YKS’de Anayasaya’ya aykırı ücretlendirme kaldırılmalı

YKS’de Anayasaya’ya aykırı ücretlendirme kaldırılmalı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yılki YKS’de her bir oturum için 90 TL istemesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkat çeken Eğitim-İş Sendikası Kocaeli 2 No’lu Şube’nin açıklamasında, “Bu yıldan itibaren YKS adaylarından para alınmamalıdır” denildi

26-27 Haziran'da yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı için 4 Şubat-2 Mart arasında yapılacak başvurular için adaylardan her bir oturum için (TYT-ADT- YDT) 90 TL ödemesini isteyen Milli Eğitim Bakanlığı’na Eğitim-İş Sendikası Kocaeli 2 No’lu Şube hem tepki gösterdi, hem uyardı.

TRAJİKOMİK ESNAF AĞZI

Söz konusu uygulamanın Anayasa’ya da tezat olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Tüm yaşananlara rağmen sınavlardan ücret alan, hatta zaman zaman esnaf ağzıyla "Kar etmiyoruz, sınavların bize gelişi bu" gibi trajikomik açıklamalar yapan Bakanlık, sınav ücretlerini en azından bu yıl almayacak kadar vicdanlı davranmalıdır. "Sosyal devlet" kavramı sadece siyaset bilimleri kitaplarındaki bir ütopya haline getirilmek istenmiyorsa, bu konuda atılacak ilk adım, milyonlarca öğrenciden sınavlar için para almamak olmalıdır” denildi ve şu çağrıda bulunuldu:

MEB’E AÇIK ÇAĞRI

“Eğitim-İş olarak MEB'e açık çağrımızdır: Pandemi süresince uzaktan eğitimdeki başarısızlığınız ve sorunları çözmedeki basiretsizliğiniz nedeniyle milyonlarca öğrencimiz eğitime düzenli olarak ulaşamadı. Yani eğitim, sizin düşlerinizdeki gibi bir ticari meta olsaydı bile, ayıplı mal satar pozisyondaydınız. O yüzden kendinize gelin, sokaktaki yoksulluğu, eğitime ulaşmak için çırpınan yavrularımızı görün ve bu yıldan itibaren sınav giderleri için, yine yurttaşın cebinden çıkan vergilerle oluşan bütçenizi kullanın. Koskoca Bakanlık sınavın giderlerini karşılayabilir ama eğitimden gidenleri geri getiremez!

 

VELİ VE ÖĞRENCİLERE

YENİ BİR MASRAF KAPISI

egitim-is-001.jpg

“Bu yıldan itibaren YKS için adaylardan para alınmamalıdır” başlığıyla yapılan açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi:  “Yanlış ekonomi politikaları, Hazine'nin içini boşalttıktan sonra kayıplara karışan damat, gıda/ulaşım/enerji/barınma/sağlık gibi kaçınılmaz giderlere zam üstüne zam derken toplumumuz iyice yoksullaştığı halde, milyonlarca öğrenci ve veliyi yeni bir masraf kapısı beklemektedir.

DERİNLEŞEN YOKSULLUĞA RAĞMEN

Yani bütçesini rasyonel biçimde kullanmayan, bütçesi yetersiz olduğu durumlarda Hazine'den Diyanet kadar bile talepkar olmayan, ihtiyaç sahibi öğrencilere tablet/bilgisayar dağıtma sözünü tutamayan, salgına rağmen okullara kadrolu temizlik personeli dahi atayamayan, okulların temizlik malzemeleri ihtiyaçlarını bile velilerin sırtına yükleyen, okullarda ciddi oranda öğretmen açığı olduğunu itiraf ettiği halde öğretmen atamalarını yapamayan Milli Eğitim Bakanlığı, ülkede bu yıl derinleşen yoksulluğa rağmen bu kez de velilerden sınav için para talep etmektedir.

 

UYGULAMA İLE ANAYASA

ARASINDA TEZATLIK VAR

Oysa bu sınavlar, devletin bir hak olarak tüm yurttaşlara ücretsiz ve eşit sağlaması gereken eğitimde mecburi tutulduğu için ücretsiz olmalıdır. Ücretsiz verilmesi gereken bir kamu hizmeti, yan giderler hizmet alana yüklenerek paralı hale getirilemez; bu uygulama ile Anayasa'nın kesin hükümleri arasında tezatlık vardır.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.