Zorunlu BES kesintisi ne kadar olacak?

Zorunlu BES kesintisi ne kadar olacak?

Bireysel Emeklilik Sistemi zorunlu hale geliyor. 45 yaş altı çalışanların maaşlarından kesilecek olan BES'ten iki ay içerisinde cayma hakkı var. Peki BES...

Bireysel Emeklilik Sistemi zorunlu hale geliyor. 45 yaş altı çalışanların maaşlarından kesilecek olan BES'ten iki ay içerisinde cayma hakkı var. Peki BES kesintileri ne kadar olacak? 

Türkiye'de tasarrufların artırılması  amacıyla kamu ve özel sektörde çalışanların işverenleri aracılığıyla Bireysel  Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılımını öngören süreç 1 Ocak'ta başlıyor. Alınan bilgilere göre, yeni yılla birlikte sisteme  ilk etapta bin ve üzerinde istihdamı olan özel sektör çalışanları dahil edilecek.

Personel sayısı 250-1000 olan özel sektör, kamu idareleri ve sosyal  güvenlik kurumlarında çalışanlar 1 Nisan 2017'de, çalışan sayısı 100-249 olan  işverene bağlı özel sektörde bulunanlar ise 1 Temmuz 2017'den itibaren sisteme  geçecek.

Buna göre kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren veya yeni işe giren  45 yaşını doldurmamış çalışanların ücretinden kesilecek asgari katkı payı  miktarı, prime esas kazancın yüzde 3'ü olacak.

Çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, mevcut bireysel  emeklilik sistemi ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 devlet katkısı teşviki  verilecek. Çalışanlara 2 aylık cayma süresi tanınacak. Bu süre sonunda sistemde  devam etmeye karar verenlere bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacak.  Emeklilik halinde ise hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir  sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde   5'i oranında ek devlet katkısı teşviki verilecek.

Otomatik katılım sistemine şartları taşıyan tüm çalışanlar dahil  olacak. Çalışanlar otomatik katılım kapsamı dışındaki BES sözleşmesiyle otomatik  katılım sistemine devam edemeyecek.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE MAAŞLARDAN NE KADAR KESİNTİ OLACAK?

Bunun yanı sıra emeklilik halinde hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i oranında ek devlet katkısı teşviki verileceğine dikkat çekildi.

İşverenlerin öncelikle, otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından  yetkilendirilmiş en az bir emeklilik şirketi ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorunda olduğu kaydedilen açıklamada, “Halihazırda sektörde faaliyette bulunan 18 emeklilik şirketi ile işverenlerin sözleşme imzalaması mümkün bulunmaktadır” denildi. İşverenin, katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaması veya geç aktarması halinde çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı  telafi etmek zorunda olduğu belirtilen açıklamada işverenlerin çalışanların katkı paylarının yönlendirileceği fonlara ilişkin olarak ‘faiz içeren’ veya ‘faiz içermeyen’ şeklinde tercihlerini almak, tercihte bulunmayanlar adına tercihte bulunmakla yükümlü bulunduğuna dikkat çekildi.

Çalışanların ücretinden kesilecek asgari katkı payı miktarının, ilgisine göre prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın yüzde 3’ü olacağı kaydedildi.

CAYMA HAKKI VAR

Otomatik katılımlı Bireysel emeklilik sistemi kapsamındaki çalışanlar, işveren tarafından bireysel emeklilik sözleşmesi başlatılan tarihten itibaren iki ay içerisinde cayma hakkını kullanabilirler. Bu durumda çalışanın sözleşmesi iptal edilir. Diğer yandan, cayma hakkını kullanan çalışanlardan yapılan kesintilerin, hiçbir kayıp olmadan on gün içerisinde iade edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla, otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminden cayma hakkını kullanan çalışanın maddi olarak hiçbir kaybı olmayacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.