Yedinci harikaya kutsal bir yolla bağlı: Apollon Tapınağı

Yedinci harikaya kutsal bir yolla bağlı: Apollon Tapınağı

Didyma Antik Kenti içerisinde yer alan Apollon Tapınağı, Antik Yunan ve Roma döneminden günümüze kalan önemli bir yapı. Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’na kutsal bir yol ile bağlı olduğuna inanılır

apollon-101.jpg

Demedim mi Didim Diye

Aktan USLU

28 – Gezelim Görelimapollon-103.jpg

 

 

Didim gezilecek yerler listenizde bulunması gereken ilk adres Didyma Antik Kenti içerisinde yer alan Apollon Tapınağı’dır. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için başvuruların yapıldığı Apollon Tapınağı, Antik Yunan ve Roma döneminden günümüze kalan önemli bir yapıdır.

Efes’teki Artemis Tapınağı ve Sisam Adası’nda bulunan Heraion Tapınağı’ndan sonra dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olma özelliğine sahiptir.

apollon-105.jpg

Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’na kutsal bir yol ile bağlı olduğuna inanılan tapınak Didim’de en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. M.Ö 8’nci yüzyılda inşa edilen tapınak antik bir kehanet merkezi olarak bilinmektedir. Zeus’un oğlu Apollon’a adanan tapınak İyonyalılar tarafından yaptırılmıştır.

apollon-104.jpg

Dev sütunların yanısıra Medusa heykeli görülmeye değerdir. Antik Çağ’da gelecekten haberdar olmak isteyen pek çok kişinin uğrak noktası Apollon Tapınağı olmuştur.

Daha geniş bilgi için..

https://gezimanya.com/didim/gezilecek-yerler/apollon-tapinagi-0

 

KUTSAL BİR MAHAL

apollon-106.jpg

Didyma aslında bir antik kent değil, kutsal bir mahaldir. Miletos’tan gelen kutsal yol ile bağlantıya sahip Didyma bir kehanet merkezidir. Didyma ile ilgili ilk yazılı kaynak Herodot’tur. Herodot M.Ö. 600’lerde Mısır Kralı II. Nekho ve Lidya Kralı Kroisos’un Didyma’daki Apollon mabedine adaklar sunduklarını nakleder. Arkaik devirde çok ünlü olan Apollon’un kutsal yeri Persler tarafından M.Ö. 494’de yakılmıştır.

apollon-107.jpg

M.Ö. 311’de tekrar canlanmaya ve mabet yeniden inşa edilmeye başlanır. Seleukoslar döneminde mabet planda değişiklikler yapılarak boyutları büyütülmüştür. Artemis, Zeus, Aphrodite mabetleriyle diğer bazı yapıların da bulunduğu inşaatın Roma devrinde de sürdüğü, mabet çevresinde ele geçen kitabelerden anlaşılmaktadır. M.S. 250’den önce mabet önemini yitirmeye başlamış ve M.S. 385’de Theodosios’un emri ile tamamen önemini yitirmiştir. Hıristiyanlığın yaygınlaşması ile zaten bitirilmemiş olan mabedin adytonuna bir kilise yapılmıştır.

 apollon-109.jpg

Kaynak 1: gezimanya.com

Kaynak 2: aydin.ktb.gov.tr

Fotolar: Aktan USLU

 **

 

HİKÂYESİ…

apollon-108.jpg

Apollon Tapınağı, Aydın'ın Didim ilçesinde bulunan ve Zeus ile Leto'nun oğlu Apollon adına yapılmış bir tapınaktır. Kehanet gücü olduğuna inanılan Apollon'a ithaf edilen tapınağın bilinen diğer adı Didyma, yani İkiz Kardeş'tir. Tapınağa bu adın verilme sebebi ise tanrıça Artemis ile Apollon'un ikiz kardeş olmasıdır.

