Pıhtı atması nedir?

Pıhtı atması nedir?

Son yıllarda pek çok inme ve can kaybının nedeni olarak belirtilen 'Pıhtı atması' vatandaşlar tarafından da sıklıkla araştırılıyor. Hatta vaka sayılarındaki artış nedeniyle, Türkiye'de pıhtı atma salgını mı var? Şeklinde çok sayıda yorum yapılıyor. Peki, Pıhtı atması nedir? Neden pıhtı atar? Pıhtı atmasını belirtileri neler? Pıhtı atması nasıl önlenir?

Son dönemde sanat, siyaset ve iş dünyasından pek çok isim pıhtı atması nedeniyle hayatını kaybetti veya da hastanelik oldu. Pıhtı atması nedir? Neden pıhtı atar? Pıhtı atmasını belirtileri neler? Pıhtı atması nasıl önlenir? İşte 'Pıhtı atması'na dair tüm detaylar...

Türkiye'de özellikle koronavirüs salgınından sonra pıhtı atma vakalarındaki artış bir hayli dikkat çekiyor. Yaş ve cinsiyet ayırt etmeden pek çok kişi pıhtı atması sonucu hayatını kaybedebiliyor. Şöyle bir sıralayacak olursak Yönetmen Sadullah Celen beynindeki pıhtı nedeniyle hayatını kaybetti. Ünlü Avukat Celal Ülgen beynine pıhtı atması sonucu geçirdiği felç nedeniyle hastanede tedavi altına alındı. DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de geçtiğimiz günlerde fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı. Önder'in pıhtı atması sonucu rahatsızlandığı öğrenilmişti.

17 Kasım 2023'te yaşamını yitiren sunucu Metin Uca da pıhtı atması sonucu trafik kazası geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştı. Pakize Suda 2022 yılında aynı sebeple kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Pıhtı atması nedir?
Beyin trombozu veya beyin iskemisi gibi tıbbi isimler ile ifade edilen beyne pıhtı atması, beyin damarlarının bir bölgesinde pıhtının oluşması ve damarı tıkaması sonucunda beyne yeterli miktarda kanın ulaşmaması durumudur. Bu durum, beyin dokusunun oksijen ve besin maddeleri ile yeterli şekilde beslenememesine yol açar ve beyin hücrelerinin hasar görmesine neden olur.

Neden pıhtı atar?
Pıhtı atmasının en yaygın nedenleri arasında kalp hastalığı, kanser, diyabet ve bazı enfeksiyonlar bulunuyor. Kullanılan bazı ilaçlar, kanın pıhtılaşma riskini artırabiliyor. Uzmanlar, uzun süre hareketsiz kalmanın da kanın pıhtılaşmasına neden olabileceğini söylüyor.

Pıhtı atmasının belirtileri neler?
Pıhtı atması belirtileri ise şu şekilde: Bacaklarda ağrı, şişlik veya kızarıklık, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi veya baş ağrısı, görme bozuklukları, konuşma bozuklukları, yüzde uyuşma veya güçsüzlük.

Pıhtı atması önlenebilir mi?
Pıhtı atması riskini azaltmak için düzenli egzersiz yapmak, yeterince su içmek, sigara ve alkol içmemek ve sağlıklı beslenmek önem taşıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.