“Yapı güvenliği hala denetim dışı”

“Yapı güvenliği hala denetim dışı”

  TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasi Kocaeli İl Temsilcisi Niyazi Temizkan 12 Kasım 1999 Düzce'de meydana gelen depremin ardından 14 yıl geçmesine...

 

 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasi Kocaeli İl Temsilcisi Niyazi Temizkan 12 Kasım 1999 Düzce'de meydana gelen depremin ardından 14 yıl geçmesine rağmen afet yönetim sisteminin mevcut gerçekliği depremlere karşı daha güvenli ve hazırlıklı olduğumuzu söylemeyi mümkün kılmamakta olduğunu ifade etti.

 

12 Kasım 1999 tarihinde Düzce'de meydana gelen ve 782 insanımızı kaybettiğimiz, 2.678 kişinin yaralandığı,15.000 civarında konut ve işyerinin ağır hasar gördüğü 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından bugün 14 yıl geçtiğini ifade eden Temizkan, “Aradan geçen bunca yıla ve çıkarılması gereken derslere rağmen 1999 depremlerinden sonra meydana gelen Kütahya ve Van depremlerinde olduğu gibi her yıkıcı depremde can ve ekonomik kayıpları yaşamaya hala devam ediyoruz. Ülkemizin bu jeolojik gerçekliği depremlerle tekrar tekrar karşılaşacağımızı bize söylerken; afet yönetim sistemimizin mevcut gerçekliği bu gün düne göre depremlere karşı daha güvenli ve hazırlıklı olduğumuzu söylemeyi mümkün kılmamaktadır. Bizler, depremleri engellemenin mümkün olmadığını, ancak insan eliyle afete dönüşen deprem zararlarını azaltmanın mümkün olduğunu biliyoruz” dedi.

 

DOĞA OLAYLARININ AFETE DÖNÜŞMESİ "KADER" DEĞİLDİR

 

Ülkemizde meydana gelen depremler ve bugüne kadar yapılan tüm araştırmalar, afet zararlarının önemli ölçüde denetimsizlikten kaynaklandığını ve doğa olaylarının afete dönüşmesinin en önemli nedenlerinden birinin de "Yapı Denetim Sistemi" olduğunu göstermektedir diyen Temizkan, “Yapı güvenliğinin hala denetim dışı olduğu bir ülkede, binlerce meslektaşımızın yanı sıra halkın katılım ve desteğini de alan kampanyamızın sonuç ve taleplerini kamuoyu ve karar vericilerin dikkatine sunuyoruz. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bir kez daha ifade ediyoruz ki; Doğa olaylarının afete dönüşmesi "kader" değildir ve toplumsal acıların tekrar tekrar yaşanmaması bizim elimizdedir. Yapı güvenliğinin denetim dışı olduğu ülkemizde, afet güvenli yapı üretim ve etkin bir denetimin, jeoloji bilim ve uygulamalarına önem ve yer verilerek mümkün olacağı; sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede güvenli bir barınma için yapı denetim süreçlerinde jeoloji mühendislerinin mutlaka yer almasının gerekli olduğu unutulmamalıdır” diye belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.