 

 

 

**

DİDİM’DE ALTERNATİF BİR KONAKLAMA MEKANI

 

En otantik en tarihi…

Apollon ile yanyana!

apollon-110.jpg

 Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk’e ait Medusa House butik otel, Didim’de alternatif konaklama mekanı arayanlar için ideal. Otelin sitesinde, otele dair şu görüşlere yer verilmiş:

Didim'e geldiğinizde Apollon tapınağının ardından bahçe içinde küçük şirin bir ev olarak karşılar sizi Medusa House. Bir an için evinize geldiğiniz duygusuna kapılırsınız. Oysa Medusa House bir butik oteldir. Ve siz büyük ihtimalle Didim'e tatile gelmişsinizdir, belki bir iş gezisi, yahut kalabalıktan, trafikten, her şeyden, hatta belki kendinizden bile kaçmışsınızdır.

 

KENDİNİZLE BULUŞMAK İÇİN

 apollon-111.jpg

Buna rağmen Ege’nin bu eşsiz beldesinde denizle, güneşle ve yine en çok kendinizle buluşmak istiyorsunuz: Kaçtığınız değil, içinizdeki kendinizle.. Pırıl pırıl bir denize girip yüzecek,güneşin tatlı yakıcılığını teninizde hissedecek ve akşamın serin yorgunluğuyla sessiz sakin bir avluda çayınızı yudumlayacaksınız.

apollon-113.jpg

Belki kitabınızı okuyacak, belki de müzik dinleyeceksiniz. İşte bütün efsun o zaman başlayacak; siz her şeyden habersiz.

apollon-112.jpg

Bazen tekir mırıl mırıl dolanıp geçiverecek yanınızdan, bazende ada uzun kulaklarıyla gelip çömeliverecek dizinizin dibinde. Ruhunuzun derinliklerinde bir kahin edasıyla dolaşırken duyduğunuz huzuru tanımlayamayacaksınız. Olsa  olsa 'evimde gibi' diyeceksiniz. 

 

Adres: Hisar, Atatürk Blv. No:246, 09270 Didim/Aydın

Telefon(0256) 811 00 63

https://medusahouse.com/

 

**

TÜRK METAL İŞÇİLERİ ONLARDAN SEBEP, “YİNE GELİRİM” DİYOR

 

Didim’de iç turizmi onlar canlandırıyor

 

apollon-102.jpg

 

Didim, Türk Metal Sendikası’nın iki önemli sosyal yatırımına da ev sahipliği yapıyor. Onlardan biri Büyük Anadolu Otel. Diğeri 2021’de hizmete giren Anadolu Hotels Didim Club..

Dizimizde önceki bölümlerde Türk Metal Gebze 1 No’lu Şube’den Didim’e giden işçileri ağırlamıştık. Finale doğru ilerlerken onları ağırlamayı sürdüreceğiz.

Hepsinin ortak söylemi, konakları Anadolu Hotels Didim Club’un imkanlarının yanı sıra personelin samimiyeti, mahareti oldu. Onlardan sebep çok sayıda işçi, “Didim’e gelirim ve öneririm” dedi…

 

Adres: Altınkum Mah Mehtap Cad. 94 No:21, 09270 Didim/Aydın

Telefon(0256) 645 07 29

 

 

https://www.anadoludidimclub.com/

**

 

Demedim mi Didim Diye – Yarın…

 

Aktan USLU Filiz OCAK

29 – Gebze / Fahri Didimliler Derneği!

apollon-114.jpg

Opsan işçisi Türk Metal Üyesi

Ahmet Köroğlu

apollon-115.jpg

AU/FO: Onların anlattıkları üzerinden; ileride diyelim ki emekliye ayrıldın veya sendikasız çalışıyorsun. Yaz tatiline gidecek bütçende var. Didim’i tercih eder misin? 

 

whatsapp-image-2022-09-17-at-16-41-46-2.jpeg

 

AK: - Ederim tabi hatta benim sosyal medyada ki paylaşımlarından sonra Didim’i çok kişi seçti. Oteli falanda soran oldu.  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.