BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

İzmit, daha çağdaş bir kent olabilir mi ?

İzmit, daha çağdaş bir kent olabilir mi ?

Yıllardır AKP zihniyetinin yönettiği kentte, ekonomik ve sosyal yaşam giderek durgunlaştı, hatta ciddi bir kabuk değiştirmeye zorlandı.

Şimdi, bir yerel seçim var. Mevcut olan bu tabloyu değiştirmek, tersine çevirmek olanağı önümüzde duruyor. Yani, İzmit, halkın yeni döneme ilişkin siyasi tercihiyle geleceğini de belirlemiş olacak.

Sizlere, bugün biraz İzmit’ten söz edeceğim...

Bu ilçemizdeki seçim atmosferi kimi gün çok ateşli kimi gün ise gereğinden fazla durgun geçiyor.

Soruyu peşinen soralım;

İzmit, daha çağdaş bir kent olabilir mi ?

Bu soruya, ‘’Ne yani, çağdaş bir kent değil mi ?’’ sorusuyla yanıt verenler mutlaka olacaktır. Bunun en önemli karşıtı, AKP’nin İzmit Belediye Başkan Adayı Azize Sibel Gönül, seçilmesi halinde gerçekleştireceğini ifade ettiği ve ‘’İzmit’i 2023 vizyonuna taşıyacak olan projeler’’ diye açıkladığı programıdır.

AKP’li Nevzat Doğan’ın, ‘’Belediyeyi, gururla Sibel kardeşimize devredeceğiz’’ sözüyle siyasette vesayeti hakim kılmak amacında olduklarını gizlememesi, son yılların en büyük politik itirafıdır. Ama, halkın iradesine ipotek koyulamayacağı ve siyasetin vesayet kabul etmeyeceği unutulmamalıdır.

‘’İzmit’in her sokağını, her caddesini, gündüzünü gecesini ve insanını çok seviyorum’’ diyen mimar Azize Sibel Gönül, acaba gece yaşamına 15 yıldır vurulan darbe dolayısıyla üstü kapalı bir özür mü diliyor, ne dersiniz ?

Hizmeti 24 saate 7 güne yayan, herkesin derdine derman olmak için çırpınan bir yönetim anlayışı, ancak tüm inanışlara, taleplere ve yaşam biçimlerine saygı göstermekle olasıdır.

Ancak, kentin 3 dönemdir yaşadıklarına bakınca, programlarında ne yer alırsa alsın, AKP’li kadroların çağdaş bir kent yaratma olanağının bulunmadığı çok açık görülmektedir.

Gelelim, Azize Sibel Gönül’ün projelerine…

Mehmet Ali Paşa-Yenişehir ile Kocaeli Şehir Hastanesi arasındaki tramvay hattı, Yahya Kaptan-Kocaeli stadyumu arasındaki tramvay hattı, Sekapark-Plajyolu-Kuruçeşme arasında çalışacak tramvay hattı, Metro, Şehir Hastanesi-Üniversite TEM bağlantılı kavşak, TEMden ve D-100 üzerinden Kocaeli Stadyumuna Erişim için kavşak ve yol bağlantıları, D-100 üzerinde Kuruçeşme kavşağı, Kuzey Marmara Otoyolu Çayırköy Kavşağı, TEM otoyolu çevresine gürültü paneli ve ihtiyaç duyulan yerlere üst geçitler ve yaya köprüleri.

Bu projeler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile ilgili bakanlıkların ortaklaşa gerçekleştireceği projelerdir. Yani, İzmit Belediyesi olarak bu projeler için tek çivi bile çakmadan 5 yıl geçirilebilir. Yapılacak tek şey, gerçekleştirilmesi halinde, bu ölçekteki projeler üzerinden propaganda yapma olanağını yakalamaktır.

Elbet İzmit Belediyesi’nin de yapması gerekenler olacaktır…

O kapsamda;

Millet Bahçesi, SEKA Kültür Havzası, Temalı parklar, Cephanelik 3. Etap park ve mesire alanı İzmit Belediyesi’nin olanakları kapsamında gerçekleştirebileceği en iyi projeler.

Zaten, park düzenlemeleri konusunda oldukça yetkin bir siyasi anlayışa da sahipler…

Diğer proje denilen bazı başlıklara gelince…

Cadde ve sokaklara hoş kokulu çiçekler ekilecek(miş).

Ağaçlandırma çalışmaları arttırılarak devam ettirilecek(miş).

Sıfır Atık Projesi etkin olarak uygulanacak(mış).

İmar yönetimiyle ilgili bütün sistemler akıllı teknolojilerle donatılarak vatandaşın bilgi erişim ve katılımına açılacak(mış).

Ulaşımdan çevreye, kültür sanattan engelli hizmetlerine kadar bütün hizmetler akıllı teknolojilerle daha etkin ve verimli hale getirilecek(miş).

Estetik ve yatay yapılaşmayı teşvik için yapısal ömrünü tamamlamış binalar şehircilik ilkelerine ve deprem yönetmeliklerine uygun olarak yeniden inşa edilecek(miş).

Kentin ihtiyacını karşılayacak nitelikte katlı ve asansörlü son teknolojinin kullanılacağı yer altı ve yer üstü otoparklar inşa edilecek(miş).

Vaat, vaat, vaat…

Hangi bütçeyle, nasıl bir siyasi iradeyle ve hangi sürede, işte orası belli değil .

Gönül, seçilmesi halinde geçecek 5 yılın muhasebesini yapmak isteyenler, vaat kitapçığını önüne koyduğunda, sözü edilen projelerin tamamının yapılmadığını ya da yapılamadığını görecektir.

yer aldığı kitapçığı

Tıpkı, görev süresi dolan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun vaat kitapçığında yer alan teleferik ve benzer projeler gibi…

 

 

Bu yazı toplam 2108 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi