Yoksulluk sınırı bir yılda 1891 lira arttı

Yoksulluk sınırı bir yılda 1891 lira arttı

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Ağustosta bir önceki aya göre 76 lira artarak 3 bin 589 lira oldu. Elektrik, doğalgaz, beyaz eşya, ulaştırma gibi harcamalara gelen zamlar yoksulluk sınırını ise 12 bin 397 liraya kadar çıkardı.

Açlık sınırı bu yılın ilk sekiz aylık döneminde 443 lira yoksulluk sınırı ise bin 210 lira arttı. Son bir yılda ise açlık sınırında 682 liralık, yoksulluk sınırında ise bin 891 liralık artış yaşandı. Gıda ve enerji fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle bir türlü kontrol edilemeyen enflasyon, geliri reel olarak azalan vatandaşların açlık ve yoksulluk riskini giderek artırıyor. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı ağustosta 3 bin 589 liraya çıkarken, gıda dışı gereksinimler için yapılması gereken harcama ise 8 bin 808 liraya yoksulluk sınırı da 12 bin 397 liraya yükseldi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR'ın, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk duygusu çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları dikkate alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının Ağustos 2021 sonuçları açıklandı.

 

İLK SEKİZ AYLIK DÖNEMDE

Açlık sınırı ağustosta bir önceki aya göre 76 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 126 lira ve yoksulluk sınırı da 202 lira arttı. Ocak-Ağustos döneminde ise açlık sınırı 443 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 767 lira arttı. Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı da yılın ilk sekiz aylık döneminde toplam 1.210 liralık artışla 12 bin 397lira oldu.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.