“Vatandaş emekli olup kayıt dışı çalışıyor”

“Vatandaş emekli olup kayıt dışı çalışıyor”

Saadet Partisi il binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan Saadet Partisi Kocaeli il başkanı Zafer mutlu gündeme dair bir çok önemli konuya değindi.

Mutlu’nun açıklaması şöyle:

- Sosyal güvenlik sistemleri ülkeden ülkeye -bazı temel prensipler dışında- farklılıklar göstermektedir. Ülkelerin toplumsal geçmişi ve ekonomik durumlarına göre şekillenen kendinehas emeklilik gündemleri mevcuttur.

-1999’da emeklilik yaşı yükseltilmesine rağmen halen en erken emekli eden ülke ise Türkiye’dir.

-Fazilet Partisi düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştur. Yüksek mahkeme23 Şubat 2001’de yürütmeyi durdurmuş, yapılan düzenleme ile 8 Eylül 1999 öncesi işebaşlayanlar için kademeli yaş sistemi 1 Haziran 2002’de devreye sokulmuştur.

-8 Eylül 1999 tarihinden çıkartılan yasada Kadınlarda 40 ila 56 yaş, erkeklerde 44 ila 58 yaşkademeleri bulunmaktadır. Böylelikle belli bir prim gün sayısının yanında yaş şartı da aranmayabaşlanmış olması halk arasında “Emeklilikte yaşa takıldım” şeklinde izah edilmiştir.

-Emeklilikte yaşa takılma yanlış bir kavramsallaştırma çünkü emekliliğin temel şartlarından birive olmazsa olmazı belirli bir yaşı tamamlamaktır. Bütün dünyada emeklilik için bir yaş sınırı vardır. İlk defa Türkiye’de 1992’de yaş şartı kaldırıldı ama sistem çökme noktasına geldiği için 1999’datekrar geri getirildi. Yani bu yaş şartını getiren de AK Parti hükümetleri değildir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.