“Yerel medya sandığımızdan daha güçlü”

“Yerel medya sandığımızdan daha güçlü”

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk-Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Yerel medya sandığımızdan daha etkili ve güçlü olduğu için toplu iş sözleşmesi öncesi bu kurultayı yapmaya karar verdik” dedi.

Türk-Metal Sendikası tarafından gerçekleştirilen Yerel Medya Kurultayı bugün Didim’de başladı. Didim’de bulunan Büyük Anadolu Oteli’nde bugün gerçekleştirilen kurultaya açılışını Türk-Metal Sendikası Genel Başkan Danışmanı Mesut Ertugay yaptı. Mesut Ertugay’ın açılış konuşmasından sonra Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk-Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak yaptığı konuşmada, “Türk-Metal Sendikası olarak uzun zamandır yerel medya ile ilişkilerimizi geliştirmeyi hedefliyorduk. Yerel basın sayesinde Bursa’daki üyelerimize daha rahat ulaştık. Yerel medya sandığımızdan daha etkili ve güçlü.

 

KARA DÜZENLE BAŞ ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

O nedenle her sözleşme için bu kurultayı yapmaya karar verdik. Bu kurultayda medya ve sendika konusundaki sorun ve çözüm önerileri konuşulacak. Örgütlenme konusunda başarılı bir sendikayız. Pandemi sürecinde bile 64 işyerinde örgütlenme yaptık. 81 bin üye ile devraldığım Türk-Metal Sendikası’nı 210 bin üye sayısına çıkardım. Bir aydır Çin menşeli bir firmada örgütlenme mücadelesi veriyoruz. Ülkemizin dört bir yanında direniş çadırları var. Bu ülkede sendikalaşma hakkı var mı? Var. Anayasal hakkımızı özgürce kullanamıyoruz. Sadece sendikalaştıkları için işinden atılan işçi varken işten atan birinin hapsi yattığını duyan var mı? Bu yasal birilerine işlemiş. Kara düzenle baş etmeye çalışıyoruz.

 

GREV HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR

Grev hakkımız anayasal bir hakkımız. Ancak bu hakkımız sürekli erteleniyor. Grev yaptırmıyorlar. Emekçilerin en etkili silahı olan grev hakkı resmen ellerinden alınıyor. Bir hakkında yasada olması kullanılıyor anlamına gelmiyor. Haklarımızın yazılı olduğu sözleşmeler var. Ama işçiler bu hakların hiçbirini kullanamıyor. Hakları kâğıt üzerinde kaldığı bir düzen istemiyoruz. Kafalardaki yasakların kalkmasını istiyoruz. Türkiye’de sendikalı işçi oranı yüzde 14 düzeyinde. 15 milyon işçinin 2 milyonu sendikalı. Diğer işçiler köle gibi çalıştırılıyor. Tüm olumsuz koşullara rağmen örgütlenmeye devam ediyoruz. Toplu iş sözleşmeleri de örnek bir sendikayız. İmzaladığımız sözleşmelerle metal işçileri çok önemli kazanımlar elde ettiler. 12 Eylül darbesinin en büyük etkisi çalışma hayatına olmuştur. Sendikalaştırma uygulamaya konuldu. Ülkemiz ucuz işçi konumuna getirildi. 12 Eylül çalışma mevzuatının değiştirilmesi gerekiyor. Sesimiz olmanıza ihtiyacımız var.

 

ELEŞTİRİLERDEN DERS ÇIKARIYORUZ

Yeni bir dönemin eşiğindeyiz. Yeni dönem sözleşmesi için yola çıktık. Üyelerimizin beklentilerini anketle öğrendik. Sözleşme taslağımızı kamuoyuna açıkladık. İşimiz her geçen gün zorlaşıyor. Grev hakkımızı kullanamıyoruz. Sendika olarak her zaman zoru başardık. Pandemi döneminde canımız pahasına çalıştık. Türk-Metal Sendikası’nı acımasızca yargılayanlar var. Bu eleştirilerden ders çıkarıyoruz. Bazı çevreler otel konusunda bizi eleştiriyorlar. Ancak bu yaz boyunca bizim otellerimizde 70 bin üyemiz tatil yaptı. Bu sayı aileleriyle birlikte 210 bini buluyor. Tek bir kuruş harcamadan tatil yapıyorlar. Üyelerimizin bazıları ilk kez deniz gören, tatil yapanlar var. Üyelerimizin kız çocukları için Ankara’da kız öğrenci yurdu açtık. Ankara’dan sonra İstanbul’da da bir yurt daha açacağız. 150 bin üyemiz için tamamlayıcı sağlık sigortasını toplu iş sözleşmesine koyduk. Koşullar çetin işimiz zor. Ama mücadele ederek bunu zoru başaracağız” dedi.

Haber: Hanifi SURUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.