Yeni seçmenin dezavantajı hiç alternatif görmemeleri

Yeni seçmenin dezavantajı hiç alternatif görmemeleri

DEVA Partisi Darıca İlçe Kadın Politikaları Birim Başkanı Büşra Emir önümüzdeki seçimlerde ilk defa oy kullanacak Darıcalı genç seçmenin yerelde genelde farklı iktidar görmemesinin onlar için dezavantaj olduğunu söyledi.

Ali Babacan liderliğindeki Demokrasi ve Atılım Partisi – DEVA, Gebze Bölgesi’ndeki teşkilatlanma çalışmalarının ardından çok sayıda yeni yüzü bölgemiz aktif siyasetine dâhil etti. “Acemi” tanımlamasına maruz kalan, ne yapacakları merak edilen yeni yüzlere dair öncelikle şunu söylemek mümkün. Siyasetin vitrininde yeniler ama düne kadar ülkede ve ülke siyasetinde ne olup bittiğine dair o kadar da ilgisiz, fikirsiz, öngörüsüz değiller.

deva-darica-1.jpg

DEVA Partisi Darıca İlçe Kadın Politikaları Birim Başkanı Büşra Emir de onlardan biri.

MİLLİ GÖRÜŞ İZLERİ TAŞIYOR

Bir dönem Milli Görüş partilerinde, 2002 sonrası AKP çevrelerinde yer alıp ayrışma sonrası DEVA Partisi’ni tercih edip il yönetiminde yer alan Şair Ensar Emir’in kızı olan Büşra Emir, DEVA Partisi kurulana kadar Milli Görüş partilerine oy vermiş ancak hiç üye olmamış, aktif siyaset yapmamış ama çocukluk, gençlik yıllarında Milli Görüş partilerinin etkinliklerinde, bilinçli/bilinçsiz bayrak sallamış.

YENİ SEÇMENE ÖZEL İLGİ

Pandemiye takılan saha çalışmalarını yoğunlaştırırken ilk defa oy kullanacak seçmeni de hedef kitle olarak belirlediklerini kaydeden Büşra Emir’e Darıca’da ilk defa oy kullanacak seçmenin doğma büyüme Darıcalı olanın yerelde genelde, Darıca’ya sonradan yerleşen yeni seçmenin yerellerde ne gördüğü bilinmez ama genelde kesin olmak kaydıyla farklı bir iktidar partisi yönetimi görmemesinin avantaj olup olmadığını da sorduk:

BENCE SİYASETTE İSTİKRAR

ÇOK ÖNEMLİ DEĞİL

“Ben dezavantaj olarak görüyorum. Çünkü şöyle düşünüyorum. Sürekli aynı parti seçiliyor. İstikrarı merkeze alırsak bazılarına göre belki sıkıntı olmuyor olabilir. Ama bence siyasette istikrar çok önemli değil. Sonuç olarak aynı parti aynı yönetim üzerinden giderler gelirler her şey aynı yerden sağlandığı için bir a partisi bir b partisi gelseydi daha farklı olurdu diye düşünüyorum.”

 

deva-darica-3.jpg

 

1993 yılında İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde dünyaya gelen Büşra Emir aslen Bayburt eşrafından. Doğduğundan bu yana Darıca’da ikamet ediyor. İlk, orta ve lise tahsilini Darıca’da tamamladıktan sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü’nden mezun oldu. Özel bir şirkette ön muhasebe personeli olarak çalışıyor.

 

**

 

9 YILDA ÇOK İŞYERİ DEĞİŞTİRDİĞİNİ SÖYLEYEN BÜŞRA EMİR

 

Gözle taciz diye bir vaka var

 

 

 

Kadınların çalışma hayatındaki yerini de değerlendirdiğimiz Büşra Emir ülkemizde ekonomik şartların, geçim koşullarının zorlaşması ile birlikte çok sayıda ev kadınının isteyerek veya istemeyerek çalışma hayatına girdiğini ancak toplumsal vaka olan sorunlarla karşılaştığını kaydetti.

ŞU AN ÇALIŞTIĞIM YERDEN MEMNUNUM

Sanayi bölgelerinden örnek vermek gerekirse kadının hangi şartlarda nerede, ne kadar süre çalışabileceğinin tartışılır olduğuna değinen Emir, “Şu an özel sektörde çalışıyorum. Tek kadın çalışanım, iş yerimden memnunum. Ancak genel anlamda çalışanlar emeklerinin karşılığını alamadığı gibi kadın çalışanların farklı sorunları da oluyor” dedi.

9 YILDA ÇOK İŞYERİ DEĞİŞTİRDİM

Geride kalan 9 yıllık çalışma hayatında çok sayıda iş yeri değiştirdiğini, bunun kendisi için çok acı bir durum olduğunu kaydeden Büşra Emir, “Bu kadar fazla iş değiştirmememim sebebi; şartlar, eşitsizlikler. Maddi şartların yanı sıra sosyal şartlar. Gözle taciz denilen tacize inanıyorum ve maalesef yaşadığım da, ondan sebep mesai gününün akşamı işten ayrıldığım iş yerleri oldu. Çalışma hayatında yer alan kadının maalesef bu tür sorunları da var” diye konuştu:

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ SORUNLARI

“Darıca sanayi bölgelerine yakın bir yerleşim bölgesi olduğundan 81 ilin 80’inden yoğun göç alarak büyümüş ve kent hüviyeti kazanmış. Her geçen yıl ekonomik sıkıntılar ve geçim endişesi, daha önceleri ev işlerinden başka düşüncesi olmayan kadını çalışma hayatına itmiştir. Fakat ülkemizin en önemli sorunu olan işsizlik, iş bulamama ya da emeğinin karşılığını alamama, çalışma koşullarının ağırlığı ve çalışan kadın olmanın toplumdaki cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı sorunlar kadınımızı ve gençliği psikolojik olarak yıpratmakta, geleceğe bakışlarında güvensizlik oluşturmaktadır.”

