Yerele yönelmek

Yerele yönelmek

 

 

CHP’de gerçekleştirilmek istenen siyaset ve örgütsel yapı değişiklikleri, yöneticilerinin bile birbiriyle çelişen değerlendirmelerini görmemizi sağlıyor.

Partinin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Selin Sayek Böke, geçtiğimiz günlerde beraberinde Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ve PM Üyesi Ayşe Eser Danışoğlu ile birlikte ilimize gelerek bir dizi ziyarette bulundu.

İlk ziyaretini il örgütüne yapan Böke, burada basın mensuplarına açıklama yaparken, "CHP demokratik devrime yerelden başlayacak" ifadesini kullandı ve bu ifade sonraki gün gazetelerin manşetine yansıdı.

Böke’ye göre CHP devrime başlayacak, hem de yerelliklerden…

CHP ile devrim sözü uzun süredir yan yana kullanılmıyordu. Genel Başkan Yardımcısı düzeyinde yeniden kullanılır hale getirilen devrim sözcüğü, CHP’nin bir bölümü belki unutulan 6 okundan birinin içeriğini oluşturuyor aslında. Ama, uzun bir süredir, ‘Cumhuriyeçilik’ ve ‘laiklik’ başlıklarıyla birlikte pek anılmaz hale gelmiş olan ‘devrimcilik’ ilkesini yeniden ‘devrim’ sözcüğüyle içselleştirir noktaya taşıyan Böke, belki de yeni bir dönemin başlangıcına işaret etmek istemiştir, kimbilir…

Ve, Böke’ye göre, devrim yerelden başlayacakmış.

Bu sözden birden fazla anlam çıkartılabilir.

Mesela, partiye üye yazılımı stratejisinin değiştirilmesi ve şeffaflaştırılması.

Mesela, parti örgütlerinin sıfırlanıp yeniden yapılandırılması.

Mesela, demokratik kitle örgütleri ile emek ve meslek örgütlerinin yerelliklere ilişkin tasarımlarının sentezinin oluşturulacak yeni parti programında ağırlıklı olarak yer alması.

Ve daha niceleri gibi…

Böke,

Türkiye’nin içine hapsedilmiş olduğu faşist düzenden insana değer veren bir yapıya ulaşmak için yerelliklerden gelecek gücü önemsediklerini de dillendirmiş.

Doğrudur, yerelliklerin enerjisi faşist düzenden kurtuluş stratejisini oluşturmaya ve onun gereklerini yerine getirmeye itici güç olur.

Ama, bu konuda devamlılık esastır.

CHP’nin tarihteki misyonuna göndermeler yaparak ‘’Tek adam rejiminde tek bir kişinin hedefi ve yöntemiyle iş yapılıyor, biz bu düşünceyi reddediyoruz. Türkiye, birlikte yaşamayı bilen bir ülke. Bu yapıdan devrim yaratmış olan CHP, yeniden demokratik devrimini yapmak için yerelden başlayan çalışmalar yapıyor ve yarınlara ilerliyor’’ diyor.

Bunlar, önemsenecek ve üzerinde tartışılacak önemli sözler. Ama, daha da önemlisi, bu sentezin gereklerini yerine getirecek örgütlenmeyi vakit geçirmeksizin gerçekleştirmek ve AKP faşizmini geriletecek, iktidarı gerici ve faşist kadroların elinden alacak adımları gecikmeksizin atmak önemlidir.

Evet,

Vizyonsuz siyaset Türkiyeyi tıkıyor ve Kocaeli'ni kimliksiz bir kente dönüştürüyor’’ tespiti de çok önemli. Ama, dönüştürüyor değil ‘dönüştürdü’ demek gerekiyor. Çünkü, AKP, bu konuda yerel yönetimler eliyle önemli bir mesafe aldı.

İşte, yerelliklerden başlayacak devrim stratejisi bunun için çok önemli.

CHP kadrolarının ve yönetiminin bu dönemdeki görevi, Böke’nin sözlerinin içeriğini tüccar ve sanayiciye değil halka anlatmak olmalıdır.

Yani, o sözlerin altı, demokratik devrim için mutlaka doldurulmalıdır…

 

 

Bu yazı toplam 79 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi