Yeni kütüphane gün  bitene kadar açık olacak

Yeni kütüphane gün bitene kadar açık olacak

Gebze’de yapımına 2018’de başlanan ancak tamamlanamayan kütüphanenin kalan kısmı için ihale aşamasına gelindi. Gebze Kaymakamı Mustafa Güler yeni kütüphanenin işlevsel olabilmesi için gece 22.00, gerekirse 24.00’e kadar açık olacağını söyledi

İstatistiki araştırmalara göre her 100 kişiden sadece dörtbuçuğunun kitap okuduğu ülkemizde oranın bu derece düşmesi gelişme ve dünyayla rekabet gibi alanlarda ülke geleceğini tehdit eder boyuta gelirken halkın okuma alışkanlığını arttırmak için hamle üstüne hamle yapılıyor. Üzerinden 40 yılı aşkın süre geçen 12 Eylül askeri darbesinde sistem tarafından neredeyse bir suç unsuru olarak görülen, yer yer yakılan ve hakkında yasaklı listeleri yayınlanan kitap şimdi vatandaş okusun diye el üstünde tutuluyor.

KÜTÜPHANELERDE BİÇİM VE

MESAİ SAATİNDE DEĞİŞİM

Bu duruş ilk denemeleri özel sektör tarafından yapılan kitap kafelerden ve o tür kafelere vatandaşın gösterdiği ilgiden olası ilhamla gerek kamu gerek belediyeler tarafından yapılan kütüphaneleri o şekle şemale sürükledi. Halk devlet dairesi klasik mesai saatine uyum gösteremeyince, kütüphanelerde mesai saati halka uyumlu hale getirilmeye başlandı.

YAPIMI 2018’DE BAŞLAYAN

KÜTÜPHANE İÇİN İKİNCİ İHALE

 

kutuphane-haftasi-18.jpg

Gebze’de 57’nci Kütüphane Haftası etkinliğinde Kaymakam Mustafa Güler ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen konuşmalarında kütüphaneleri bu açıdan değerlendirdi. Gebze’de yapımına 2018’de başlanan ancak müteahhidi tarafından tamamlanamayan kütüphanenin kalan kısmı için ihale aşamasına gelindi. Gebze Kaymakamı Mustafa Güler yeni kütüphanenin işlevsel olabilmesi için gece 22.00, gerekirse 24.00’e kadar açık olacağını söyledi:

ÇARŞIDA VE 24.00’E KADAR AÇIK

 

kutuphane-haftasi-17.jpg

Gebze’de göreve geldikten bir yıl sonra başlattığımız bir kütüphane vardı. Ne yazık ki müteahhidinin zayıf çıkmasından ötürü yarım kaldı, bizi de mağdur etti. İhalesini fesh ettik. Kocaeli Valiliği yeni bir ihale düzenleyecek ve inşaatı tamamlanacak. 2 bin 600 metrekare kapalı alanda, çarşı merkezinde, gece 22 – 24’e kadar açık, canlı bir kütüphaneyi Gebze’ye kazandıracağız.

 

FARKINDALIK YARATMAK İSTEDİK

Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Gebze Belediyesi Kardelen Nikah Salonu’nda düzenlenen etkinlikte Kütüphane Haftası dahilinde farkındalık günü oluşturmak istediklerini belirtip Gebze İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Tevhide Buğan şahsında programda emeği geçenlere teşekkür ederek başladı.

 

BÜYÜKLER İYİ ÖRNEK OLMUYOR

kutuphane-haftasi-27.jpg

 

 Gençlerin kitap okuma alışkanlığını edinmesi için büyüklerinin iyi bir örnek olamadığına dikkat çeken Güler, “Kaçımızın evinde kütüphane var? Varsa da evin neresinde? Kaç ebeveyn akşamları, ‘Hadi. Televizyonu kapatın. Kitap okuyacağız’ diyor? Şayet biz büyükler sizlere kitap okumanızı tavsiye edip, önemini anlatıp ardından televizyon karşısında yatmaya geçiyorsak o zaman gençler kitap okumaz” dedi.