 

**

Kadın kotasını mecburen ama

en yüksek uygulayan partiyiz

 

 

DEVA Partisi olarak bizler her kademede kadınların ve erkeklerin yan yana siyaset yaptığı bir örgüt tasarladıklarını belirten Büşra Emir, “Kotalara karşı olsak ta siyasette kadının temsil hakkının gasp edilmemesi adına diğer partilerde olmayan oranda, yüzde oranda 35 kota uygulamasını örgütlenmemizde hayata geçirdik. Büşra Emir bununla birlikte Kadın Çalışmaları Birim Başkanlığı örgütlenmesinde de yüzde 35 erkek kotası uygulamasını hayata geçirdiklerini söyledi.

ÇIKIŞ YOLU OLARAK DEVA’YI GÖRDÜM

 

baba-ve-kizi-bu.jpg

Büşra Emir aktif siyaseti DEVA’da sürdüren Ensar Emir’in kızı. Ensar Emir DEVA Partisi İl Teşkilatı Kadın Çalışmaları Birim Başkanlığı’na yüzde 35 erkek kotası üzerinden girmiş: “Babamın siyasetle ilgilendiği süreçlerde küçük yaşta olsak da seçim dönemlerinde teşkilata gider, mitinglere ve konvoylara katılırdık. Bilinçli olarak aktif siyasete ilk DEVA Partisi ile girdim. Ekonominin çöküşü, liyakatin göz ardı edilip adam kayırmacılığın, ötekileştirmenin ve adaletsizliğin tavan yaptığı bu süreçte Türkiye için bir çıkış yolu olarak gördüğümden DEVA Partisi’nde aktif siyasette bende varım dedim.”

 

 

 

 

**

 

 

Şiddete karşı halen

kalıcı politika yok

 deva-darica-4.jpg

 

Büşra Emir kadına yönelik şiddete dair görüşlerini şöyle aktardı:  “Gerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gerek 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yeniden gündeme gelen kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve cinsiyet ayrımcılığı gibi konularda tablo giderek kötüleşmektedir.

DEVLETİN ÖNCELİKLİ GÖREVİ

Devletin öncelikli görevi, kadınların hak ettikleri, insan onuruna yakışan hayatın sağlanması için gerekli tedbirleri almaktır. Ancak ne yazık ki iktidar, sosyal hayattan uzaklaştırılan, ekonomik özgürlüğü elinden alınan ve hayatlarına kastedilen kadınlar için şiddetin farklı şekilleri ile mücadelede yasal ve yapısal gereklilikleri yerine getirmemekte ve halen kalıcı bir politika üretmemektedir.”

SÖZLEŞMENİN VE 6284’ÜN

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Emir’in İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaya dair görüşleri ise şöyle: “6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanunun daha ciddi olarak uygulanması ve verilen cezaların caydırıcı olması için gerekli düzenlemelerin yapılmasının takipçisi olacağız. Kadına yönelik her türlü şiddet bir insan hakkı ihlalidir” 

 

 **

 

Kadın icazet almadan

“Ben de varım” demeli

 

-        Kadının aktif siyasette daha fazla yer alması için topluma, aktif siyasete ve kadına düşen nedir.

 

-        Genel Başkanımız Sn. ALİ Babacan’ın sözüyle başlamak isterim. Siyaset sadece erkeklere bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir. Avrupa standartlarında bir demokrasiye sahip olmadığımız gibi her ne kadar şehirde yaşasak ta Anadolu’daki kültürümüzü geleneğimizi buralara taşıdığımız için toplumun genel bakışı kadının yeri evidir düşüncesi halen benimsenmekte. Nüfusumuzun yüzde 49 u kadın olmasına rağmen her platformda erkek egemen bir hayat yaşamaktayız. Toplum kadını çalışma hayatında kabullendiği gibi siyasette de kabullenmeli, kadın da birilerinden icazet almadan siyasette bende varım demeli.

 

**

 

 

Seçenek sorsalar milletvekilliği derdim

 

 

- Aktif siyasette önünüze belediye başkan ve milletvekili adaylığı fırsatları aynı anda çıktı. Tercihiniz hangisi olurdu

 

 

Tercihim milletvekilliği olur. Belediye başkanlığı da tabi ki iyi. Fakat şöyle düşünüyorum. Milletvekilleri mecliste yer aldığı için ben mecliste daha çok kadın milletvekili görmek istediğim daha çok yer almasını istediğim için tercih ederdim. Söz hakkı olmak istiyorum bu ülkede milletvekili olarak.

Tabi ki daha şuan yolun başındayız. O sürece kadar kendimi bütün bir şekilde donatıp öyle bir adım atarım. Farklı görüşlerden insanlardan olur. Milletimiz ne istiyor, halkımız ne istiyor, mecliste neler olmasını istiyor. Özellikle kadın seçmenlerden böyle bir görüşme sağlayıp yol izleyebilirim."

 

deva-darica-6.jpg

Büşra Emir, DEVA Partisi Darıca İlçe Başkanı Muhammet Ali Ünsür ile.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.