Halil Yeni

Halil Yeni

KİRALIK İŞÇİ

KİRALIK İŞÇİ

 

 

İşçilerin yıllarca, canla başla verdiği mücadeleler sonucu elde ettiği bazı haklar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 7 milyona yakın çalışanın emeklilik, kıdem, yıllık izin ve sağlık sigortası gibi yasal hakları artık ortadan kalkabilir.  

 

Çünkü AKP, “kiralık işçilik” düzenlemesini içeren tasarıyı ülke, Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık ve Genel Başkanlık’tan kovulması gündemini tartıştığı günlerde yangından mal kaçırırcasına TBMM Genel Kurulu’na getirerek iki gün gibi kısa bir sürede yasalaştırdı.

 

Artık özel istihdam bürosu ile sözleşme yaparak çalışma yaşamına katılan kiralık işçinin iş güvencesi işin süresi ile sınırlı olacak.  Yani iş bitecek. İşçi işini kaybedecek. Özel istihdam bürosu ile ilişkisini sürdürmek isteyen işçi, asgari ücretin üzerinde bir ücretle çalışamayacak. Nitelikli işçiler de asgari ücrete mahkûm olacak.

 

İşçiyi kiralayan büro sigorta primlerinin yatırılmaması, eksik yatırılması, çalışma günlerinin eksik bildirilmesi durumunda işçi hak talebinde bulunamayacak. Denetimler için yeterli mekanizmaların oluşturulmadı.  Yani denetim yok. Her hangi bir haksızlık durumunda yetkili kurumu ara ki bulasın.

 

Kiralık işçiler sendika, toplu iş sözleşmesi ve sendikal haklardan yararlanamayacak. Ayrıca Yasada kıdem tazminatı ve yıllık izni düzenlemediğinden kiralık işçiler çalışma yaşamına ilişkin en temel haklarını kullanamayacak. İşçiler bir yıl çalışmadıkları için kıdem tazminatını, altı ay çalışmadıkları için de ihbar tazminatına hak kazanamayacak. Yani yıllık izin yok. Tatille gitmek hayal, kıdem tazminatı rüya…

 

Eskiden emeklilik mezardaydı şimdi rüyalarda bile olmayacak. Yılda altı ay çalışabilen kiralık işçi 60 yıldan önce emekli olamayacak. Büroların insafına bırakılan işçiler her sektörde çalışmaya razı olacak. Uzaktan çalışma ile işçinin evinde ya da farklı bir mekanda çalıştırılması kuralsızlığı getirecek. Kuralsızlık ise iş kazalarını ve iş cinayetlerini... Evde çalışma uygulaması nedeniyle kadınlar evde çalışmaya mahkûm edilerek çalışma yaşamından uzaklaşacak.

 

Sadece 4 ay çalışan kiralık işçiler hastalık sigortasından yararlanamayacak. İşçi kiralama işlemi sona erdiğinde sigorta primleri ödenmediği içinde hastalık sigortasından tedavi giderleri karşılanmayacak.

 

Celladına âşık olmuş bu toplumda, çalışanların bilgisinin dahi olmadığı, olanların ise pek umursamadığı, sadece geçmiş kazanımlarına sahip çıkmak ve onu geleceğe de taşımak isteyen bilinçli emekçilerin ve kimi sendikaların karşı olduğu düzenleme artık yasallaştı. Böylelikle susanların da karşı çıkanlarında altında kalacağı bir dönem açılmış oldu.

 

 

Bu yazı toplam 1207 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi