olmak için 56 yaşını beklemek zorunda çünkü kendisi bir EYT. (Emeklilikte Yaşa Takılan)

ASLINDA HER ŞEY YASAL!

Yunus Köse.. Emekliliğe hak kazanmak için 56 yaşına kadar beklemek durumunda olduğunu sanıyordu, ta ki muhtar seçilene kadar. Prim günü olarak fazlası var sanıyordu, ta ki muhtar seçilene kadar. Muhtarlara tanınan yeni hak ve statüler ile 2 bin 138 TL maaş alan ve Bağ-Kur primi devlet tarafından ödenen Köse; yazılı kanuna göre emeklilik öncesi son 3.5 yıl süreyle priminin Bağ-Kur’a ödenmesi halinde işçi emekliliğinden esnaf emekliliğine geçecek.

GÜN FAZLASI VARDI.

ŞİMDİ GÜN BORCU VAR!

Normal şartlarda 840 prim günü fazlalığı varken 2 bin 300 gün “prim” borçlusu haline gelen Köse, 2024’ü de 800 prim günü borcuyla tamamlayacak. Tekrar muhtar adayı olur ve seçilirse o borcu kapatmak da var ama hele ki yasal değişiklik gerçekleşmezse hem iki sene daha bekleyerek hem de daha düşük maaşla emekli olma riski var! Kendisinden 9 bin işgünü prim aranacak. Ayrıca emekliliğe hak kazanabilmek için iki yıl daha, 58’ini bekleyecek. Köse şunları kaydetti:

TEK SEÇENEK YASAL DEĞİŞİKLİK

“Eski zamanlardaki muhtarlıkla şimdiki zaman muhtarlığı kıyasladığımızda, geçmişte sigorta primi söz konusu değildi. Şimdi bu süreç biraz daha resmiyet kazandı.

Sorunu çeşitli platformlarda dile getirdim. Çözümünde tek seçenek, yasal değişiklik. Öte yandan sorun ülkemizde çok sayıda muhtarın sorunu.

ÜÇ SEÇENEK SUNSALAR ‘GSS’ DERİM

Şimdi önüme üç seçenek koysalar; ‘SGK mı? Bağ-Kur mu? Genel Sağlık Sigortası mı’ deseler; ‘Genel Sağlık Sigortası’ derim çünkü ben makine takım teknisyeni olarak nitelikli ve üstelik sendikalı işçilik yaptım. Primim net ücretim üzerinden ödendi, katsayım yüksek.

Şimdi kanun diyor ki, ‘Bir yerde sigortalı çalışmıyorsan primin Bağ-Kur tarafından ödenir ve 3.5 yıl Bağ-Kur primi ödenmesi durumunda Bağ-Kur emeklisi olursun.’

Şimdi ben Bağ-Kur emeklisi olmamak için bir taraftan da özel sektörde çalışmaya yönelirsem vatandaşa muhtarlık hizmetini kim verecek?

İKTİDAR GÖRÜŞÜLMESİNİ DAHİ İSTEMİYOR

Konu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde muhalefetteki siyasi partilerin milletvekilleri tarafından gündeme getiriliyor. İktidar partisi görüşülmesini dahi ret ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutum ve yaklaşımları ile birlikte muhtarlık makamı ağırlık, saygınlık, ciddiyet kazandı ama bu soruna da bir çözüm getirilmeli.

MAAŞ ALIYORUZ ALMASINA AMA…

Maaş bağlanmadan önce ikametgah belgelerini muhtarlıklar veriyordu. Günlük ortalama 200 – 300 TL (20 iş gününden aylık 4 – 6 bin TL) ciro oluyordu. Maaş bağlanmasının ardından vatandaş önceden muhtarlıktan edindiği belgeyi şimdi bedel ödemeden edinebiliyor. Maaşımız 2 bin 138 TL…”

 **

 

Son Başbakana dahi yazdı

 

** Muhtar Yunus Köse; Türkiye’nin son başbakanı Binali Yıldırım ile birlikte 18 AKP’li, bir CHP’li ve bir MHP’li olmak üzere 16 ilden 20 milletvekiline mektup yazdı..

 

binali-yildirim.jpg

 

Yenimahalle Muhtarı Yunus Köse; 18’i AKP biri CHP ve biri MHP olmak üzere ülkemizin 16 ilinden aralarında geçmişte başbakanlık ve bakanlık yapmış 20 milletvekiline muhtar seçilmesinin ardından özlük haklarına dair yaşadığı kayıplardan söz edip yasal değişiklik istedi. Son Başbakan Binali Yıldırım ile CHP’den Erzurum Milletvekili Avukat Naci Turan ve MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da listesinde yer aldı. Köse mağduriyetin ülkemiz genelinde çok sayıda muhtar tarafından yaşandığını kaydetti:

Binali Yıldırım (AKP/İzmir ve son Başbakan), Veysel Eroğlu (AKP/Afyonkarahisar ve eski Bakan), Ali İhsan Yavuz (AKP/Sakarya ve Cumhurbaşkanı sözcüsü),  Emrullah İşler (AKP/Ankara), Naci Turan (CHP/Erzurum), Yılmaz Tunç (AKP/Bartın), Cemal Taşar (AKP/Bitlis), Jülide İskenderoğlu (AKP/Çanakkale), Abdullah Nejat Koçer (AKP/Gaziantep), Mustafa Ataş (AKP/İstanbul), Aziz Babuşçu (AKP/İstanbul), Ahmet Berat Çonkar (AKP/İstanbul), Mihrimah Belma Satır (AKP/İstanbul), İsmail Emrah Karayel (AKP/Kayseri), Mehmet Özhaseki (AKP/Kayseri), Ahmet Salih Dal (AKP/Kilis), Erkan Akçay (MHP/Manisa), Osman Ören (AKP/Siirt), Yücel Bulut (MHP/Tokat), İsmail Güneş (AKP Uşak)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İşte o mektup**…

mektup-001.jpg

 

 

“Selamün Aleyküm Sayın Vekilim.

Ben Kocaeli Çayırova Yenimahalle Muhtarı Yunus Köse

Birçok muhtarımızın emekliliğini etkileyen bir sorunu dile getirerek bu konuda siz vekillerimizin ve devlet büyüklerimizin çözüm üretmesini kendim ve muhtarlarım adına talep ediyorum.

1996 SGK girişi ve 6 bin 677 SGK günüm ile emeklilik yaşım 56, prime tabi olduğum gün sayısı 5 bin 860. Bu durumda ben emeklilik için yaşı bekliyordum.

Şu anda muhtarlık görevim ile ödenen Bağ-kur primi nedeni ile emekliliğimde son 3,5 yıl baz alınacak olduğundan Bağ-kur’dan emekli olmam gerekiyor ve 58 yaş, 9 bin güne tabi oluyorum.

2008 yılı öncesi SGK’lı olduğum içinde emekli aylığı bağlanmasında da düşüş söz konusu olacak. Hesaplamalarda yapılan kat sayı uygulaması ile tarafımıza yatırılan en düşük Bağ-kur primi ile maaş uygulamasında da çok ciddi bir düşüş olacak.

ASGARİ ÜCRET BİLE DEĞİL

Muhtarlık maaşımız 2 bin 138 TL ve bir asgari ücret kadar bile değil. Asgari geçim indirimi bile tarafımıza ödenmiyor. Gecesini gündüzüne katan, vatandaş ile devlet kurumları arasında köprü vazifesi gören, şikâyetlerini dinleyip çözüm üretmeye çalışan, sosyal hayatın direk içinde olan, Emniyet teşkilatı ile 7/24 ev aramalarına katılan,

DEVLET BÜYÜKLERİMİZ DÜZELTMELİ

 

yaşadıkları bölge ve mahalle sakinlerinin en güzel hizmetleri alabilmesi için çalışan muhtarlarımızın maaşlarının ve emeklilik şartlarındaki SGK ve Bağ - Kur çakışmasının gözden geçirilmesini, hiçbir yan geliri olmayan ve E- devlet sistemine ekonomik olarak yenilen muhtarlarımızın ekonomik şartlarının düzeltilmesi konusunda siz değerli devlet büyüklerimizin bu konu hakkında mağduriyetimizin giderilmesi konusunda yardımlarınızı bekliyoruz.

Gerekenin yapılmasını arz eder sevgi ve saygılarımı sunarım.

Teşekkür ederim.

 

Haber fotoları: Görüşme Covid 19 pozitif kişiyle yakın temas vakası karantinasından sebep yüzyüze gerçekleşmemiş, fotolar Yunus Köse'nin Facebook sayfasından ve Google anonimden kullanılmıştır...

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.