Başkan Bulut’tan ‘dijital ve  yeşil dönüşüm vurgusu’

Başkan Bulut’tan ‘dijital ve yeşil dönüşüm vurgusu’

Başkan Bulut’tan Faaliyet İllerine Göre İhracat İstatistikleri değerlendirmesinde ‘dijital ve yeşil dönüşüm vurgusu’

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, 1 Ocak 2024 itibariyle yayınlanmaya başlayan Faaliyet İllerine Göre İhracat İstatistikleri’nde Kocaeli’nin verilerini değerlendirdi. En fazla ihracatın yine motorlu kara taşıtları faslında gerçekleştiğini açıklayan Başkan Bulut, bu alandaki Pazar payını kaybetmemek adına dijital ve yeşil dönüşümün çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “2023 yılında faaliyet illerine göre ihracatta; Kocaeli %0,3 artış ve 30 milyar 717 milyon dolarla ikinci sırada yer almaktadır. Toplam Türkiye ihracatının yüzde 12’si Kocaeli’den üretim yapan firmalar aracılığıyla gerçekleşmektedir. İlimiz en fazla ihracatı Motorlu kara taşıtları faslı (10 milyar 328 milyon dolar) ile yapmış olup, bu faslı sırasıyla Mineral yakıtlar, mineral yağlar faslı (3 milyar 901 milyon dolar) ve Elektrikli makina ve cihazlar faslı (2 milyar 104 milyon dolar) takip etmiştir.

PAZAR PAYINI KAYBETMEMEK İÇİN

Önümüzdeki dönemde dijital ve yeşil dönüşüm üreticileri ve ihracatçıları etkileyecek. Sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi başlığı altında toplanan AB Yeşil Mutabakatı enerji ve karbon yönetimi ile dijitalleşme üretim süreçlerine tamamen entegre olacaktır. Türkiye’nin en büyük dış ticaret partneri Avrupa Birliği’nde pazar payını kaybetmemek adına firmalarımızı hazırlamak ve bu yönde desteklemek kaçınılmaz bir unsur olarak görülmektedir.

DİJİTAL VE YEŞİL DÖNÜŞÜM KRİTİK FAKTÖR

İşletmelere yönelik sağlanacak hibe ve teşvikler rekabetçiliğimizi artırmak için önem taşımaktadır. Bu destekler, işletmelerin yenilikçi fikirleri hayata geçirmelerine, yeni pazarlara açılmalarına ve uluslararası düzeyde rekabet edebilirliklerini artırmalarına olanak sağlayarak ekonomik büyümeyi etkileyecektir. Yalın üretim, yeşil dönüşüm ve dijitalleşme gibi alanlarda uygulamaya konulan bu desteklerin sürekli ve sürdürülebilir olması, ülke ekonomisinin dinamizmini korumak adına kritik bir faktör olacaktır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.