Yeni tanklara halktan sert tepki

Yeni tanklara halktan sert tepki

Dilovası’nda Altıntel firmasının yine kimyasal depolayacağı ilave 20 yeni tank yatırımına halk tepkisi çok sert oldu.

Olağanüstü derecede çevre ve sağlık sorunları ile boğuşan Dilovası’nın Fatih Mahallesi’nde, Adatepe’ye Altıntel firması tarafından kapasite artırımı ile kurulmak istenen 20 yeni tank, halkı gerdi. Dilovası Belediyesi Düğün Salonu’nda gerçekleşen, Dilovası Belediyesi’nin Başkan Yardımcısı Sinan Yaşar ve AKP’li meclis üyeleriyle kenardan izlenmekle yetinilip masada isminin yer almasına rağmen temsil edilmediği toplantı için polis de yoğun güvenlik önlemi aldı. Toplantıya katılanların GBT sorgusunun yapılması da tepki çekti.

SİYASETÇİ İLGİSİ

CHP Dilovası İlçe Başkanı Kerem Aydemir, HDP Dilovası İlçe Eşbaşkanı Kadir Demir, Saadet Partisi Dilovası İlçe Başkanı Erkan Bilikli, YRP Dilovası İlçe Başkanı Ercan Oğuz, EKOSDER Başkanı İsmail Sami, Dilovası Belediyesi Saadet Partisi meclis üyeleri, STÖ başkanları ve vatandaşlar katıldı. Altıntel Genel Müdürü Kıvanç Boztepe ile firma yöneticilerinin yer aldığı toplantıya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi başkanlık etti. Toplantıda ilk olarak firmanın yatırımına dair bilgilendirme yapıldı. Ardından söz almak isteyenlerin konuşmaları ile devam etti.

YOLSUZLUK  VAR

Dilovası Yeşil Alanları Koruma Derneği Başkanı Ahmet Cebeci derneğin sahibi olduğu bir araziye tankların kurulmak istendiğini, bunun yolsuzluk olduğunu, ayrıca tamamı orman arazisi üzerinde olan tankların kansere sebep olduğunu kaydetti.

NASIL İZAH EDİLECEK

Dilovası Ova Kooperatif Başkanı Nizamettin Karadağ, bölgede Altıntel firmasına ait bir metrekare yere bile rastlanılmadığını kaydetti. Darıca 154 No’lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Osman Aktaş’ın orman arazisindeki TIR Parkı gerekçesiyle tutuklandığını hatırlattı. Altıntel’in de orman arazisine konuşlandığına dikkat çekip bu çifte standardın nasıl izah edileceğini sordu.

YAŞAM SAVAŞI VERİYORUZ

Dilovası Fatih Mahallesi Muhtarı Şeref Düzgün, 70 haneli mahallede 14 hanenin boş olduğuna dikkat çekip sanayiye karşı olmadıklarını ancak mahallede yaşam savaşı verdiklerini söyledi. Evler ile tankların arasındaki mesafenin 10 metre olduğunu belirten Düzgün olası bir patlamada ilçenin büyük risk altında olduğunu kaydetti.

firma.jpg

İYİ KAVRAMALILAR

EKOSDER Başkanı İsmail Sami, “Cumhurbaşkanımızın daha yeni, ‘Kimse kusura bakmasın. Sermayenin yanında durup halkın karşısında duramayız’ dediğini tüm yetkililer iyi anlamalıdır. Termik santrallerin baca filtresi takması gerektiğini ifade ederken, burada bir çevre hassasiyeti gösterdiğini ve kirliliğe hiçbir yerde müsamaha gösterilmemesi gerektiğini tüm siyasetçi ve bürokratlar iyi kavramalıdır” dedi.

TARTIŞMALI GEÇTİ

Dilovası Ağrılılar Derneği kurucu Başkanı Ömer Yıldırım ve ilçe, mahalle sakinleri de toplantıda söz alarak Altıntel’in ilave tanklarını istemediklerini kaydetti. Toplantının tamamlanmasının ardından katılımcılar ile ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi arasında tartışma yaşandı. Ekşi toplantıdaki tüm tepkileri kayda aldıklarını ve yetkili makamlara aktaracaklarını kaydetti. Toplantıya dair tutulan tutanakta ise sadece toplantının düzenlendiğine yer verildi.

İMZACIYA TEPKİ

Toplantıya katılanların önemli kısmının ilçe ve mahalle sakini değil Altıntel çalışanı olduğu öne sürülürken toplantı öncesi toplantıya katılındığına dair imza toplayan bir firma çalışanı da sözlü tepkiye maruz kaldı. CHP Dilovası İlçe Başkanı Kerem Aydemir de toplantı masasında isimleri yer alsa da Dilovası Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü gibi kamu kurum kuruluş temsilcilerinin toplantıda yer almadığını söyledi. Toplantıya katılanların isim ve imzalarının yer aldığı tutanak da o esnada yırtıldı. Halkın yanı sıra toplantıya katılanların büyük kısmının karşı olduğu ilave yatırıma dair ÇED toplantısı süreci geride kalırken ne tarz bir karara varılacağı merakla bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.