Veteriner Odası’nda kurban uyarısı

Veteriner Odası’nda kurban uyarısı

Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Cüneyt Özer, yaklaşan Kurban Bayramı’nda hayvanların naklinden, etin tüketimine kadar gerekli kurallara uyulması uyarısında bulundu.

Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Cüneyt Özer, yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili olarak açıklamada bulundu. İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i zoonoz (hayvansal) kökenli olduğunu belirten Özer “Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden ya da doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Kurban Bayramı, çok yönlü olan bir organizasyondur. Halk sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan refahı ve ekonomik boyutları bulunan, bu organizasyonun sağlıklı olarak yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Hayvanların naklinden, etin tüketimine kadar gerekli kurallara uyulmaması; insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığında önemli sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

 

HAYVANSAL GIDADAKİ HASTALIK RİSKİ

Unutulmamalıdır ki; insanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i zoonoz (hayvansal) kökenlidir. İnsan sağlığı açısından, gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Zoonoz olarak adlandırılan bu hastalıklar insanlara hayvanın kesimi, etin taşınması, hazırlanması, yenmesi sırasında bulaşır. Bu hastalıklardan bazılarını sıralayacak olursak; şarbon, salmonelloz, kistik ekinokokkoz, toksoplazmozis, teniyoz, kuduz, brusellozis ve tuberküloz gibi hastalıklardır.

 

İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞINA DİKKAT

İnsan sağlığı, Hayvan sağlığı, Çevre sağlığının korunması açısından uyulması gereken başlıca kuralları sıralayacak olursak;

1-) Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden ya da doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Bahsi geçen bu yerler dışında kurban alınmamasına özen gösterilmelidir.

2-) Kurbanlıkların (dişi hayvanlar) gebe olmaması ve büyükbaş hayvanların 2 yaşından, küçükbaş hayvanların ise 1 yaşından küçük olmaması gerekmektedir.

3-) Hayvanın besi durumu iyi olmalı, yeni doğum yapmış olmamalı, tüyleri karışık ve mat olmamalı, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız olmamalı, iştahının iyi olması, topallık olmamalıdır.

4-) Kurbanlık hayvanlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen küpe pasaport ve veteriner hekim tarafından muayene edildiğini gösteren evrak aranmalıdır.

5-) Kurbanlık hayvanların kesimi veteriner hekim kontrolü yapılan, resmi kurumlardan ruhsat almış mezbaha, kombina veya geçici kurban kesim yerleri olarak düzenlenmiş kesim alanlarında yapılmalıdır.

6-) Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak (kan akımı) yapılmalıdır.

7-) İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır.

8-) Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir.

9-) Kurban atıkları gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemeli. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar enfeksiyonların oluşmasını önlemek için sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir.

10-) Hastalıklı olan sakatat, et ve benzeri atıklar çevre sağlığını düşünerek bulaşıcı hastalıkların önlenmesi açısından derin çukurlara sönmüş kireç dökülerek gömülmelidir” dedi.

 

Haber: Barış AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.