Çayırovalı gençlerden Akifli  Filistinli dünya prömiyerleri

Çayırovalı gençlerden Akifli Filistinli dünya prömiyerleri

Çayırova Belediye Tiyatrosu Gençlik Grubu perdeyi iki dünya prömiyeri ile açacak. Kifah'ta İsrail’e direnen Filistinliler’i canlandıracak. Kadın grubu ile karma sahneleyeceği Mehmet Akif’ten Çayırova’ya adlı oyunda 100 yaşındaki milli marşımızı anlatacak

cayirova-genclik-tiyatrozsu-45.jpg

Çayırova Belediyesi’nin bu dönem büyük bir önem verdiği tiyatroda çalışmalarında kadınlarla birlikte gençlerden de bir ekip oluşturuldu. İkisi üniversiteye hazırlık aşamasında dördü kız 13 liseliden oluşan Çayırova Belediye Tiyatrosu Gençlik Grubu ilk iki oyununun gösterimlerinde dünya prömiyerine (ilk gösterim) imza atacak.

KİFAH’TA SADECE ÖĞRENCİ GENÇLER

 

cayirova-genc-tiyatro-9.jpg

Tamamı liseli, bir ikisi üniversite hazırlığındaki lise mezunu gençlerden oluşan topluluk Genel Sanat Yönetmeni Hakan Güneri tarafından yazılıp yönetilen Kifah adlı oyunda Filistin’i, Filistinliler’in İsrailliler’e karşı mücadelesini, her iki tarafın tezini de sahneye yansıtarak anlatacak.

İSTİKLAL MARŞI’NDA KARMA EKİP

 

cayirova-genclik-tiyatrozsu-49.jpg

Topluluk, topluluğun yönetmen ve eğitmenlerinden Behruz Firuzment tarafından yazılan, İstiklal Marşı’nın 10 kıtasının hikâyesini anlatan, Mehmet Akif’ten Çayırova’ya adlı oyunu yine bir ülke ve dünya prömiyeri olarak, kadın grubu oyuncularıyla karma ekiple sahneleyecek.  

BEŞ FİLİSTİNLİ GENCİN

GÖZÜNDEN MÜCADELE

 

cayirova-genclik-tiyatrozsu-50.jpg

Çayırova Belediyesi Tiyatro Toplulukları Genel Sanat Yönetmeni, Kifah’ın yazarı ve yönetmeni Hakan Güneri oyunun özetle, Filistin - İsrail meselesinde beş Filistinli gencin gözünden onların mücadelesi üzerine kurulu olduğunu söyledi. Güneri şunları kaydetti:

OYUN BOYU TARAFSIZ AMA

FİNALİNDE FİLİSTİNLİ’YİZ

 

cayirova-genc-tiyatro-12.jpg

“İsraill Doktor Moşe ve Filistinli Doktor Mahmud ile her iki tezin karşılıklı çatışmasını da sahneleyeceğiz. Oyunun içinde Filistinliler’in topraklarını satma mevzuu da var. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Filistin mücadelesine desteği konusunu işlemedik. Oyun tezlerin tartışıldığı pasajlarda tarafgir olmuyor. İki tez de karşılıklı konuşuluyor ama tabi finalde doğal olarak hepimiz Filistin’den yanayız.”

AÇILIŞI ÜÇ OYUNLA YAPACAĞIZ

 

cayirova-genc-tiyatro-4.jpg

Mehmet Akif’ten Çayırova’ya adlı 35 dakika süreli oyunun da gerek dünya gerek ülkemiz prömiyerinin Çayırova’da olacağını kaydeden Güneri, “Bu oyunda gençler ve kadınlar tiyatro gruplarını birleştirdik. Çayırova Belediye Tiyatroları açılışı kadınlardan oluşan topluluğun, ‘İnce eledik sık dokuduk’ oyunuyla da birlikte, üç oyunla yapacak.

DÖRDÜNCÜ OYUN ÇOCUK MÜZİKALİ

Dördüncü oyun olarak ise Sindirella adlı yine tarafımızca yazılan çocuk müzikalinde rolleri paylaştırdık. Gerek kadınlar gerek gençlerin yine bir arada olacağı oyunun provalarına önümüzdeki haftalarda başlayacağız” dedi.

ÇAYIROVALI GENÇLER TACETTİN DERGAHI’NDA

 

cayirova-genc-tiyatro-8.jpg

Güneri, Mehmet Akif’ten Çayırova’ya dair oyunda ise özetle şu ipuçlarını paylaştı: “Çayırova’dan bir grup Ankara’da İstiklal Marşı’nın yazıldığı mekan olan Tacettin Dergahı’na gidiyor. Bilinir hikâyedir, Akif ile birlikte üç kişi otururlar. Oyuncularımız oraya gidiyor.

SAHNEDE USTA ÇIRAK İLİŞKİSİ

 

cayirova-genc-tiyatro-11.jpg

Müzenin bekçisi var. Bekçiyi sağolsun Behruz Firuzment canlandırıyor. Sağolsun, şereflendirdi. Usta çırak sahnede belli olsun ve eğitim devam etsin ettik. Benim için de fırsat eğitimi olacak.

BURADAN BAKINCA

ÇANAKKALE’Yİ GÖRÜYORUZ

 

cayirova-genc-tiyatro-30.jpg

Bekçi gençlere, ‘ ‘Fazla beklemeyin. Gelen çok’ diyor. Gençlerden biri balmumu heykellerden birinin arkasına gidiyor. Bekçi, ‘Dur ne yapıyorsun niye gittin? Ne görüyorsunuz oradan?’ deyince genç, ‘Biz buradan bakınca Çanakkale’yi görüyoruz” diyor ve sonra birden oyun başlıyor. Akif canlanıyor. Balmumu heykeller canlanıyor.

KITA KITA OYUNLAŞTIRDIK

 

cayirova-genc-tiyatro-24.jpg

Oyunda İstiklal Marşı’nın yazılma hikâyesini kıta kıta anlatıyoruz. İç ses, dış ses, ikinci bir gos perde, onun arkasında 8-10 kişilik bir koro var. Onlar oyuna dâhil oluyor. Efektler var. Bazen tüm efektler birleşiyor. İstiklal Marşı’nın sözleri perdede dağılıyor, toplanıyor, sonra geri dağılıyor.

HAVADA HARFLER UÇUŞACAK

 

cayirova-genc-tiyatro-19.jpg

Akif konuşurken havalarda harfler görülecek. Gos perdesi siyah olduğu için bir sonsuzluk duygusu da yaratıyor, göz hemen seçmiyor. Oyunda nitelikli bir tekniği, videonet tekniğini kullandığımız için görüntü kalitesinin de çok yüksek olduğu ciddi bir iş ortaya çıktı.

 

AKİF’İN DEĞİL 100’NCÜ

YILINDA MARŞIN HİKÂYESİ

cayirova-genc-tiyatro-23.jpg


100’ncü yılında İstiklal Marşı’nın yazılma hikâyesi olan oyumuz aslında tam bir Akif oyunu değil. Akif’in tabi ki kendisi var. Bir genç oyuncumuz da çok güzel canlandırıyor. Herkesi de Akif olduğuna ikna edecek.

EKİP

 

cayirova-genclik-tiyatrozsu-42.jpg

Alperen Kılıç, Ayşe Miray Dallı, Berke Enes Uludağ, Hasan Mert Yılmaz, Sudenaz Öztekin, Oğulcan Söğüt, Hazal Çelik, Irmak Aydın, Ahmet Takıl, Emirhan Küçük, Samet Gökgöz, Emre Korucu ve Furkan Ayhan Özdemir’den oluşan genç ekip Kifah’ı  takviye ekip olmadan sahneleyecek.

cayirova-genclik-tiyatrozsu-38.jpg

Mehmet Akif’ten Çayırova’ya adlı oyunda ise kadınlar grubundan Duygu Türkyılmaz Kılıç, Bahar Sert, Elif Gündoğdu, Melike Arslan Keleş, Dilara Ersarı, Ayşe Acar, Ümmügül Çelik, Gülnur Çelik ve Havva Şahin ve ayrıca yönetmen Behruz Firuzment ile birlikte sahne alacak.

ROLLERİ: Kifah – Mehmet Akif’ten Çayırova’ya

AYŞE MİRAY DALLI

 

ayseeee-erdali.jpg

Asistan - koro

Ortaokulda koro, lisede tiyatro topluluklarında görev aldım. Lisede Pamuk Prenses’in Hikâyesi adlı bir oyunu sınıf arkadaşlarımla sahneledik. Psikoloji üzerine lisans yapıp psikolog olmak istiyorum.

EMİRHAN KÜÇÜK

 

emirhaaan-kucuuuk.jpg

Filistinli genç Velid - koro

 

Üniversiteye hazırlanıyorum ve Antalya Akdeniz Üniversitesi konservatuvar tiyatro bölümünü hedefliyorum. Bugüne kadar çok sayıda oyun izledim. Ortaokul ve lisede dönemimin tüm skeç ve tiyatro oyunlarında rol üstlendim. Müziğe de, vokal olarak yatkınlığım var. Kifah’ta kardeşimle beraber İsrailliler’e karşı savaş mücadelesi. Şehit düşüyoruz.

AHMET TAKIL

 

ahmeeet-takil.jpg

Filistinli genç Velid’in kardeşi Hüda - Toprakları işgal edilmiş Gaziantepli Kuvayi Milliyeci.

Ya bilgisayar mühendisi ya tiyatro sanatçısı olmak istiyorum. Gerekirse ikisini de okurum. Burada ilk sahne deneyimim olacak. Kifah’ta öz olmasak dahi beş kardeşten biriyim, Hüda abim var. O sıcak ortama rağmen aramızdaki muhabbeti kaybetmeden Filistinliler’in İsrailliler’e karşı savaşını canlandıracağım.

OĞULCAN SÖĞÜT

 

oguzhaaan-sogut.jpg

Mehmet Akif Ersoy – İsrailli Doktor Moşe

Simamın Mehmet Akif Ersoy’a benzediğim, söyleniyor bazen! Bu rol için beni seçmekte hocamın başarısı olsun. Üniversitede ve sonrasında sosyoloji üzerine akademik çalışmalar düşünüyor.

Filistin’de tartışmalar iki doktor üzerine kurulu. Moşe isimli doktor isim, oyun içinde İsrail temsilcisi. Moşe’ye canlandıracak olmamdan, tepki çekme anlamında hiç endişem yok. Yaşanan acılar ve sıkıntılar var. O coğrafyada ve dünyada kan dökülüyor. İnsan kanından daha kutsalı yok. Bunu sahneleyebilmek için, kötünün de kötülüğünü göstermek için göstermek durumundayız. Bunun gösterilmesine vesile olduğum için gurur duyduğum bir şey.

Lisede tiyatro faaliyetleri, özel günlerde seslendirme; özel günlerde şiir okuma, sunum yapma gibi faaliyetlerim oldu. Öğretmenler gününde öğretmeni ve pek çok rolü oynadım

IRMAK AYDIN

 

irmaaaak-aydin.jpg

Hemşire/yalaka asistan - Koro

Üniversite tahsilimi radyo televizyon bölümü ya da psikoloji üzerine yapmak istiyorum. Sahnede ilk deneyimim olacak. Okulda duyuru yaptılar, direk kayıt yaptırım seçmelerde seçildim. Başladım.

 

HAZAL ÇELİK

 

hazaaaal-celiiik.jpg

Anlatıcı – Koro

Akdeniz Üniversitesi’nde özel eğitim öğretmenliği okumayı düşünüyorum. Lisedeyken hocaların isteği üzerine skeç yazdım ve oynadım. Kendimiz bağımsız olarak düşündük yazdık oynadık. Ortaokulda da yazardım. Derecelerim oldu.

EMRE KORUCU

emreeeee.jpg

 

İsrailli Haham/Hasta bakıcı - koro

 

Hemşirelik ya da gıda mühendisliği, olmadı tiyatro eğitimi almak istiyorum. Sahnede ilk deneyimim olacak.

ALPEREN KILIÇ

 

emreeee-korucu-001.jpg

Asker – Ziyaretçi genç

Üniversetede iç mimarlık üzerine eğitim almayı düşünüyorum ama ilk hedefim subay, astsubay fark etmez, askerlik olacak. Okulumda şiir okumak için sahne aldım ama tiyatroda ilk oyunculuk deneyimim olacak.  

 

HASAN MERT YILMAZ

alpereeeen-kilic.jpg

 

Yahudi komutan / Yahudi devleti kurucusu Thedor Helsen / işçi – Koro

 

Halen TVF 2’nci Lig’de mücadele Gebze Gençlik Hizmetleri Voleybol takımında 7 senedir oynuyorum. Amatörce şiir yazıyorum. Okulda da şiir okuyup müzik korosunda yer aldım. Abim Mehmet Ali Yılmaz’ın kurduğu, Darıca Neşet Yalçın AL tiyatro topluluğunda misafir oyuncu alarak sahnede yer edindim. İleride sevdiğim mesleği yapmak istiyorum ama hangisini yapacağıma henüz karar vermedim.

SUDENAZ ÖZTEKİN

 

sudenaaaaz-oztekin.jpg

Beş kardeşten Leyla / İşçinin eşi - Koro

Sağlık alanında okumak istiyorum, tiyatroda da ilerlemek amacındayım. Ortaokulda iken Çayırova Belediye Korosu’nda yer aldım. Kısa süre sonra dağıldıydı. Kifah’ta İsrailliler ile savaşıp şehit düşen Leyla’yı ve evi yıkılan işçinin eşini canlandıracağım.

FURKAN AYAN ÖZDEMİR

hasaaaan-mert-yilmaz-002.jpg

 

Şair Nidal – Ziyaretçi genç

Akdeniz Üniversitesi’nde aşçılık gastronomi üzerine eğitim almayı düşünüyorum. İlkokulda skeçlerde rol üstlenmiştim.

BERKE ENES ULUDAĞ

 

furkaaaan-ayan-ozdemir.jpg

 

2018’de yılında İstanbul’dan Çayırova’ya geldim. Lise 10’ncu sınıfa kadar Başakşehir’de okumuştum. Şimdi Hatice Bayraktar MTAL makine bölümünde devam ediyorum. Babamın yeni işinden ötürü Çayırova’ya göç ettik. Tiyatro üzerine yurtdışında eğitim almayı ama gittikten sonra bir daha dönmemeyi düşünüyorum. Okul yıllarında hiç oynamadım. Burada kendimi geliştirmek amacındayım.

 

SAMET GÖKGÖZ

 

berke-eneees-uludag.jpg

 

 

Filistinli Doktor Mahmud Yaser – Hasan Basri

Lise eğitimim Tadım Jale’de bilişim üzerine. Üniversitede yazılım mühendisliği istiyorum. Burada ilk sahne deneyimim olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.