 

DÜNYADA BÖYLE BİZDE BÖYLE

 

Türkiye’nin televizyon okuma alışkanlığının çok yüksek, kitap okuma alışkanlığının çok düşük olduğu karanlık bir dönemden geçtiğini belirten Güler, karşılaştırmalı istatistiki rakamlar da verdi. Güler, Azerbaycan’da bir kitabın 100 – 200 bin basılırken Türkiye’de bu sayının 2 – 3 binlerde kaldığını söyledi. Bir yıl içinde ABD’de 72 bin, Almanya’da 65 bin, İngiltere’de 48 bin yeni kitabın yayınlandığını, buna karşın Türkiye’de yıllık yeni kitap basım sayısının 6 binlerde seyrettiğini söyledi. Yine ülkemizde her 100 kişiden sadece 4.5 (dörtbuçuk) kişinin kitap okuma alışkanlığı olduğunu kaydeden Güler şöyle devam etti:

 

SINAVDA BAŞARININ YOLU DA

KİTAP OKUMAKTAN GEÇER

 

kutuphane-haftasi-26.jpg

 

“Rakamların da ifade ettiği gibi, bu konuda karnemiz çok zayıf. Ama kitap okumadan da medeniyet olmaz. Sizlerin sınavlarda başarı edinmenizin yolu da kitap okumaktan geçer. Kitap okumak ufkunuzu genişletir, anlama kabiliyetinizi arttırır. Hızlı okuma ve anlama yeteneğinizi arttırır. Şayet kitap okuma alışkanlığınız yoksa bir sınavda 100 sorunun ancak 60’ını çözer, sadece 10 soruyu iki defa okumak için fırsat bulabilirsiniz. Hızlı okuma ve anlama yeteneğini kazanmak da kitap okumaktan geçer.”

 

ÇOK KÖTÜ ŞARTLARDA BİR

KÜTÜPHANEMİZ VAR

 

Ülkemizde kütüphane sayısının da yetersiz olduğunu belirtip 50 bin kişiye sadece bir kütüphane düştüğünü kaydeden Kaymakam Güler, Gebze’deki duruma dairse şunları kaydetti: “Çok kötü şartlarda bir ilçe halk kütüphanemiz var. Bir de Büyükşehir Belediyesi açtı. Gebze Belediye Başkanımızın kütüphane müjdesiyle de çok mutlu oldum.

 

17.00’DE KAPANANIN

HİÇBİR İŞLEVİ YOK

 

Yeni yapılacak kütüphaneler kitap kafe gibi olmalı ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar açık kalmalı. 17.00’de kapanan kütüphanenin hiçbir işlevi yok. Gece 22’ye, 24’e kadar, gerekirse günboyu açık kütüphanelerimiz olmalı. Gelişmiş ülkelerde kütüphaneler bu şekilde, aktif olarak kullanılıyor.

 

DİNİMİZİN EMRİNE DE

RİAYET ETMİYORUZ

 

Ülke olarak medeniyet içinde yerimizi alabilmemiz için yükselmeli ve gelişmeliyiz. Dinimizin ilk emri de ‘Oku’ ama biz dinlemeyi, izlemeyi daha çok seviyoruz. Dinimizin emrine de riayet etmiyoruz.”

 

**

 

Taşdelen: Yeni kütüphaneler

buluşma mekanı olacak

 

kutuphane-haftasi-35.jpg

 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, “Kadim milletler kültürünü geleceğe taşımak zorundadır. Türk Milleti de kadim bir millettir. Geçmişte kadim şehirlerde büyük kütüphaneler kurduğumuzu göreceksiniz” dedi. Son dönemde büyük bir kütüphane atılımı gerçekleştiğine değinen Taşdelen, “Tasarlanan kütüphaneler sadece kitap okuma yeri değil siz gençlerin arkadaşlarınızla buluşma mekanı olacak” diye konuştu. Taşdelen her yaş grubundan insanlara hizmetin hedeflendiği kütüphanelerde türlü bilgisayar oyunlarına da yer olacağını söyledi.

**

 

Kitap kurtları ödüllendirildi

kutuphane-haftasi-34.jpg

 

57’ncisi tekrarlanan kütüphane haftası bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, “Çağları aşan söz” başlığı altında, “Pandemi sürecinde yayımcılık ve kütüphanecilik” temasıyla kutlanıyor. Gebze’deki etkinlik Gebze Belediyesi, Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Gebze İlçe Halk Kütüphanesi işbirliği, Yücel Boru Fen Lisesi desteğiyle gerçekleşti. Etkinliğin konuşmalar hariç program akışı dahilinde, “Kütüphane” adlı şiir Gebze MTAL öğrencisi Rabia Nur Alkuş tarafından okundu. Ardından Yücel Boru Fen Lisesi öğretmenleri halk müziği dinletisi gerçekleşti

 

kutuphane-haftasi-31.jpg

Çoban Mustafapaşa Kütüphanesi yetişkin kategorisi birincisi Sülbiye Uysal, çocuk kategorisi birincisi Yusuf Esat Arpa

Beylikbağı BSM Kütüphanesi birincisi Mehmet Emin Oslu

İstasyon BSM Kütüphanesi birincisi Sudenaz Gülpınar

ödüllerini Gebze Kaymakamı Mustafa Güler’den aldı.

Gebze İlçe Halk Kütüphanesi kitapseverlerinden

 

kutuphane-haftasi-38.jpg

Yetişkin kategorisi birincisi Celal Akgül, genç kategorisi birincisi Esmanur Döngel, çocuk kategorisi birincisi Büşra Ceylan, okul öncesi kategorisi birincisi Hatice Rana Kırmızı’ya ise ödülleri İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muhammed Hasan Aslan, KBB Başkanvekili Yaşar Çakmak, Gebze Belediye  Başkan Yardımcısı Sedat Çelik tarafından verildi.

kutuphane-haftasi-42-002.jpg


 

Etkinlik, fuaye alanındaki kitap okumayla sona erdi.

 

kutuphane-haftasi-6.jpg

Öte yandan etkinlik Gebze’de toplumun her kesimini bir araya getirdi.

https://www.gebzehaber.net/kutuphane-haftasina-rengarenk-kutlama-

 

 

**

 

E-DEVLET ÜZERİNDEN DE, KÜTÜPHANEDEN DE KİTAP EDİNİLEBİLİR

Covid’e karşı tedbirli ve güvenliyiz

** Gebze İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Tevhide Buğan, kütüphaneden yurttaşların e-devlet üzerinden de kitap edinebileceğini, gelmek isteyenler içinse her türlü Covid tedbirinin alındığını söyledi

 

kutuphane-haftasi-2.jpg

 

 

Gebze İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Tevhide Buğan etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada pandemi sürecinden ötürü yüzyüze gerçekleştirdikleri birçok etkinliğimizi yapamadıklarını ancak ödünç kitap verme hizmetinin devam ettiğini söyledi. Buğan, “Bu süreçte gördük ki dünyada da ülkemizde de en çok devam eden aktivite kitap okuma oldu. Basılı kitap kadar e-kitabın, hatta e-kitabın önceki yıllara göre yüzde 35 oranda daha fazla okunduğu belirlenmiştir” dedi.

İADE EDİLEN KİTAPLAR

ÖNCE KARANTİNAYA ALINIYOR

Kütüphaneye e-devlet üzerinden üye olunarak KOHA otomasyon programından e-kitapların telefona ya da bilgisayara indirilebildiğini kaydeden Bugan, “Tabii kütüphanemize de çekinmeden gelebilirsiniz. Çünkü gerekli tüm Covid önlemleri tarafımızca alınmakta ve iade edilen kitaplar önce karantinaya alınıp daha sonra rafa çıkarılmaktadır. Tüm kitapseverleri kütüphanemize bekliyoruz. 57’nci kütüphane haftamızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Buğan ayrıca şunları söyledi:  

HER ZAMAN İHTİYACIMIZ VAR

 “Artık biliyoruz ki kitap ve kütüphane hayatımızın hava, su, oksijen gibi vazgeçilmezidir. Bir işte başarılı olmak, toplum içerisinde doğru ve düzgün konuşmak, bir konu hakkında doğru bilgilere sahip olmak, kendimizi doğru ifade etmek istiyorsak ve siz öğrencilerin sınavlarda başarılı olabilmesi ve daha birçok alanda her şekil ve her zaman kitap ve kütüphaneye ihtiyacımız var.

TOPLUMUN İHTİYAÇLARINA GÖRE HİZMET

 

kutuphane-haftasi-41.jpg

Halk kütüphaneleri içinde bulunduğu toplumun ihtiyaçlarını gözeterek hizmet üreten en önemli sosyal kurumlardan biridir. Bu yanı ile toplumun bilgiye erişim ve yaşam boyu öğrenme ihtiyaçlarının yanında sosyal, kültürel, ekonomik vb. alanlarda da karşılaşılan sorunların üstesinden gelinmesi üzerine sosyal hizmetler, toplumsal kalkınma, gençlerin desteklenmesi, halk sağlığı ve daha birçok alanda program düzenleyen kurumlardır.”

 

**

 

Arapçeşme ve eski adliyeye

kafe tipi iki yeni kütüphane

 

** Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyügöz belediyenin Arapçeşme’deki bilim merkezine Bakanlık işbirliğiyle kütüphane, eski adliyeye kitap kafe kurup Beylikbağı ve İstasyon BSM’lerdeki kütüphaneleri genişleteceklerini söyledi

 

kutuphane-haftasi-3.jpg

 

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Kütüphane Haftası etkinliğinde yaptığı konuşmada kıraathanelerin yeniden adıyla özdeş bir yapıya dönüşmesi gerektiğini söyledi. Büyükgöz, “Kurumlar olarak kıraathane (okuma) evi denilip içinde kumar oynanan o mekânlardan yeniden kıraathane kültürüne dönüşümü gerçekleştirmemiz lazım” dedi.

YENİ KONSEPTE UYGUN

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konseptine uygun kütüphaneler için altyapı imkanlarını geliştireceklerini belirten Büyükgöz, “Arapçeşme’deki belediyenin bilim merkezinde bir kütüphaneyi Bakanlık işbirliği, kafe tarzıyla gençlerimizle buluşturacağız.  Eski adliyenin en üst katında 1000 metrekarelik alanda kitap kafeyi, gençlerimizle buluşturacağız. Beylikbağı ve İstasyon’da BSM’lerdeki kütüphaneleri 2022 sonuna kadar büyütüp geliştireceğiz” dedi.

 GÜNDE 40-50 SAYFA YAZMIŞLAR

Büyükgöz konuşmasında kütüphane ve kitabın tarihsel sürecine de değindi: “Kitap bizim dinimizde, “Oku” emriyle başlayan ve yazıldıkça yazılan bir külliyat anlamına gelir. Ebu Hanife’nin, Gazzali’nin hayatına baktığınızda günlük yazdığı sayfa sayısı 40 – 50’lerde. Bu insanlar medeniyetimizin temsilcileri. Yazılanlar nerede? Timur istila etmiş. Kütüphaneleri Fırat ve Dicle’de akıtmış. Günlerce mürekkep akmış.

BİRİSİ YAZIYORSA BİRİSİ OKUYOR DEMEKTİR

Moğol istilasında, medeniyeti yok etmek için kütüphaneler ilk hedef seçilmiş, günlerce o nehirden mürekkep rengi akmış. Kitapla, kütüphaneyle kurulmuş bir medeniyetin çocuklarıyız. Öyleyse kütüphaneden ayrı olamayız. Birisi yazıyorsa birisi de okuyor demektir. Okunmuyor olsa idi, kitaplar yazılmazdı. Arz talep dengesi mutlaka kendisini koruyacaktır. 

 

BİLİMDEN ÇIPLAK, BİLGİDEN YOKSUN KALIRIZ

 

Bugünlerde okumaktan uzaklaştık ama yeniden okuma alışkanlığını kazanmak zorundayız. Her eseri okuma ve anlama gayretinde olmalıyız. Okuyan, idrak eden ve oradaki hedefleri tatbik eden, hayatında uygulayan ve topluma faydalı birey olmak için kendimizi yetiştirmek zorundayız. Aksi takdirden bilim ve ilimden çıplak, bilgiden yoksun kalırız. Bu tür bir kişinin yaşam kalitesinde de sadelik ve hiçlik vardır. Bir iddia sahibi olmalı ve iddiamıza dair tüm eserleri okuyup anlamalıyız. 

 

YARINLARI BERABER

PROGRAMLAMAK İSTİYORUZ

 

Bunları tarihinden, kültüründen, medeniyetinden ve tüm bilimsel bilgilerden yoksun kalmaması, neyin sahibi olduğunu idrak etmesi, neyi taşıması gerektiğinin farkında olan bir gençliği yetiştirmek ve bir sonraki nesle neyi devredeceğinin farkında bir gençlikle tanışmak, beraber yaşamak, yol arkadaşlığı yapmak ve yarınları beraber programlamak istiyoruz. Yarınları beraberce arayıp bulacağız. Kaybettiklerimizi bulacağız. Yeniden alışkanlık haline getirip onları hayatın içine çekme gayretinde olacağız. 

 

HERKES RUHEN SAĞLIKLI OLMALI

 

Gençler. Bu vazife şu anda sizin önünüzde. Bundan kaçmayın. Kaçarsanız kendinizden, ailenizden, etrafınızdan kaçmış olursunuz. Mutlu bir toplumu yakalayabilmek, yaşam alanını oluşturabilmek için bireylerin güçlü ve donanımlı, mutlu olması lazım. Bunun için de herkesin mutlaka ruhen sağlıklı olması lazım.   

 

GÜNDE 50 SAYFA YAZACAK

BABAYİĞİTLER YETİŞMELİ

 

Bedenen sağlıklı olmanız için spor aktiviteleri alanlarını kazandıracağız. Gençliğimizin neyi niçin yaptığını, nasıl yapması gerektiğini düşünerek, idrak ederek, tatbik ederek hayatını yönlendirmesi gerektiğini kendisine hatırlatacağız ve kazandırmaya çalışacağız. Günde 40-50 sayfa eser yazan babayiğitlerin yeniden yetişmesi için çaba sarf ediyoruz.”

**

 

Dört ekranı doğru kullanmalı

bağımlısı olmamalıyız

 

** KBB Başkanvekili Yaşar Çakmak gençleri gerek sosyal medya, gerekse dört ekran konusunda uyardı. Çakmak özetle, “Bunları kullanmalı ama asla bağımlısı olmamalıyız” dedi

 

kutuphane-haftasi-16.jpg

 

 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yaşar Çakmak, 57’nci Kütüphane Haftası etkinliğinde gençleri sosyal medya kullanımına dair uyardı. “Tarihe baktığımızda ne zaman başarılar elde etmişiz. Hangi hükümdarlar anılıyor. O tarihlerde ilme, bilime, tarihe, araştırmaya önem verildiğini görüyoruz” diyerek sözlerine başlayan Çakmak şöyle devam etti:

 

BAĞIMLISI OLURSAK

DEZAVANTAJINI GÖRÜRÜZ

 

kutuphane-haftasi-28.jpg

 

