Halil Yeni

Halil Yeni

Basın İlan Kurumu Evrensel Gazetesine Neden Resmi İlan Vermiyor?

Basın İlan Kurumu Evrensel Gazetesine Neden Resmi İlan Vermiyor?

2008’de başlayan 3 yıllık ön inceleme sürecinin sonunda, 2011’de resmi ilan alma hakkı kazandı Evrensel Gazetesi. O tarihten 2019’a kadar BİK (Basın İlan Kurumu) tarafından iki yılda bir denetlendi. 2019’un ikinci yarısından itibarense, BİK’ten çok sayıda ihtarname, ilan kesme cezası ve bir haberle ilgili olarak “basın ahlak ilkesine uymadığı” iddiasıyla savunma talebi almaya başladı. 18 Eylül 2019’a gelindiğinde BİK, gazetenin ilanlarını durdurdu.

 

BİK’in Evrensel’e uyguladığı ilan durdurma cezalarının gerekçelerinden biri, okur dayanışmasıydı. Bayileri denetleyen BİK yetkilileri, Evrensel’le dayanışma için birden fazla gazete alan okurları “tespit edip” neden fazla gazete aldıklarını sorguladı. “Toplu alımlar yapıldığı” gerekçesiyle Evrensel’e ilan durdurma cezası verildi. BİK’in ilan durdurma kararlarına ve cezalara karşı Evrensel okurlarının dayanışma amacıyla aldığı fazla gazeteler bile ilan durdurmaya gerekçe yapıldı. Gazetenin yaptığı itiraz başvuruları ise BİK tarafından reddedildi.

 

BİK’in Evrensel’e yönelik resmi ilan verme sürecinin yeniden başlatması için gazeteyi denetime gelmesi ve gerekli inceleme sürecini tamamlaması gerekiyor. 2020 yılında pandemi nedeniyle yapılamayan denetim, “salgın mücbir sebep” gerekçesiyle sürekli olarak erteleniyor. Dahası, salgın koşullarında basını desteklemek için gazetelerin tirajları resmi ilan açısından dikkate alınmıyor. Ancak salgın dönemi için getirilen bu muafiyet Evrensel’e tanınmıyor. Resmi ilan alan bütün gazeteler için uygulanan salgın ve mücbir koşullar Evrensel’e gelince yok sayılıyor. BİK, yetkisi olduğu halde ve kendisinin aldığı mücbir koşullar kararı gereğince, salgın sürecinde resmi ilan verebilecekken Evrensel’e ambargo uygulamakta ısrar ediyor.

 

Basın İlan Kurumu, TMMOB, TTB gibi meslek odalarının genel kurul ilanlarını resmi ilan statüsünde değerlendirerek bu ilanları Evrensel Gazetesinin almasını da engelliyor.

 

Ayrıca birçok ilde Evrensel’e ilan vermek isteyen kurumlar BİK'e ulaşınca ya da BİK’in internet sitesine girince gazete için “ilan verilemez” kategorisinde görüyorlar. Aslında, resmi ilan olmayan etkinlik, kutlama gibi ilanlar BİK aracılığıyla Evrensel’e verilebiliyor. Bu tür durumlarda BİK’le iletişime geçildiğinde sorun çözülüyor ama genel bir çözüm yaratılmadığı için her seferinde aynı sorunla karşılaşılıyor. Bu da, Evrensel’e gelebilecek ilanlar üzerinde caydırıcı etki yaratabiliyor.

 

BİK’in Evrensel’e yönelik cezalandırma politikası, ilan vermemekle sınırlı değil. İlan durdurma kararına ek olarak BİK, Evrensel’e 2019’da 25 gün, 2020’de 65 gün ve 2021’de 13 gün olmak üzere toplam 103 gün ilan kesme cezası verdi. Bu, Evrensel’in ilan ve reklam durdurma cezası bugün kaldırılsa bile 103 gün boyunca ilan alamayacağı anlamına geliyor.

 

BİK’in basın özgürlüğünü ayaklar altına alan bu haksız uygulamasına karşı Evrensel’in en büyük gücü, okurlarının ve halkın haber alma hakkına sahip çıkan kurumların dayanışması oldu. Gazete bu dayanışmanın önümüzdeki günlerde de artarak devam etmesini istiyor. Evrensel Gazetesi BİK’in Türkiye basın tarihine geçen ilan yasağı rekoruna karşı basın özgürlüğüne sahip çıkan bütün okurları ve kurumları dayanışmayı büyütmeye çağırıyor.

 

Bende bu çağrıya karşılık veriyor var olan aboneliğimi güncelliyorum. Ve gazetenin çağrısını Gebzeli işçilere ve emekçilere duyurmak istiyorum. Her direnişinizde, hak alma mücadelenizde, grevinizde sesinizi daha fazla kişiye ulaştıran,  sizlere sahip çıkan bu kıymetli gazeteye şimdi de sizin sahip çıkmanız gerekiyor.  Çünkü bu zamana kadar toplumun birçok kesimiyle dayanışma içinde olan Evrensel gazetesinin dayanışmaya ihtiyacı var. 

 

Bu yazı toplam 3318 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi