Yıldırım ile İLKSAN Toto: Gebze ve Darıca’yı açık  ara, Kocaeli’yi 4-0 alırız…

Yıldırım ile İLKSAN Toto: Gebze ve Darıca’yı açık ara, Kocaeli’yi 4-0 alırız…

Üç dönemdir İLKSAN İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen destekli Darıca temsilci adayı Okay Yıldırım’dan seçim tahmini istedik. Yıldırım, “Gebze ve Darıca’yı açık ara, il delegeliklerinde Kocaeli’ye 4-0 alırız” dedi

** Üç dönemdir İLKSAN İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen destekli Darıca temsilci adayı Okay Yıldırım’dan seçim tahmini istedik. Yıldırım, “Gebze ve Darıca’yı açık ara alacaklarını kesin bir ifade ile söyledi

 

** Eğitim Bir-Sen üyesinin daha fazla olduğu Çayırova için de çalıştıklarını söyleyen Yıldırım, “Ama Çayırova’yı alamamamız durumunda Eğitim-Sen veya Eğitim-Iş adayının alması da bizim karımızadır” diye konuştu

 

** Eğitim-Sen ve Eğitim-İş’in aday çıkarmadığı Dilovası’nda, “Eğitim Bir-Sen orada güçlü” deyip ilimizin diğer sekiz ilçesinde güçlü ve umutlu olduklarını kaydeden Yıldırım özetle, “Dört il delegesi de yine bizden olacak” dedi

 

Gerek Gebze Bölgesi gerekse ilimiz geneli ve hatta ülkemizin diğer 80 ilinde eğitim camiasının şu sıralar pandemi şartlarında eğitimden çok konuşulan konularından biri, İLKSAN ilçe temsilcilikleri seçimi..

Üstelik hayli karmaşık bir yapı.. İlimizin dört ilçesinden ikişer, sekiz ilçesinden birer olmak üzere toplam 16 ilçe temsilcisi seçilecek. O temsilciler kendi aralarından İLKSAN seçiminde oy kullanabilecek dört il delegesini belirleyecek. Yine önümüzdeki dönemin İLKSAN İl temsilcisi de, dört il delegesi arasından seçilecek.

BİRİ TEMSİLCİ DÖRT DELEGEDEN

ÜÇÜ YENİDEN ADAY

Günümüz itibariyle İLKSAN İl Temsilciliği’ni üç dönemdir Türk Eğitim-Sen’in Darıca adaylarından Okay Yıldırım sürdürüyor. Yıldırım, dördüncü dönem için aday. Diğer üç il delegesi de yine Türk Eğitim-Sen üyesi. Çayırova’dan Volkan Ömtaş bu dönem seçime girmedi. İzmit’ten Kazım Şimşek ve Kartepe’den Alaattin Doğanlı ilçelerinden yine temsilci adayı.

 

Üç dönemdir İLKSAN İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen destekli Darıca temsilci adayı Okay Yıldırım, saha tecrübesine de sahip bir eğitimci. Yıldırım ile röportajımızda seçim tahmini de aldık:

 

İLKSAN SEÇİMİ GENEL VE

YEREL SEÇİMDEN  ZOR

  •  
  • Dördüncü defa İLKSAN temsilciliğine adaysınız. İlçeye temsilci seçilmenin bile il temsilciliği ve delegelik için yeterli olamayabileceği ama çok çekişmeli bir seçim. Değerlendirir misiniz?

 

  • İLKSAN seçimleri belediye başkanlığı, milletvekilliği seçiminden çok zor bir seçim. Üç aşaması var. Okulları gezip propaganda yapıyorsun. Başvurular bireysel olsa da, sendika bazlı bir seçim. İlçede seçilip, ilin 16 temsilcisinden biri olduktan sonra, 16 temsilcinin kendi arasındaki seçimiyle dört il delegesi, temsilcisinden biri olmaya çalışıyorsun. Darıca’da bu dönem Feyyaz Demirbaş arkadaşımla birlikte adayız. Allah’a şükür önceki seçimlerde olduğu gibi, Türk Eğitim-Sen adayları olarak bu seçimi de açık farkla alacağımızı ümit ediyorum. Bugüne kadarki saha çalışmalarımızda hiç olumsuz bir durum görmedik. Seçimin ilk ayağında, Darıca temsilciliği içinde canla başla çalışıyoruz.

 

DARICA’DA İKİŞER SENDİKA

EŞİT ÜYE SAYISINA SAHİP

 

  • İlk etapta temsilci adayı olduğunuz Darıca’da sendikal dağılım nedir…

 

  • Darıca’da oy hakkı olan, 425’i sendikalı 581 İLKSAN üyesi var. Eğitim-İş 43, Eğitim-Sen 40 üyeye sahip. Türk Eğitim-Sen olarak bizim üye sayımız 172. Eğitim Bir-Sen ile eşit üye sayısına sahibiz, 170 üyeleri var.

 

OLAY KATILIM ORANINDA BİTMİYOR

 

  • O zaman sonuçta sendikal bazda katılım oranı ve 160 sendikasız üyenin katılımıyla tercihi etkili olacak..

 

  • Evet. Çok çekişmeli bir seçim olacak ama olay katılımda bitmiyor. – Kısa sorunun ardından devamla – Ben önceki seçimlerde diğer sendikaların üyesi arkadaşlarımdan da oy edindim. Hepsi tarafından tanınıyorum. Üç dönemdir İLKSAN İl Temsilciliği görevimde hangi meslektaşımın İLKSAN’a ne işi düştüyse, hiçbir ayırım gözetmeksizin işlerini görmek için çaba sarf ettim. Uzun süredir Darıca’da idarecilik yapmamdan ötürü geniş bir kesimde insanlar tarafından tanınıyorum. Önceki seçimlerde diğer sendikalarda aday çıkartmasına çıkarttığında tabanlarından oy edinmiştim. Bu dönemde öyle olacaktır.

 

 

  • Darıca’da seçim sonucu ne olur?

 

  • Darıca'da farklı kazanacağız. Eğitim Bir-Sen ile eşit üye sayısına sahibiz ama diğer sendikaların adaylarından, bir iki kat oy edineceğiz.

 

  • Çayırova…

 

  • Eğitim-İş’in adayı Adem Eliçora, önceden üyemiz ve adayımızdı. Eğitim Bir-Sen üyesi orada daha fazla ama inşallah orayı da almaya çalışacağız. Öte yandan biz alamayacaksak, Eğitim-Sen veya Eğitim-İş’in alması bizim karımıza. Çünkü Eğitim Bir-Sen bazı makam ve mevkileri kullanıyor. İstanbul’da da, birçok yerde şube müdürlerini temsilci adayı yapmışlar. Çayırova çekişmeli geçer ama ben Gebze ve Darıca’yı Türk Eğitim-Sen’in alacağından eminim.

 

  • Dilovası..

 

  • Eğitim Bir-Sen güçlü diyorlar.

 

  • İlimizin diğer sekiz ilçesi…

 

  • Diğer sekiz ilçede biz güçlüyüz yine. Arkadaşlarla görüştüğüm kadarıyla Eğitim-iş aday çıkartmadı. İzmit’te bizim arkadaşlar sıkı çalışıyor. Gölcük, Kartepe, Karamürsel… arkadaşlar çok umutlu. ‘Kesin alacağız’ diyorlar.

agirlik-hafif.jpg

 

GEBZE AĞIRLIĞINI YİNE KOYACAKTIR: Okay Yıldırım, “İLKSAN İl delegeliklerinde Gebze Bölgesi’nin ağırlığı hep oldu, bu dönem de olur mu?” sorumuzu şöyle yanıtladı: 2012 öncesi üç il delegeliğinin üçü de, birisi Gebze’den olmak üzere Eğitim-Sen’den olurdu. 2012 sonrası bizler seçilmeye başladık. İl delegeliği dörde yükseldi, Gebze hiç ikinin altına düşmedi. 

**

Delegeleri de temsilciyi de

yine Türk Eğitim-Sen belirler

 

 

  • 12 ilçeden 16 temsilci, kendi içinden dört il delegesini, onlar da kendi içinden il temsilcisini seçecek. Baskın çıkmak isteyen sendikanın, il genelinde kaç temsilci edinmesi lazım?

 

  • 16 ilçe temsilciliğinden 9’unu edinen sendika, il temsilcilerinin kim olacağında da çoğunluktan ötürü, belirleyici olacaktır. Diğer sendikalardan temsilci seçilenler, ilçe temsilcisi olarak kalıyor. Türk Eğitim-Sen’in 16’ya giren 9 ilçe temsilcisi de kendi aralarında anlaşıyor. Diyelim ki bizim üye olduğumuz Kocaeli 2 No’lu Şube’nin iki il delegeliği hakkı var, 1 No’lu Şube’nin de aynı şekilde. Kendi aramızda anlaşıyor, 9 ilçe temsilcisinden dördünü il delegesi, o dört il delegesinden bir arkadaşı da il temsilcisi olarak belirliyoruz. İl geneli için yine aynı durum olur. Dört il delegeliğinin dördünü de edinir, il temsilcisini de yine biz belirleriz.

