Doldurun bakalım

Doldurun bakalım

 

 

Siz ne ilksiniz, anlaşılan ne de son olacaksınız.

Öyle ya, ‘Devletin malı deniz’ kültürüyle yatırım yapan bir işadamı ya da sanayici profilinin devamısınız.

Yıllarca İzmit Körfezi’ni doldurarak halkın malını kendi malı haline dönüştüren sanayi kuruluşlarını unutmadık.

Şimdilerde, Körfez’in kıyı şeridi haritada biçim değiştirmeye devam ediyor.

Ne de olsa, özelleştirmeden aldılar ya, onlar için tüm yollar açık.

Derince Limanı’ndan söz ettiğimi anlamışsınızdır herhalde.

Limanın işletme hakkı 39 yıllığına Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’ye devredildi ve liman, artık Safiport Derince Limanı olarak anılıyor. Firma, ilk iş olarak limanda genişlemeyi sağlamak için dolgu yapmaya başladı.

Limanda örgütlü bulunan Liman-İş Sendikası’nın başvurusunu görüşen Danıştay ‘’yürütmeyi durdurma’’ kararı verdi ama buna rağmen dur durak nedir bilmeyen

Safi Derince Uluslararası liman İşletmeciliği A.Ş. 543 milyon dolara kiraladığı limanda araziyi genişletme çalışmalarını hukuka rağmen sürdürüyor.

Liman-İş Sendikası’nın, Özelleştirme İdaresi tarafından dolgu imar planları yapılan Derince Limanı hakkında Danıştay’a açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı şu an için bir şey ifade etmiyor. Ayrıca Kocaeli Barosu’nun da ‘ÇED kararı usulsüzdür’ iddiası ise hala mahkemenin önünde.

Yürütmeyi durdurma kararına göre, limana herhangi bir dolgu yapılmaması gerekiyor. Ancak Safi İnşaat yetkilileri, sessiz sedasız yeniden alanı doldurmayı sürdürüyor. Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok, birkaç gün önce çekilen fotoğraflardan da bunun net olarak belirlendiğini ifade ediyor.

Haklı da…

Ama, kent sessizliğini koruyor.

Siyasi parti temsilcilerinden çıt çıkmıyor, işte bu çok düşündürücü. Altunok da, buna dikkat çekerek, “Danıştay’ın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararına rağmen bu gün Derince Liman dolgusu tam hız devam etmektedir. Derince’nin felaketi anlamına gelecek dolgu ve yeni liman konusunda özellikle siyasi partilerin temsilcilerinin sessizliği kaygı vericidir. Aynı Dubai Port’taki gibi bir durumu bizlere dayatmaya çalışıyorlar. İdarecileri ve kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz” diyor.

Bir yanda Safiport, diğer yanda ise Dubaiport…

Dolduruyorlar, dolduruyorlar, biz ise sadece seyrediyor ‘’doldurun bakalım’’ der gibi yapıyoruz.

İki gün sonra Dubai Port önünde eylem yapılacak ve ilgililerin dikkati yeniden çekilmeye çalışılacak.

Hukukun gereğinin yapılması istenecek,

Halkın malına sahip çıkılmaya devam edilecek,

Yaşam alanlarımızın daraltılmasına yeniden dur denilecek

Safiport ya da Dubaiport adı önemli değil. Önemli olan halkın taleplerine rağmen, yaşam alanlarını daraltan uygulamaları pervasızca yerine getirme cesaretine sahip olmaları ve kıyıları halka açık olması gereken İzmit Körfezi’ni kanunsuz biçimde doldurup kazanılan yeri mülkiyetlerine geçirerek, halkın malını gasp ediyorlar.

Doldurun bakalım,

Doldurun ne de olsa yetkililer kulağının üzerine yatmış durumda.

Ama, unutmayın, halk uyumuyor, dimdik ayakta ve kolektif çıkarını korumakta kararlı. Bu yüzden, sizin için deniz bitiyor gibi, haberiniz ola…

 

 

Bu yazı toplam 62 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi