“Yaşanılan ‘servis kazası’ değil cinayet!”

“Yaşanılan ‘servis kazası’ değil cinayet!”

Eğitim-Sen Gebze Şubesi Yürütme Kurulu yaşanan öğrenci servisi kazasıyla ilgili olarak, “Yaşanılan ‘servis kazası’ değil cinayettir” denildi.

Geçtiğimiz gün Gebze Beylikbağı Ankara ve Fikri Altıokka caddelerinin kesiştiği mevkide meydana gelen kazayla ilgili olarak Eğitim-Sen Gebze Şubesi Yürütme Kurulu tarafından açıklamada bulunuldu. Yapılan açıklamada, “Öğrencilerimizin kamusal eğitim hakkı açısından eğitime sağlıklı, güvenli erişim hakkı en temel haktır. Öğrencilerimiz için olması gereken de her zaman her koşulda kendisine en yakın okuldur. Ancak eğitime yeterli bütçe ayrılmaması, yeterli sayıda okul yapılmaması, yeterli sayıda öğretmen ataması yapılmaması sonucunda öğrencilerimiz ya servislere, ya da taşımalı eğitime mecbur bırakılmaktadır.

 

“ZORUNDA KALIYOR”

İktidar, eve yakın okul türü olarak imam hatip ve meslek liselerini dayatmaktadır. Bu durumu reddeden aileler, çocuklarını, mahallesinde erişebileceği bir Anadolu Lisesi veya akademik eğitim alabileceği bir okul türü olmadığı için kilometrelerce uzaktaki bir okula göndermek zorunda kalıyor. Okullara ulaşımın ücretsiz ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi de sosyal devletin sorumluluğudur. Ancak siyaseten yapılan tercihler sonucunda öğrencilerimizin kamusal eğitimi için ayrılmayan kaynaklar ya sermayenin, servis şirketlerinin ihtiyaçları ya da vakıfların, derneklerin gereksinimleri için kullanılmaktadır.

 

“KAZALARA ZEMİN HAZIRLANMIŞTIR”

Ayrıca servis araçları yönetmeliği ve bu araçların denetimi ile kazalar engellenebilecekken 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı başında servis araçları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle yaşanılacak yeni “kazalara” zemin hazırlanmıştır. Canımızı yakan bir kaza da bölgemizde yaşanmıştır. 9 Kasım Cuma günü Gebze Emlak Konutları Anadolu Lisesi servis aracı, okul çıkışı, Beylikbağı mevkiinde bir yayaya çarpmış ve ardından dere yatağına düşmüştür. Kazada yaya yurttaşımız ve üç öğrencimiz hayatını kaybetmiştir. Yaralı ve ağır yaralı öğrencilerimize acil şifalar diliyoruz. Yaşamını yitiren öğrencilerimizin ailelerine, sevenlerine sabırlar diliyoruz.

 

“KAMU YÖNETİCİLERİ SORUMLUDUR”

Bir daha böylesi bir kazanın yaşanmaması için yapılması gerekenler çok nettir. Ulaşım mutlaka ücretsiz olmalı, kullanılacak araçlar mutlaka kamuya ait olmalı ve taşıma hizmeti  kamu görevlileri eli ile verilmelidir. Yaşanan kazaların ve can kayıplarının önlenmesi ancak ulaşım hizmetinin kamucu bir bakış açısıyla gerçekleşmesi ile mümkündür. Bu hizmetten ekonomik kar değil, toplumsal fayda gözetilmelidir. Kaybettiğimiz her öğrencimizin yaşamından kamusal eğitim hakkının gereğini yerine getirmeyen siyasi iktidar, kamu yöneticileri sorumludur. Öğrencilerimizi, yaşamlarını, umutlarını kaybettik. Sözün bittiği yerdeyiz.  Kamusal eğitim hakkı mücadelemiz yaşamsaldır” denildi.

 

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.