 

feyyaz-hafif.jpg

 

03 Nisan’daki seçimlerde Darıca’da iki İLKSAN temsilcisi belirlenecek. İLKSAN İl delegesi ve Darıca temsilci adayı Okay Yıldırım sorularımızı diğer temsilci adayı Feyyaz Demirbaş’ın ev sahipliğinde yanıtladı.

**

 

Kimdir

 

okay-hafif.jpg

1959 yılında Erzurum, Şenkaya’da dünyaya geldi.

Ankara Eğitim Enstitüsü, 1979 mezunu.

1996 yılında Darıca’ya tayini çıktı.

25 yıldır idareci.

Süreyya Yalçın Ortaokulu, Faik Şahenk İlkokulu ve Aslan Çimento MTAL’de görev yaptı.

Okul müdürlerinin topluca görevden alındığı dönemin ardından tekrar döndü.

Halen Servet Çambol İlkokulu Müdürü.

2012’den bugüne üç dönemdir İLKSAN İl Temsilcisi. Dördüncü dönem için aday.

Öğretmen eşi. Biri makine mühendisi, biri rehber öğretmen olmak üzere iki çocuk babası.

 

**

Gebze’de 22 dönümlük

yerimiz varlığını koruyor

 

 

  • 2012 öncesi yine Gebze Bölgesi’nden İLKSAN İl Temsilcisi Binali Tatar’ın ulusal basında da yer edinen, İstanbul sınırında problemli bir İLKSAN arazisi vardı?

 

  • Çok iyi hatırlıyorum. 22 dönümlük yerimiz, paha biçilemez bir değerde, yerinde duruyor. En az iki defa, satmak için ihaleye çıkartıldı. Mermerciler adlı bir firma ihaleyi aldı, parayı ödeyemedi. Yatırdıkları teminatı yaktılar. Kamulaştırmadan ötürü 3 dönüme yakın yerimiz alınmıştı, o yerin parası ödendi. İLKSAN bu gibi yerlerini konukevi gibi, öğretmenlere iş yapmak için de değerlendirebiliyor.

ismail.jpg

 

İLKSAN temsilcilik seçimlerinde ilçe milli eğitim müdürlerinin de oy hakkı var. Türk Eğitim-Sen’in Darıca adayları Okay Yıldırım ve Feyyaz Demirbaş, Darıca Milli Eğitim Müdürü İsmail Oğuz’a da konuk olarak desteğini istedi.

 

**

 

Yönetimde yapısal değişim

Meclis onayı ile mümkün  

 

  •  

 

  • İLKSAN’a ödenen aidatlar ile emeklilik sonrası kurumun öğretmenlere ödediği çok konuşuluyor, yetersiz bulunuyor. Yetersiz mi?

 

  • 40 senedir İLKSAN’a aidat ödüyorum. Arkadaşlarımız İLKSAN yönetimi kayyım sonrası, 1996 yılında 3 milyon lira borç ile teslim almış. 25 yıldır Türk Eğitim-Sen’in yönetimde olduğu bir sandık. Ve bu süreçte şeffaf, dürüst bir yönetim sergileniyor.

 

  • Sendika olarak teslim aldığımızda bir maaş ikramiye ödeyen İLKSAN şimdi 10 maaş ikramiye ödüyor. Üyenin emeklilik evrakları geldiğinde ödemesi hemen yapılıyor. Eşim 34 yıl çalışıp emekliye ayrıldığında 150 bin lira devletten, 43 bin lira İLKSAN’dan, çok güzel para aldı. İLKSAN çok güzel tasarruf yapıyor ve emekliye ayrılan üyesine parasını veriyor. İLKSAN emin ellerde. Şunu da iddia ediyorum. Sadece Türkiye’de değil dünyada, en istikrarlı ve güzel şekilde yönetilen bir sandık.

 

KAHVEYİ BEDAVA İÇSEN

HEMEN BASINA VERİRLER

 

  • Sandıkta siyasi bir şey de yapılmıyor. Aksi olsa Eğitim-Senliler, Binali Tatar'ın arkadaşları hep oradalar. En ufak bir yanlışında, örneğin şu kahveyi bedelini ödemeden içersen hemen dedikodusunu yapar ve basına verirler. Her şey açık ve şeffaf. Bütün işler ihaleyle yapılıyor.

 

  • Kadrosunun yetersiz, niteliksiz olduğu söyleniyor?

