“Yeni yerel yönetimler yasası belediyeleri bitirecek”

“Yeni yerel yönetimler yasası belediyeleri bitirecek”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir AKP tarafından hazırlanan yerel yönetimler yasa tasarısıyla ilgili konuştu.

Bütün siyasi partilere birlikte hareket etme çağrısında bulunan Taşdemir’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “AKP, büyükşehir belediyeleri ile çok uğraştı. Yerelde iktidara geldikten sonra, bu iktidarın hiç sarsılmayacağını düşünerek 2009 yılında bir değişiklik yaptılar. Söz konusu değişiklik ile Kocaeli başta olmak üzere kimi şehirlerde büyükşehir belediyesinin yetkileri genişletildi. Belde belediyeleri kapatıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2009 yılında inanılmaz bir güç elde etti. Ancak bu güç kente hizmet için tam anlamıyla kullanılamadı. 

İSTANBUL VE ANKARA KAYBINDAN SONRA
Bir ülkeyi kalkındırabilecek bütçeye ve çalışan kitlesine sahip olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde maalesef sadece gündelik işler yapıldı. İZAYDAŞ gibi, Yuvacık Barajı gibi, İZGAZ gibi CHP döneminin akılda kalıcı büyük projelerinin yanına dahi yaklaşılmadı. Namazgah Göleti’nden başka bir şey hatırlayamıyoruz. 2009-2019 yılları arasında belediyeyi yöneten İbrahim Karaosmanoğlu bütün rahatlığına rağmen kente hak ettiği hizmeti etmedi. Kocaeli şimdi çok daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya. 31 Mart seçimlerinden sonra Ankara ve İstanbul gibi metropollerde büyükşehir belediyelerini kaybeden iktidar partisi AKP, yerel yönetimler yasasında önemli değişiklikler yapmayı hedefliyor. İktidar İstanbul Ankara gibi büyükşehirlerin elini kolunu bağlamak için bizim gibi şehirleri gözden çıkarmış görünüyor.

YATIRIM BÜTÇESİ YOK OLACAK
AKP’nin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Mehmet Özhaseki, yerel yönetimler yasa tasarısını geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurdu. ‘Büyükşehirler arasında pay dağılımında büyük bir dengesizlik var. Bir büyükşehir belediyesiyle, diğer büyükşehir belediyesi arasında kişi başına düşen gelir itibarıyla neredeyse 4 kat fark var. Bu dengesizliğin giderilmesi lazım’ dedi. Bu durum Kocaeli için büyük bir tehlike arz ediyor. Kişi başına düşen gelirde ön sıralarda yer alan kentimizde büyük bir gelir kaybı şu an kapıda bekliyor. Yapılacak bu yasa değişikliği ile Kocaeli yıllık yatırım bütçesinin neredeyse tamamını kaybetmiş olacak. Belediyenin işleyişi için personel maaşı ve benzeri sabit giderler haricinde belediyenin kasasında dikkate değer bir meblağ kalmayacak.

BÜYÜKŞEHİR’İN YANINDAYIZ
Eğer müdahale edilmezse Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu haliyle sadece personel çalıştıran ve günlük işler yapan bir belediye haline gelecek. Önümüzde iki yol var. Ya bu yasa değişikliğini göze alacağız ve belediye olarak küçülmeye gideceğiz. Personelden, kurum işleyişinden tasarruf edip yatırım bütçesi yaratacağız. Ya da yasa değişikliğinin Kocaeli’yi mağdur etmeyecek şekilde hazırlanması için kulis yapmaya başlayacağız. Ana muhalefet partisi olarak bu konuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yanında olduğumuzu belirtmek isterim. Yapılacak olan yasa değişikliği ile ilgili her türlü desteği sunmaya hazırız. Tekrar ediyorum, bu yasa tasarısı Kocaeli Büyükşehir’in gelirlerini ciddi ölçüde düşürecek. Neredeyse yatırım bütçemiz kalmayacak. Bütün partiler bu konuda birlikte hareket etsin, Kocaeli kaybeden olmasın. Hepimiz elimizi taşın altına koyalım, kentimizin geleceğini kurtarırım.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.