Zeytinoğlu ikinci çeyrek büyüme oranını değerlendirdi

Zeytinoğlu ikinci çeyrek büyüme oranını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ikinci çeyrek büyüme oranını değerlendirdi.

TÜİK tarafından açıklanan 2021 yılının ikinci çeyrek büyüme oranına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, üretim, imalat sanayi ve ihracatın güçlü katkısı ile geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen çift haneli küçülmenin yarattığı baz etkisiyle bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21.7’lik büyüme performansı yakalandığını söyledi. Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Yılın ikinci çeyreğinde ekonomimiz geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21.7 büyüdü. Geçen yılın ikinci çeyreği tüm dünyada pandeminin etkisinin en fazla hissedildiği dönem olmuştu. Bundan kaynaklı baz etkisinin de devreye girecek olmasıyla çift haneli büyüme oranları göreceğimizi bekliyorduk. İkinci çeyrek büyümesinde sektörlerin katkısına baktığımızda, üretim, imalat sanayi ve hizmetler sektöründe ivmelenmeler öne çıkıyor. Bizim en fazla üzerinde durduğumuz ekonominin lokomotifi olan sanayi sektörünün büyümeye katkısı yüzde 40.5, imalat sanayinin katkısı ise yüzde 43,4 oldu. Ekonomik büyüme içerisinde sanayinin güçlü katkısını memnuniyet verici buluyoruz. Büyümeye, hizmetler sektöründen yüzde 45.8, tarımdan yüzde 2.3 ve inşaattan yüzde 3.1’lik katkı geldiğini görüyoruz” dedi.

Öncü göstergelere göre büyümenin devam edeceğini beklediklerini söyleyen Zeytinoğlu, yılın tamamının yüzde 8-10 civarında büyüme ile tamamlanabileceğini beklediklerini söyledi.

 

İHRACATIN YANSIMASI

“2021’in ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre; mal ve hizmet ihracatı yüzde 59.9, ithalat yüzde 19.2 arttı” diyen Zeytinoğlu üretim ve ihracatın önemini vurgulayarak, “İhracatta bu yıl tarihi rekor seviyelere ulaştık. Son on bir aylık döneme baktığımızda, ya aylık bazda en yüksek seviye, ya da tüm zamanların en yüksek ihracat seviyesini gerçekleştirdik. Bunun da büyüme rakamlarımıza yansımalarını memnuniyetle görüyoruz. Arzumuz önümüzdeki aylarda da ihracatın büyümeye katkısının artarak devam etmesi yönünde” şeklinde konuştu. Rekabetçi kurun önemine değinen ve ihracatı desteklediğinin altını çizen Zeytinoğlu, miktar bazında ihracatın da geçen yılın üzerinde olduğunu ifade etti. İkinci çeyrekte yatırımlarda yüzde 20.3’lük artış olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Alt kalemlerine baktığımızda inşaat yatırımlarındaki artışın yüzde 12.2, makine ve teçhizat yatırımlarındaki artılın yüzde 35.2 olduğunu görüyoruz. Yatırımların artıyor olmasının çok önemli ve değerli olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu. Çeyreklik bazda da değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Birinci çeyreğe göre büyüme oranı yüzde 0.9 oldu. Burada da sanayi sektöründen yüzde 1.2 ve hizmetler sektöründen yüzde 2.1 katkı gelirken, tarımda yüzde 1.8, imalat sanayide yüzde 0.8 ve inşaat sektöründe yüzde 1.5 daralma olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Tuğçe YAKICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.