Zeytinoğlu: En yüksek şubat ihracatı gerçekleşti

Zeytinoğlu: En yüksek şubat ihracatı gerçekleşti

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şubat ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi, şubat ayında ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.4 artışla 20 milyar 3 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Şubat ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.4 artışla 20 milyar 3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ihracat rakamının şubat ayları içerisinde en yüksek değer olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda ocak ayının da yüzde 13.7 üzerinde. Önümüzdeki aylarda da bu performansın artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi. Zeytinoğlu, şubat ayında en fazla ihracat yapılan beş ülkenin sırasıyla; Almanya, ABD, İngiltere, İtalya ve Irak olduğunu söyleyerek, oransal olarak en yüksek artışların yüzde 42.4 ile Irak’a ve yüzde 41.9 ile ABD’ye olduğunu ifade etti.

 

ÜRETİM ARTIŞLARINA İŞARET

Şubat ayı ithalatına ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Şubat ayında ithalat yüzde 45.6 artışla 28 milyar 99 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt kalemlerine baktığımızda; yatırım (sermaye) malları ithalatında yüzde 2.4, hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 60.8 artış olduğunu görüyoruz. Son dört aydır ithalatta yüksek seviyeler gerçekleştiğini görüyoruz. İthalatın yüzde 83’ünü oluşturan hammadde mallarındaki fiyat artışları da ithalatı artıran bir etken. Diğer taraftan hammadde ithalatındaki artışlar önümüzdeki dönem üretim artışlarının da işareti. Üretime yönelik artışları memnuniyetle karşılıyoruz. Tüketim malları kalemindeki yüzde 2.3’lük gerilemeyi de olumlu değerlendiriyoruz” diye konuştu. Zeytinoğlu, şubat ayında dış ticaret açığının 8 milyar 96 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyerek, bunun cari açığı artırabileceğini de ifade etti.

 

Haber: Ahmet Zeki AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.