Yenilenen binanın interneti port cihazı yetmeyince gitti

Yenilenen binanın interneti port cihazı yetmeyince gitti

Pandemi sürecinde uzaktan eğitime erişilemeyince kaosa dönüşen internet yetersizliğinde port diye tanımlanan cihazın eksikliği de etkili. Gebze’nin göbeğinde yenilip dairesi çoğalan binada port yetersiz kalınca internet hizmeti gitti

Gebze Bölgesi’ndeki her dört ilçede de kaosa dönüşen internet hizmeti yetersizliğinde etkenlerden biri, port diye adlandırılan cihazın yetersizliği. Telekom kimi mahallelerin cadde ve sokaklarında altyapının yeterli olmasına karşın binaların kapılarına kadar eriştirebildiği internet hizmetini, binalardaki dairelerin içine kadar ulaştıramıyor.

BİNA YENİLENİNCE…

 

 

sokak-004.jpg

 

Sorunun en çarpıcı örneklerinden biri Gebze’nin merkezi mahallelerinden Osman Yılmaz Mahallesi, 615 Sokak, 14 numara adresindeki

bina-014.jpg

Nuri Özcan Apartmanı’nda yaşandı. Gebze Halk Eğitim Merkezi usta öğreticilerinden Zeynep Özcan’ın da ikamet ettiği 20 daireli apartmanda çok sayıda daire internet hizmeti alamıyor. Meselenin ilginç tarafı ise kısmen aile apartmanı konumundaki Nuri Özcan yapılmadan önce, yıkılan eski binada internet hizmeti vardı. Bina, daire sayısı çoğalarak yenilendi ve çok sayıda daire bu hizmetten mahrum kaldı.   

NAKİL BAŞVURUSUNDA BULUNDUK

zeynep-ozcan.jpg

Apartman sakini, Gebze Halk Eğitim Merkezi usta öğreticilerinden Zeynep Özcan problemin sokakta altyapı eksikliğinden kaynaklı olduğunu öngördüklerini söyledi. Müteahhide verilip yenilen binanın eskisinde bu hizmeti aldıklarını belirtip, “İnternet aboneliğimizin naklinin başvurusunu yaptırmamıza karşın şimdi bu hizmetten mahrumuz” dedi. Apartmanda çok az sayıda dairenin bu hizmeti alabildiğini kaydetti.

İŞİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Soruna dair Osman Yılmaz Mahallesi Muhtarı Musa Uslu veya herhangi bir kuruma başvurmadıklarını kaydeden Özcan, “Sadece nakli bekliyoruz” dedi.  Zeynep Özcan evlerinde internet hizmeti olmamasının mesleğini, işini de etkilediğini belirtip, “Öğrencilerin sistemine, HES kodlarına girmeliyim ama erişemiyorum” dedi.

AKRABALAR DA MAĞDUR

 

uclu-007.jpg

Zeynep Özcan’ın oturduğu evde internet olmaması Sinem Açıkgöz ve Sena İslam’ın da mağduriyeti. Şu sıralar ikinci bir lisans eğitimini açıktan gören Sena İslam, sınavlara hazırlanmak için nerede internet varsa oraya yöneldiğini, Nuri Özcan Apartmanı’ndaki bu eksikliğin kendisini ve yeğenlerini de olumsuz etkilediğini dile getirdi.

 

 

**

Osman Yılmaz’da yaygın bir sorun

 

musa-uslu.jpg

 

Sorunun Osman Yılmaz’daki boyutunun ne olduğunu öğrenmek için Mahalle Muhtarı Musa Uslu’yu aradık. Uslu mahallenin birçok yerinde port diye adlandırılan cihazın yetersizliğinden ötürü internet hizmeti verilemediğini, Türk Telekom ile yazılı değilse bile sözlü olarak yaptığı görüşmelerde sorunun kendisine bu şekilde aktarıldığını söyledi.

 

**

 

TÜRK TELEKOM ESKİ İDARECİSİ KBB BAŞKANVEKİLİ YAŞAR ÇAKMAK:

 

Apartman binalarında port

cihazı için yeterli talep olmalı

 

yasar-cakmak-008.jpg

 

Uzun yıllar Türk Telekom’da üst düzey yöneticilik yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Yaşar Çakmak kurumun port cihazı yetersizliği yaşamadığını, yatırım/maliyet dengeleri açısından yeterli talep olmayınca kurumun bu yatırıma yönelmediğini kaydı.

BİR TALEP VARSA YETERSİZ KALIR

Port cihazının ne olduğunu ve nasıl işlediğini apartman binalarının giriş kapısında tüm dairelerin kapı zili sistemi üzerinden tanımlayan Yaşar Çakmak özetle, “Cihaz oraya takıldıktan sonra kılcal damarları ile dairelere ulaşır. Şayet bir apartman dairesinden bir başvuru varsa, cihazın takılıp yatırımda bulunulması için yeterli değildir. Ancak aynı binadan çok veya yeterli sayıda başvuru yapılırsa Türk Telekom port cihazını binanın girişine takıp akabinde kılcal damarları ile dairelere (abonelere) ulaştırır” dedi.

DÖRT İLÇEDE DE FİBER KABLO AĞI

Gebze Bölgesi’nde altyapıdan kaynakları problemlerin çözümünde ise kısa bir süre önce Türk Telekom’un üst düzey yöneticileriyle bir araya geldiğini kaydeden Yaşar Çakmak kurumun Gebze Bölgesi’nin tüm ilçelerinde fiber kabloya dönüşüm için yatırım hamlesi başlattığını, Darıca’da çalışmalarda büyük mesafe kat edildiğini, eylül ayına kadar Gebze Bölgesi’ndeki dört ilçede de fiber kabloya dönüşümün gerçekleşeceğini dile getirdi.

Türk Telekom’un fiber kabloya geçmesiyle birlikte internete erişimin hızlanmasının yanı sıra kablo kopma gerekçeli iletişim problemlerinin de önüne geçileceği öngörülüyor.  

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.