Yemek yardım talebi devam ediyor

Yemek yardım talebi devam ediyor

TÜM BEL-SEN Kocaeli Şube Başkanı Erdal Karakuş, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU Genel Müdürlüğü’nde çalışan binlerce memur yemek yardımı talebinin devam ettiğini belirtti.

TÜM BEL-SEN Kocaeli Şube Başkanı Erdal Karakuş konuyla ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında, “Ülkemizde kamuda çalışan milyonlarca memuru ilgilendiren ‘yemek yardımı’ maalesef, buna dair 1986’da yayımlanan Yönetmelikten beri ‘yılan hikâyesine dönmekten’ kurtulamamıştır. Konuyu bilmeyen yurttaşlarımız için izah etmek gerekirse bu Yönetmelik, ‘Yemek nasıl verilir hükmünden ziyade, ‘yemek nasıl verilmez’ hükümlerini barındırmaktadır. Bu garip Yönetmelik, özetle yemeği ‘kuponla, kartla, çekle, nakdi olarak ödeyemezsin’ demektedir. Merkezi hükümetin ve siyaset alanının, ‘aya mekik göndermekten’ bahsettiği 21. Yüzyılda kendi memuruna yemek vermeyi hala ‘içinden çıkılmaz şartlara’ bağlamış olması, biz gerçek sendikalar için artık katlanılmaz hale gelmiştir.

 

“10 TL’YE YEMEK VAR MIDIR KALMIŞ MIDIR?”

İşin daha da acısı BM’ye kayıtlı 193 Ülke içerisinde, memuruna yemek vermeyi bu şekilde şarta koşan yegâne Ülke maalesef Türkiye’dir. İşin daha da acısı, Yönetmeliğin güncel hali dahi, bir memura günlük öğün bedeli olarak 6 ile 10 TL belirlemiştir. Kocaeli’nde ya da Türkiye’nin herhangi bir lokantasında (TBMM Hariç!) 10 TL’ye yemek var mıdır kalmış mıdır? Merak ediyoruz. Oysa bugün sokaktan hangi yurttaşı çevirecek olsanız ve ‘yemek yardımı nasıl verilmeli? Diye soracak olsanız, size ‘Herkesin ulaşabileceği bir yemekhane kurulur ya da bu mümkün değilse, güncel fiyatlar üzerinden nakdi yemek yardımı ödenir!’ şeklinde yanıt verecektir. Zaten doğrusu da budur. Örneğin Kocaeli Büyükşehir Belediyemizde, ana binaya yakın Antikkapı şirketine ait bir yemekhane bulunmaktadır, yine İSU Genel Müdürlüğü ana binasında bir yemekhane bulunmaktadır.

 

BOZUCU DURUM MEYDANA GELMEKTE

Ancak sorun da tam burada başlamaktadır. Maalesef her iki kurumumuzun İlimiz Kocaeli’nde 12 İlçeye yayılmış yüzlerce hizmet biriminde personeli olduğu için, bu emekçilerin en az yarısı, öğlen tatillerinde merkezdeki bu yemekhaneye gelip yemek yemeleri imkânsızdır. Burada ciddi bir eşitsizlik ve çalışma barışını bozucu durum meydana gelmektedir. Bugün için piyasa koşullarında ortalama bir öğlen yemeğini 50 TL’den aşağı yemek olanaksız hale gelmiştir. Bu durum, bir memur için aylık asgari 1.100 TL ek gider demektir. Dolayısı ile ilgili Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile ‘Yerel yönetimlerde çalışan kamu görevlilerine yemek yardımını düzenleyen maddesinde; ‘Bu hizmet kolu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kamu görevlilerinden Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine göre yemekhanesi olmayanlara veya kurulan yemek servislerinden kurum dışında fiilen yerine getirilen görevler sebebiyle yararlanma imkânı olmayanlara öğle yemeği için kumanya yardımı verilir’ hükmüne yer verilmiştir.

mağduriyeti giderilmiş olacaktır”

Bu değişiklik, geçmişte içinde barındığı absürt hükümleri tamamen kaldırmamakla beraber, yeni bir olanak da karşımıza çıkarmıştır.  Şimdi bu durumda Yönetmeliğin hangi biçimde uygulanacağına karar verecek inisiyatif alacak olanlar Belediye Başkanlarıdır.  Bugün yemekhane kurmak, çalıştırmak, nakdi ödeme yapmaktan daha maliyetli olmaktadır. Ayrıca vejetaryen ya da sağlık durumu sebebiyle önüne gelecek menüyü yiyemeyecek durumda olan emekçilerin de mağduriyeti giderilmiş olacaktır.  Bu konuda İzmit Belediyemizde örneğin, müstakil bir toplu sözleşme ile emekçiler yemek yardımı nakdi olarak almaktadır. İdare bu inisiyatifi almıştır. Şimdi sırada İlimizin en büyük Belediyesi, Büyükşehir Belediyemiz ve İSU Genel Müdürlüğü vardır.

 

“AÇIK BİR ÇAĞRI YAPIYORUZ”

Bu kurumlar ve yöneticilerine buradan açık bir çağrı yapıyoruz. Yönetmelikteki “kumanya yardımı” hükmünü, tüm memur ve sözleşmeli memurlara nakdi ödeme olarak ele alalım ve bunu uygulayarak kurumlarımızda çalışma barışını tesis edelim, emekçileri mutlu kılalım. Bir başka seçenek ise, geçmiş dönemlerde uygulanan Antikpass kartlı ödeme ile yemek yardımıdır. Emekçiler ve bizler için her iki seçenek de uygundur ve talebimizdir. Hayat pahalılığı, enflasyon ve temel hizmetlere yapılan zamların daha şimdiden memurların maaşlarında yüzde 40’ın üzerinde gelir kaybına yol açtığı düşünülecek olursa, bu yemek yardımının Büyükşehir ve İSU’da binlerce emekçinin ve aileleri ile birlikte on binlerce yurttaşımızın sofrasına katkı olacağını önemle hatırlatıyoruz” dedi.

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.