 

  • İLKSAN’da çalışanların hepsi KPSS ile alınıyor. Sınavda 90’ın üzerinde puan edinen; işletme ve iktisat mezunu, işi bilen insanlarla yönetiliyor.

 

DEĞİŞİM İÇİN BAKAN,

MECLİSE ÖNERGE VERMELİ

 

  • Yedi kişilik yönetimden dördünün Bakanlıkça atanmasını doğru buluyor musunuz?

 

  • Biz bu konuda dört sefer önerge verdik. Ancak Milli Eğitim Bakanı’nın bizzat TBMM’ye önerge vermesi lazım. Kayyım atamasından sonra böyle bir yönetim şekli gelmiş.

SEÇİLENLER YÖNETMELİ AMA…

 

  • Elbette Türk Eğitim-Sen olarak biz de karşıyız. İLKSAN’ın seçilen üyelerince yönetilmesi önemli Öte yandan bir bakıma, iyi de oldu. Yolsuzluk, hata olmuyor. Çünkü atamayla yönetime gelen arkadaşlar da Bakanlık temsilcisi.

 

  • Şube başkanınız Orhan Kütük geniş bir açıklama ile yanıtladı ama Eğitim Bir-Sen kanadından gelen iddialara sizin söylemek istediğiniz var mı?

 

  • Hepsi iftira, yalan. 2012’de ‘İLKSAN’ı kapatacağız’ diye seçimi boykot ettiler. Baktılar, olmuyor. MEB toplanıyor ya orada, ‘İLKSAN’a üyeliği serbest bırakalım’ dediler. Anayasa Mahkemesi'nden döndü. Şimdi de yönetimini ele geçirmek istiyorlar.

 

YAŞATMAK, DAHA İLERİ

GÖTÜRMEK İSTİYORUZ

 

  • Şunu ifade etmek isterim: İLKSAN şu anda çok emin ellerde. 2 milyar 100 milyon parası var. 2 milyar 500 milyon liradan fazla ederli, yeri var. Üyelerimize büyük bir hizmet veriyor. Biz İLKSAN’ı yaşatmak, daha ileri götürmek istiyoruz. Elbette eksikleri olabilir. Ama 25 yıl içinde hangi seviyelerden, bu seviyeye getirdik.

 

  • Şu sıralar Bolu’da emekli öğretmenler için dinlenme tesisi yapıyoruz. Bankalar Birliği’nin Taksim’de sattığı yeri teslim alıp konuk evi yaptırdık. İzmir'de konuk evi aldık. Çok uygun yerleri çok iyi fiyatla edindik. Pandemiden ötürü kapalı ama üyelerimizin istedikleri gibi faydalandıkları tesisler kazandırdık. İki tatil yerimiz var. Bu hizmetler ve yönetimin şeffaflığından ötürü Eğitim-İş üyesi arkadaşların dahi seçimlerde güvenini, oyunu alırız. Her şeyin en güzel şekilde olduğunu bildiklerinden sendikasız öğretmenler, diğer sendikalara üye öğretmenler bizleri destekler.

 

  • Emsal diğer sandıklarla kıyaslanarak, emeklilik sonrası ikramiyelerin düşüklüğünden yakınılıyor?

 

  • Özetle; Kıyaslamada bulunan yardım sandıklarına ödenen aidat miktarı ile İLKSAN’a ödenen aidat miktarı arasında çok büyük fark var. İLKSAN durumunu iyileştirdikçe, bu rakamı da artırıyor. Yanı sıra; ölüm, evlilik, afet gibi durumlarda da üyelerinin ekonomik olarak yanında olan bir sandık.

 

  • İlave olarak…

 

  • İLKSAN olarak hizmetlerimiz, konuk evlerimiz, tesislerimiz çok güzel. Daha iyi hizmet vermeye çalışıyoruz.  Genel başkanımız olsun, İLKSAN genel müdürümüz olsun. İLKSAN hakkında olumsuz birşey duyduklarında anında bilgileniyorlar.  Gerektiğinde cevabını veriyorlar. İLKSAN'da her şey şeffaf, hiç gizli saklı bir şey yok.  Bu seçim döneminde de öğretmen arkadaşlarımız ilçelerinde Türk Eğitim-Sen destekli temsilci adaylarına gönül rahatlığıyla oy verebilir.

78.jpg

1943 yılında kurulan ve günümüzde 78 yaşında olan İLKSAN’ın 2012’den bu yana il temsilciliğini sürdüren Okay Yıldırım aynı yetki için bir kez daha çaba sarf edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.