Zeytinoğlu büyüme oranını değerlendirdi

Zeytinoğlu büyüme oranını değerlendirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, büyüme oranını değerlendirdi.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan büyüme oranına ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2019’un ilk iki çeyreğinde küçülen Türkiye ekonomisinde, üçüncü çeyrekte yaşanan ılımlı bir büyümenin ardından dördüncü çeyrekte sanayi sektörünün de katkısıyla yaşanan sıçrama ile yılın tamamındaki daralmanın önüne geçildiğini söyledi. 
Ayhan Zeytinoğlu:  “Ekonomimiz 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 6 büyüdü. 2018 yılının aynı çeyreğinde ekonomide yüzde 2.8’lik gerileme yaşanmıştı. Bu sebeple baz etkisiyle bir artış göreceğimizi bekliyorduk. Son çeyrekte ekonomideki iyileşme ile gerçekleşen yüzde 6’lık büyümeyle 2019 yılının tamamında ekonomimiz yüzde 0.9 büyümüş oldu.” şeklinde konuştu.
İMALAT SANAYİ POZİTİF
2019 yılı büyümesini inşaattaki daralmaya rağmen sanayi sektörünün özellikle imalat sanayinin pozitife taşıdığını söyleyen Zeytinoğlu, “Son çeyrek büyümesine sanayi sektöründen yüzde 5.9’luk, imalat sanayiden ise yüzde 6.3’lük katkı geldi. 2019 tamamında yüzde 0.9 olarak gerçekleşen büyümeye ise sanayi sektörünün katkısı yüzde 0.2 oldu. Benzer şekilde Merkez Bankası’nın faiz indirimleriyle, kredi faizlerindeki düşüş, hem tüketici hem ticari kredilerde hareketlenme sağladı. Hizmetler sektörü tüketimin de etkisiyle büyümeye son çeyrekte yüzde 7.8’lik, 2019 yılı genelinde ise yüzde 1.5’lik katkı verdi.” dedi.
İHRACAT ARTIŞLARININ ARTMASINI BEKLİYORUZ
“2019’un son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre; mal ve hizmet ihracatı yüzde 4.4 artarken, aynı dönem ithalat, tüketimdeki canlanmanın da etkisiyle yüzde 29.3 arttı.” diyen Zeytinoğlu, “2019 tamamında ise ihracat artışı yüzde 6.4 olurken, ithalatın büyümeye yüzde 3.6 negatif etkisi oldu. Arzumuz tabi ki ihracat artışlarımızın ivmelenerek devam edebilmesi.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum