Yeni yıl yaklaşırken ulaşımda yeni zam gündemde

Yeni yıl yaklaşırken ulaşımda yeni zam gündemde

Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kurt, yeni yılla birlikte yapılması gündemde olan muhtemel ulaşım zammı ile ilgili konuştu.

Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kurt, yaklaşan yeni yılla birlikte konuşulmaya başlanan toplu taşım araçları için fiyat artışı konusunda ve diğer konularla ilgili görüşlerini açıkladı. Kurt, “Her geçen yıl bizim için daha ağır bir hal alıyor. 2022 yılında 2021 yılını arar halde geldik. Pandemiyle birlikte başlayan ekonomik sıkıntılar ve bugün gelinen noktada ekonomik kriz, ülke genelindeki tüm şehiriçi ulaşım sektörünü çok etkiledi. Bugün o sürecin etkisi hala devam ediyor. Kocaeli şehiriçi ulaşım esnafı olarak biz yine şanslıyız, çünkü Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımızın vermiş olduğu destek var. O destek sayesinde vatandaşımıza olması gereken ulaşım ücretini yansıtmamaya çalışıyoruz. Pandemi döneminden bu yana devam eden destek çok önemli.

 

“YİNE ZOR DURUMA DÜŞTÜK”

Şehiriçi ulaşıma yapılan son zam ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanımızın verdiği desteğe rağmen maalesef geçen süre zarfı içerisinde yine zor duruma düştük. Üyelerimiz ve kentte hizmet veren kooperatif başkanları ile birlikte saha çalışmalarımız, gözlemlerimiz sonucunda elde ettiğimiz bilgilere göre yolculuk oranları arttı ama 10 yıl, 15 yıl önceki günlük kazançlarımıza, cirolarımıza ulaşmıyoruz. Bu durumun ortaya çıkmasındaki etkenler işletme giderleri, başta akaryakıt olmak üzere lastik, araç bakımı, onarımı, yağ, sigorta, kasko, bandrol, muayene, kooperatif, oda, muhasebe aidata ve stopaj gibi giderlerin fiyatları hep yükseliyor.

 

“VATANDAŞIMIZ TEPKİ GÖSTERECEKTİR”

Gider kalemleri sürekli artarken, yılbaşı ile birlikte asgari ücrete de zam gelecek. Yapılacak olan zam ile birlikte diğer kalemlere de yeni zamlar gelecektir. Yılbaşı ile birlikte gelecek olan yeni zamlarla birlikte maalesef halkın temel ihtiyaçları arasında yer almaya başlayan ulaşım sektörü de bir adım atmak durumunda kalacak. Atılacak adımın bir zorunluluk olacağını şimdiden belirtmek isteriz. Zam konusu gündeme geldiğinde vatandaşımız da tepki gösterecektir ama bu giderler göz önüne alındığı zaman gerçekten bizim de yapabileceğimiz bir şey yok. Zam oranımız ile ilgili bir çalışmamız şu an için yok ama asgari ücret artışı ve enflasyon bu oranı belirleyecek.

 

“DURUM İÇ AÇICI DEĞİL”

Ülkede satılık ikinci el otobüs yok, 2022 model sıfır otobüsler ise 2 milyon TL’den başlıyor. Bugün bu sektörde 2 milyon TL nakit para verip de sıfır araç alabilecek olan biri yok, krediyle almaya kalksan bankalar o kadar büyük meblağlarda kredi vermiyor. Kocaeli Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi de araç için o kadar kredi veremiyor, en fazla 1 milyon 500 bin TL kredi verebiliyor ki 500 bin TL’yi de esnafın bulması isteniyor. Esnafımızın durumu çok zor, Türkiye genelinde esnaf elindeki aracını korumaya çalışıyor. Bu eskiden böyle değildi, durumu çok iyi olanlar araba yeniler onun eskisini de diğer esnaflar alırdı. Durum iç açıcı değil” dedi.

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.