Yitik kuşak değilim.  Çünkü Şavşatlıyım!

Yitik kuşak değilim. Çünkü Şavşatlıyım!

"Şavşat çok küçük bir ilçe, 12 Eylül’ü çok ağır yaşadı. Çok büyük acılarla yaşadı. Ve biz 12 Eylül’ün ne olduğunu gayet iyi biliyorduk."


-       ** Yaşınız itibariyle soruyorum. Yitik kuşak olmayı kabul ediyor musunuz?

 

-       Yok, ben öyle düşünmüyorum yani. Belki de 12 Eylül öncesinde çocukluğumu yaşadığım yer Şavşat, Türkiye’de çok küçük ve en ücra köşelerinden bir yer olmasına rağmen devrimci mücadelenin ve Sol’un çok güçlü olduğu yerlerden bir tanesiydi. Böyle bir yerde 12 Eylül’e kadar çocukluk ve ardından ilk gençlik yıllarımı yaşadım. 12 Eylül süreci, 12 Eylül darbesinin ilk başları gerçekten Türkiye açısından çok karanlık dönemlerdi. Üniversiteye girdiğim 1986 yılından itibaren de Türkiye’nin 12 Eylül’den çıkış sürecinde gençlik hareketinden başlayan bir mücadele sürecinin içerisinde oldum. Tabi her kuşak gibi bizim de yaşadığımız zorluklar vardı ama, yitik kuşak tanımlamasını en azından şahsımda kabul etmiyorum.

 

-       Çekirdek veya geniş ailenizin o süreçteki siyasi görüşü neydi?

 

-       Sosyal demokrat bir aile içinde büyüdüm. Geniş aile açısından sol, sosyal demokrat, devrimci bir aile yapısında, onların çokça olduğu bir aile yapısında büyüdüm.

 

** 1969/Artvin, Şavşat

 

 

 

 

-       Geniş aile çevrenizden bedel ödeyen oldu mu?

 

-       Çokça oldu. Kayıp da oldu. 12 Eylül döneminde kaybettiklerimiz oldu. Çok uzun yıllar cezaevinde kalanlar, işkence görenler oldu. Yakın çevremizde, tabi o 12 Eylül’ün karanlık döneminde ağır bedeller ödedik. 

 

-       Darbeyi ben dahil çocuk yaşlarda karşılayanlar algı operasyonu üzerinden alkışladı. Siz 11 yaşında idiniz. Alkışladınız mı?

 

-       Hayır. Şavşat çok küçük bir ilçe, 12 Eylül’ü çok ağır yaşadı. Çok büyük acılarla yaşadı. Ve biz 12 Eylül’ün ne olduğunu gayet iyi biliyorduk. Yani o yaşıma rağmen, yaşım açısından da, ailem başta olmak üzere çevrem açısından da 12 Eylül’ün neler getirdiğini çok net görebiliyorduk.

 

 

-       Şavşat’tan İstanbul’a ilk gelişiniz nasıl oldu?

 

-       Biz Şavşat’tan 12 Eylül döneminde babamın ‘tayin’ edilmesi nedeniyle ayrıldık yani sürgün diyebiliriz. Ortaokul ve lise yıllarım Mersin ve Bolu’da geçti. Ondan sonra da İstanbul’a geldik.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.