Yaşanabilir kentler arasına giremedik

Yaşanabilir kentler arasına giremedik

   Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Karacan Türkiye'nin çevre konusunda en kapsamlı ders kitaplarından birine imza attı....

 

 

 

Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Karacan Türkiye'nin çevre konusunda en kapsamlı ders kitaplarından birine imza attı. Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde okutulmak üzere kaleme alınan kitapta yaşam kalitesi ve çevre performansıyla İzmir göz doldurdu. Kitaba göre, Türkiye'nin yaşam kalitesi en yüksek ilk 5 illeri arasında İzmir, Ankara, Antalya, Muğla ve İstanbul yer alıyor.

ŞEHİRLERİN PERFORMANSLARI

Yaşar Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Dış Ticaret Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Karacan'ın üniversitelerde okutulmak üzere kaleme aldığı 708 sayfalık "Çevre Ekonomisi ve Politikası" isimli kitabı İzmir ve Türkiye'nin çevre karnesini çarpıcı rakamlarla ortaya koydu. Uluslararası organizasyonlar, yabancı kaynaklar ve ülkemizde yapılan çalışmalardan yararlanılarak oluşturulan kitapta Türkiye'nin ekolojik ayak izi ve ölçümü konusunda gelinen son noktanın yanı sıra şehirlerin çevre, ekonomi ve sosyal performansları ile yaşam kalitesine yer verildi.

Türkiye'nin üç büyük mega kenti arasında yer alan İzmir'in ekonomik, sosyal ve çevre performanslarına göre belirlenen sürdürülebilirlik endeksiyle Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldığını belirten Ali Rıza Karacan kentin çevre karnesini de değerlendirdi.


-İSTANBUL EKONOMİDE İYİ, ÇEVREDE SINIFTA KALDI-

Karacan'a göre insan sermayesi, emek piyasası, ulaştırma ve haberleşme gibi ekonomik performansta üst sıralarda yer alan İstanbul ve Kocaeli gibi iller çevre boyutunda sırasıyla 10 ve 34'üncü sırada iken; barınma, kadın-erkek eşitliği, eğitim düzeyi gibi kriterlerle belirlenen sosyal boyut ölçeğine göre de sırasıyla 3'üncü ve 5'inci sırada. Ekonomik boyutta açık ara önde olan İstanbul yaşam kalitesi endeksinde ise 5'inci sırada yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.