“Günümüzde de bilim üreten, geliştiren, tasarlayan, satan merciler hep kitap ve ilimle iştigal ediyor. Televizyonları, bilgisayarları, tabletleri ve elimizdeki akıllı cep telefonlarını, bu dört ekranı akıllı kullanırsak çok güzel, üstün sonuçlar elde ederiz. Ama bağımlısı olursak, çok büyük dezavantajlar görürüz. Orada muhakkak ki öğreneceğimiz çok şeyler var. Ama oyun ve eğlenceyle çok zaman geçirmemize asla müsaade etmemeliyiz.  Sosyal medyayla geleceğimizi kuramayız, uzak kalmamalı ama esiri olmamalıyız. 

 

SADECE OKUL ÇAĞINDAKİLERİN UĞRAŞISI DEĞİL

 

Okumak sadece gençlerin, okul çağındakilerin uğraşısı asla değil. Kadınlarımız, büyüklerimizden de kütüphanelerimizi şereflendiren, şenlendiren, ödünç kitap alan birçok vatandaşımız var. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz, kültür müdürlüklerimiz, üniversitelerimiz olarak kitabın yaygınlaşması için elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyoruz.”

 

TAVSİYEYLE ALIN

ALTINI ÇİZEREK OKUYUN

 

kutuphane-haftasi-29.jpg

 

Gebze’deki kütüphane yatırımlarını hatırlatıp kendisinden örnekle gençlere kitap okumalarını ve faydalarını tavsiye eden Çakmak, “Ne kadar çok okursanız, altın bilezik olur. Altını çizerek okuyun.

Ödünç alın, tavsiye alın. Her alanda riskli durumlar var. Zamanınızı boşa geçirecek hiçbir alana sapmayın. Bu haftayı fırsat bilip kitap okuyalım” dedi.

 

BİZE DÜŞEN YAPMAK

SİZE DÜŞEN TALEP ETMEK

 

Şahsının da içinde yer aldığı bir okuma grubunda 10 ayda 10 kitap okuduğunu, ekibin okunan kitap üzerine zoom üzerinden yaptığı tartışmalarda kitabı okumayanın dahi fikir edindiğini kaydeden Yaşar Çakmak, “Bizleri mutlu edecek tek kaynak kitaptır. İdareci olarak bizlere düşen kütüphaneler kurmak ama sizlere de düşen kitap okumak ve talep etmektir” diye konuştu.

 

 

**

 

Gezici kütüphane

köyden indi şehre

 

** Gebze’de kütüphane olmasından ötürü köylerde kamp kuran gezici kütüphane, 57’nci Kütüphane Haftası nedeniyle kent meydanına da günübirlik kamp kurdu. Pazartesi günü de Dilovası’nda olacak

 

kutuphane-haftasi-47.jpg

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kocaeli İl Halk Kütüphanesi bünyesindeki gezici kütüphane, Kütüphane Haftası’nda program değiştirdi. Gebze dahil kütüphanesi olan ilimizin 10 ilçesinde sadece köylere giden kütüphane, önceki perşembe günü Gebze İlçe merkezinde, 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda da kamp kurdu.

GARNİZON KOMUTANI DA KONUK OLDU

 

kutuphane-haftasi-50.jpg

Görevli memurlar Nazmi Aydın ve Erkan Taçyıldız kütüphaneye gelen konuklarla yakından ilgilenirken özellikle küçük yaştaki çocukların ilgisi yüzleri güldürdü.

kutuphane-haftasi-51.jpg

Gebze Garnizon Komutanvekili Asteğmen Muhammed Sait Başpınar da bir süreliğine kütüphaneye konuk olup Aydın ve Taçyıldız ile sohbet etti.

kutuphane-haftasi-49.jpg

Gezici kütüphane 05 Nisan Pazartesi günü 10.00 – 17.00 saatleri arasında Dilovası’nda belediye binası önünde kamp kuracak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.