Yapılaşmanın tek getirisi  daha fazla küresel ısınmadır

Yapılaşmanın tek getirisi daha fazla küresel ısınmadır

Kocaeli Mimarlar Odası Başkanı Füsun Yılmaz Deniz, Gebze’de askeri alanda yapılacak projeyi önce mimari açıdan sonra kent bütünlüğü üzerinden sorguladı. Deniz, "Yapılaşmanın tek getirisi daha fazla küresel ısınmadır" dedi

 

Mimarlıkta “Leke çalışması”nın tanımı; mimari projeyi tasarlamaya başlamadan önce daha doğrusu tasarıma giden yolda arazi verileri ve çevre / iklim şartları etüt edildikten sonraki adımdır. İhtiyaç programı çerçevesinde tasarlanılan yapının arazi üzerinde ve bulunduğu çevredeki konumlanmasına karar verilen aşamadır. Karar alternatiflerinin değerlendirildiği eskiz çalışmalarıdır.

ÇOK YÖNLÜ DEĞERLENDİRDİ

Kocaeli Mimarlar Odası Başkanı Füsun Yılmaz Deniz geçen sene/hafta (30 Aralık 2020) İzmit’te Mimarlar Odası Taş Bina’da Gebze Temsilciliği ile birlikte düzenledikleri basın açıklaması ve toplantısında Gebze’de askeri alanda yapılacak projeyi önce mimari açıdan sorgulayıp teknik sorular yöneltti. Ardından doğa ve çevreyle bütünleştirip, “Sadece yapılaşmaya ayrılan toprak kütlelerinin bize getireceği tek şey küresel ısınmaya biraz daha katkı sağlamak olacak.” dedi

 

LEKE VE PROJE TASARIMI

 

Gebze Askeri Kışla için hazırlanıp Büyükşehir Meclisi’nde onaylanan projeyi basından gördüğü kadarıyla inceleyebildiğini kaydeden Füsun Yılmaz Deniz, “Herhangi bir *leke çalışması yapılmış, lekeler üzerinde adalar belirlenmişken üzerinde muhakkak bir proje tasarım çalışması da yapılmış olması gerek” yorumunu getirdi. Deniz şöyle devam etti:

BU BİLGİLERE İHTİYACIMIZ VAR

“Şehircilik anlamında plan çalışması kim tarafından yapıldı, alanlar bölgeler nasıl ayrıldı, bunlar ayrılırken topografya, arazinin kendi eğilimi, jeolojik durumlar etüt edildi mi, bunları merak ediyoruz.

Aynı zamanda alanlanan ve leke içerisinde bırakılan metrekarelerin, sınırların içerisinde nasıl bir proje yapıldığıdır. Örneğin bir eğitim yapısı, camii yapısı, bahsettiğimiz galericiler sitesi var. Bunların projelerinin yapılıp yapılmadığını bilmiyor ve bununla ilgili biz bilgi istiyoruz.

Çünkü ciddi alanda büyük ve ranta açılacak bir alan. Bunun neye göre planlandığı, neye göre mülkiyet sorunun oluşturulduğu veya tasarlandığı bizim için önemli şu anda.”

KÜRESEL ISINMA FAKTÖRÜ

Gazetemiz, projenin açığa çıkmasının ardından KBB Meclisi öncesi Türk Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü, Gebze’yi de yakından bilen Profesör Doktor Mikdat Kadıoğlu’ndan projeye dair küresel ısınma gerçeği üzerinden değerlendirme almıştı:

https://www.gebzehaber.net/kadioglundan-gebzede-kuresel-isinma-uyarisi-68929h.htm

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Füsun Yılmaz Deniz küresel ısınmanın direk uzmanlık alanına girmemelerine karşın bir bütünün önemli detayı olduğunu ima ederek şunları söyledi:

YAPILAŞMAYA AYRILAN TOPRAK

KÜRESEL ISINMAYA KATKI

 

baskan-2.jpg

“Aslında küresel ısınma sadece Gebze değil tüm dünyanın skalası. Ne yazık ki sadece Gebze değil Kocaeli’nin pek çok bölgesine ne yağmur ne kar yağıyor. Bunun içinde pek çok şehircinin söylediği gibi aslında, mümkün olduğu kadar yeşil alanları korumamız ve arttırmamız gerekiyor. Çünkü sadece yapılaşmaya ayrılan toprak kütlelerinin bize getireceği tek şey küresel ısınmaya biraz daha katkı sağlamak olacak.

