Zeytinoğlu 2021 yılı büyüme oranını değerlendirdi

Zeytinoğlu 2021 yılı büyüme oranını değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ekonomimizin 2021 yılını yüzde 11’lik büyüme ile tamamladığını belirterek, “Türkiye ekonomisinin 2021 yılı büyüme performansıyla, verisi açıklanan ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını memnuniyetle görüyoruz” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan 2021 yılı büyüme oranına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ekonomimiz 2021 yılının son çeyreğinde yüzde 9.1 büyüdü. Böylece 2021 yılını yüzde 11 büyüme ile tamamlamış olduk. Ekonomimizin 2021 yılında bu büyüme performansıyla verisi açıklanan ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını memnuniyetle görüyoruz” dedi.

 

İHRACAT, SANAYİ VE HİZMETLER SEKTÖRÜ

Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “2021 yılı büyümesinde ihracat, sanayi ve hizmetler sektörünün katkılarının öne çıktığını görüyoruz. GSYH verilerinin detaylarına baktığımızda; sanayide yüzde 16.6, imalat sanayi yüzde 17.2, hizmetler sektöründe yüzde 21.1’lik artışlar oldu. Hizmetler sektöründe gerçekleşen artışın, 2020 yılından kaynaklanan baz etkisini de içerdiğini biliyoruz. Ekonomik büyüme içerisinde sanayinin ana faktör oluşunu memnuniyetle görüyoruz” diye konuştu. Zeytinoğlu, 2021 yılında inşaat sektöründe yüzde 0.9, tarımda ise yüzde 2.2’lik daralmalar olduğunu da söyledi.

 

İHRACATI DESTEKLEDİ

Üretim, imalat sanayi ve buna bağlı olarak ihracatın önemine değinen Zeytinoğlu, “2021 yılında mal ve hizmet ihracatının yüzde 24.9, ithalatın ise yüzde 2 arttığını görüyoruz. 2021 yılı ihracatta, gemi hatlarında, konteyner tedariki ve özellikle çip tedarikinde yaşanan sıkıntılara rağmen rekorlar gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu. Avrupa, ABD ile diğer hedef pazarlarımızdaki talep artışları ve coğrafi konumumuzun sağladığı avantaj ihracat artışımızı destekledi. Bunun da büyüme rakamlarımıza yansımalarını memnuniyetle görüyoruz. Arzumuz 2022 yılında da ihracattaki yüksek seviyelerin devam etmesi ve büyümeye katkısının artması yönünde” dedi. Rekabetçi kurun önemine değinen ve ihracatı desteklediğinin altını çizen Zeytinoğlu, miktar bazında ihracatın da 2020 yılının üzerinde gerçekleştiğini ifade etti.

 

Haber: Ahmet Zeki AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.