SADECE MİMARİ BİR PROJE DEĞİL

Biz yeşili de içinde barındıran ve insan sağlığına da önem veren, kent sağlığını ve aslında tüm canlıları umursayarak tasarlanan, hazırlanan projelerin önemini her zaman söylüyoruz. Gebze Askeri Kışla’daki projeye mimari proje olarak bakılsa bile aynı zamanda şehircilik, kent planlamasıdır. Depremle yaşadığımız düşünüldüğünde belki de hazırlanan ve stok olarak düşünülen ve kentin planlamasına açılan 600 dönümlük bir araziden bahsediyoruz.

NE YAZIK Kİ YİNE RANTI GÖRÜYORUZ

Bu alanda tekrardan rantın oluşması için bir olanak sağlamaktansa belki de mevcutta yaşayan halkın depreme karşı olan riskini azaltmak adına belirli kısmı toplu konut ve deprem konutları olarak, belki toplanma alanları olarak ayrılmalıydı. Ama ne yazık ki burada da her zaman olduğu gibi yine rantı görüyoruz.”

 

**

 

Rant toplum içinse

faydalıdır, iyidir

 

proje.jpg

 

“Aslında bu tip toplantılarda konuştuğumuz bir şey vardır. Rant her yerde var. Basit bir parselde bir proje oluştururken de, kent ölçeğinde de rant var. Ama şöyle bir söz var. Rant eğer toplum için yapılırsa olumludur, faydalıdır, iyi bir şeydir. Ama rant toplumdan ziyade kişi üzerinden oluşturulmaya çalışılırsa o aslında artık zararlı olmaya başlar.

SORUNUN CEVABI

TARAFIMIZI GÖSTERECEK

Hem İzmit’te Pembe Köşk vakası. Hem Millet Bahçesi’nde eğitim ve cami kısmı haricinde ayrılan alanlar; galericiler sitesi, vesaire: ‘Bu ayrılan kısımlarda toplum için rant var mı yoksa sadece şahıslar üzerine mi rant var?’ diye sorsak. Bence bu sorunun cevabı ne tarafta olduğumuzu bize gösterecek”

**

 

Odamız yapı üretme

sanatından muaftır

yonetim-015.jpg

 

9’NCU DÖNEM: Kocaeli Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi’nde Füsun Yılmaz Deniz başkanlığındaki mevcut 9’ncu dönem yönetimi Başkan Deniz ile birlikte Oya Kaya, Alper Dülger, Gökhan Keskin, Bora Altınışık, Fatih Keskin ve Vildan Ceco’dan oluşuyor. Başkan Deniz ve yönetimi pandemiden bir hafta kadar önce yine Taş Bina’da “Deprem Haftası” nedeniyle düzenlenen basın toplantısında.

 

-        Şubenize; ilimizin Gebze Bölgesi dışındaki ilçe belediyelerinden ilçelerine dair herhangi bir talepleri oldu mu?

 

 

-        Kocaeli Büyükşehir ve İzmit Belediyeleri’nden yerel seçim sonrası bir takım talepler oldu. Ama bizim anlatmaya çalıştığımız aslında bir projenin destekçisi olmak değil. Mimarlar Odası veya TMMOB’a bağlı meslek örgütlerinin hiçbiri kendi meslektaşına rakip değildir. Mimarlar proje üretirler.

MESLEKTAŞLARIMIZIN

HAKKINDAN MÜKELLEFİZ

-         

-        Farklı fonksiyonlarda, farklı işlevde yapı üretme sanatıdır mimarlık. Ama Mimarlar Odası yapı üretme sanatından muaftır. Çünkü biz aslında kendi meslektaşlarımızın haklarını savunmakla mükellefiz. Kent sağlığı için mükellefiz. Çevre bilinciyle donanımlıyız. Dolayısıyla biz yapılacak olan bir AVM’nin tasarımında bulunamayız Bunu genel merkez, şube veya temsilcilik olarak değil etik bir misyon olarak söylüyorum.

 

 

**

Büyükşehir birimleri

doğru düzgün işlemiyor

 

-        KBB Başkanı Tahir Büyükakın’ın, “Ankara Caddesi için proje istedik. Hala verecekler?” dediği konu nedir?

 

-        Ankara Caddesi’nin sokak aydınlatmasıyla ilgili Tahir Büyükakın’ın böyle bir talebi olmuştu, ‘Lütfen çalışır mısınız?’ diye. Biz de buna dair çalışmamızı yaptık.

 

ANKARA CADDESİ’NDEKİ

TÜM MALİKLERİ DİNLEDİK

 

-        Caddedeki dükkân sahipleri ile görüştük. Teker teker maliklerine ulaşıp onların ihtiyaç ve taleplerini belirledik. Sonrasında sokak ve meydan düzenlemeleri ile ilgili dünyada yapılmış olan iyi örnekleri arşivledik.

 

ESKİ VALİLİK ALANI: KULLANILMIYOR

 

-        Bunun Kocaeli’de uygulanabilecek olan bölümlerini kestik, koparttık ve Büyükşehir’in ilgili birimine bununla ilgili bir sunum yaptık. Dedik ki, ‘Lütfen siz sokak ve meydan düzenlemeleri yapıyorsunuz. Bununla ilgili bir sürü alan hazırlanıyor. Ama eski Valiliğin olduğu alanı görüyoruz, hiçbir şekilde kullanılmıyor’ gibi.

KONU TAHİR BEY’E

HİÇ İLETİLMEMİŞ

 

-        Bununla ilgili dünyada hazırlanmış işleyen ve mekanizması işleyen çok güzel projeler var. Bu örnekleri göstererek onlardan feyz alınmasını ve yeni bir proje başlatılmasını söyledik. Ama anladığımız kadarıyla Büyükşehir birimleri kendi arasında doğru düzgün işlemiyor. Çünkü bu konu Tahir Bey’e hiç iletilmemiş, işlememiş.

buyukakinla.jpg

Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Füsun Yılmaz Deniz ve yönetimi 2019 yerel seçimlerinden bir ay kadar sonra, KBB Başkanı Tahir Büyükakın’ı ziyarette.

 

**

Analiz: Belediyeyi

şirket gibi yönetmek!

 

analiz.jpg

 

Gebze Belediyesi Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün askeri kışladaki projeye dair 11 Aralık’ta düzenlediği basın toplantısı ile projenin onaylandığı KBB Meclis toplantısında yaptığı konuşmalarda değindi ortak konu, “Şehir planlaması” oldu. Büyükgöz ısrarla şehir yönetiminin de işletme yönetimi olduğuna vurgu yaptı.

ŞİRKETLER DOĞASI GEREĞİ

RANT İÇİN VARDIR!

Yerel seçim dönemlerinde çok sayıda ve özellikle iş adamı/sanayici AKP Belediye Başkan aday adayının partisi tarafından aday gösterilip halk tarafından başkanlığa seçilmesi halinde belediyeyi, şirket yönetir gibi yöneteceğini vaat etmesi göz önüne alındığında, Gebze’de askeri alanda yapılmak istenen projenin özünde bir rant projesi olduğuna dair yaklaşım ve tespitlerin doğruluk payını daha da arttırıyor.

ZAMANLAMA HATASI VAR GİBİ

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi ile Gebze Temsilciliği’nin 30 Aralık Perşembe günü üstelik ikindi vaktine denk gelen İzmit’teki basın açıklaması ve toplantısı; zamanlama açısından gerek gün gerekse saat itibariyle tekrar gözden geçirilmesi gereken ama nihayetinde alınmış ve uygulanmış olan bir karardır.

İL BASINI: NEREDEN NEREYE?

Açıklama topu topu biri İzmit biri Gebze’den iki gazeteyle yine Gebze’den yerel bir haber sitesinin takibiyle sınırlı kalmıştır. Kocaeli yerel basınının geldiği konumun bir teşhiridir. Bir basın toplantısında Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Fatma Yılmaz Deniz’e soruların yanıtlarını, sanki gazetemizin özel bir röportajı görümüne bürümüştür ama okuduğunuz haber röportaj çalışması değildir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.