Üste para isteyen olmadı. Şimdilik!

Üste para isteyen olmadı. Şimdilik!

Uİ üzerine lisansını KOÜ'de tamamlayan Seda Çağlar tahsili sonrası 8 ayda çok işyerine başvurdu. CV’sindeki zenginliğine karşın aradığı işi bulamadığı gibi, “Asgari ücretin altında sosyal güvencesiz” ve “İki ay ücretsiz deneme süresi” gibi teklifler aldı

Haber dizisi: Üniversiteli/Genç işsizler

Türkiye’nin 1990’lı, 2000’li yıllarında çok satışlı birçok gazeteni pazar günü ilavelerinde insan kaynakları da yer edinir, o ilavelerde çok sayıda firmanın eleman ilanı yer alır, aranılan nitelik/vasıf yoğunluğundan ötürü, “Uzaylı aranıyor” esprisi dahi yapıldığı olurdu. Gel zaman git zaman devreye internet ve türevlerinin hayli girmesiyle birlikte gazetelerin o yayınları mecra değiştirdi ancak sayısal olarak karşılaştırdığımızda, o yılları aratan sayıda ilan yayınlanmadığı aşikar..

BURSA’DA ÜNİVERSİTELİ

GENÇ BU DURUMDAYSA…

Üniversite tahsilini Kocaeli Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra yaşadığı şehir Bursa’ya dönen Seda (Sedanur) Çağlar, kişisel gelişimini arttırmak için ikinci bir üniversite tahsiline başlarken bir taraftan da iş arayışlarına yöneldi. Çok sayıda OSB’si ile bir sanayi şehri de olan, ülkemiz otomotiv sektörünün kalbinin attığı yerlerden Bursa’da geride kalan sekiz ay içinde henüz aradığını bulamadı. CV’sine göz attığımızda ise, “Uzaylı arayan” firmaların aradığı zenginlikte niteliğe sahip olduğu varsayılabilir.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER OKUDU

İNSAN KAYNAKLARI OKUYOR…

 

seda-17.jpg

 

Bursa’nın Osmangazi İlçesi’nde Ersin Ağaç Anadolu Ticaret Meslek Lisesi’nde bilgisayarlı muhasebe bölümü (2010-2014), Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler/İngilizce (2015-2020/Temmuz) mezunu olan Seda Çağlar ikinci bir üniversite olarak, Anadolu Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Hizmetleri öğrenciliğini sürdürüyor.

PROJE DÖNGÜSÜNDEN

ÇATIŞMA YÖNTEMİNE

 

seda-15.jpg

Bugüne kadar liderlik, satışın kuralı, kişisel gelişim, proje döngüsü, beden dili, satışın şifreleri, insan kaynaklarında yönetim, gizli ikna, kariyer, mentör-menti yolculuğu, çatışma yönetimi, duygusal zeka gibi konularda eğitim ve seminerle katıldı. Orta karar İngilizce biliyor. Yedi ayrı bilgisayar programında yetkin. Proje yönetimi, satış, ekip liderliği, insan gelişimi, kişisel gelişim, duygusal zeka ve girişimcilik konularında yetenekli.

ÜSTE PARA İSTEYEN OLMADI, ŞİMDİLİK!

Yaşı ve geride kalan ömrünün çoğunluğu öğrencilikle geçmesine karşın iş deneyimine sahip. Üniversite tahsilinin ardından yaşadığı kent Bursa’da sekiz aydır iş arayan Sedanur Çağlar birçok işyerinden sosyal güvencesiz ve asgari ücretin dahi altında maaş karşılığı, bir işyerinden deneme süresi bahanesiyle birkaç ay ücretsiz çalışmak gibi iş teklifleri aldı.

VAHŞİ KAPİTALİZME UYUM…

Bu da elbette hepsi için geçerli değil ama bazı yurdum işverenlerinin emeği sömürmek için hiçbir fırsatı kaçırmadığı, ülkemizde egemen vahşi kapitalist düzene alabildiğine ayak uydurduğunun bir diğer göstergesi.  Şimdilerde çalışıyor ancak ideallerin peşinde koşturmayı sürdürüyor.

İZMİT’TE KİTAP PASTASI

MÜDAVİMLERİNDENDİ

İzmit’te üniversite öğrencilerinin önemli kısmının tercih ettiği kafelerden Elif Tan Asalkan’ın eşi Tolga Asalkan ile işlettiği Kitap Pastası’nda tanıştığımız öğrencilik yıllarında kafenin müdavimlerinden Seda Çağlar, sorularımızı yazılı yanıtladı:

 

KALP DAMAR CERRAHI

OLMAYI HAYAL ETTİM

  • Çocukluk dönemi hayal veya hedef ettiğiniz meslek/meslekler hangisiydi?

 

  • Kalp damar cerrahisi olmak, çocukluğumda hayal ettiğim mesleklerden biriydi. Bir diziden etkilenip sürekli ameliyat videoları izlerdim. Hastanede, ameliyathanelerin önünde beklerdim. Hastanede yatıp tedavi gördüğüm süre içerisindeki gözlemlerimle bana uygun meslek olmadığını gördüm. Hastane kokusunun beni nasıl olumsuz etkilediğini fark ettim. Bazı şeyleri yaşayarak öğreniyoruz. Çevresel faktörlerin insanlar üzerinde çok etkisi var. Doktorlara, hemşirelere, sağlık alanında çalışan herkese saygım sonsuz.

 

İNSAN İSTEDİĞİ HER ŞEYİ YAPABİLİR

 

  • Meslek konusunda ne zaman netleştiniz?

 

  • Okul hayatım boyunca hep başarılı bir öğrenci oldum. Kendi limitlerimi zorlamayı seviyorum. Ne kadar zor gözükse de bazı şeyler yapabileceğimin hep inancındayım. Halen daha bunun gururunu taşıyorum. İnsan istediği sürece her şeyi yapabilir. Sadece inanç, azim, kararlılık, tutku.

 

İNSANLARI DİNLEMEYİ VE

PAYLAŞMAYI SEVİYORUM

 

  • Üniversiteye hazırlandığım dönemde uluslararası ilişkiler ve psikoloji olmak üzere meslek konusunda iki tercihim vardı. İnsanları dinleyip sorunlarını çözümlemek benim için bir tutku haline gelmişti, psikolojiyi ondan tercih ettim. İnsanları dinlemeyi seviyorum. Ve insanlarla bir şeyler paylaşmayı da.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER

ALANI GENİŞ BİR MESLEK

 

  • Uluslararası ilişkiler, istediğim bir bölümdü. Alanı geniş bir meslek. Farklı diller öğrenip uluslararası firmalarda çalışmanın kariyerime katkı sağlayacağını düşünüyordum. Herkes için kariyer önemlidir. Benim için de önemli. O yüzden hedeflerim doğrultusunda ilerledim. Uluslararası ilişkiler bölümünü tercih ettim.

ÜNİVERSİTE TERCİHİM

BİLİNÇLİ OLDU

 

  • Lise sonrası üniversitede bölüm tercihiniz bilinçli miydi, puan tutturduğunuz bölüme mi girdiniz?

 

  •   Üniversite tercihimi bilinçli bir şekilde, uluslararası ilişkilere dair yaptım. Hedefleri doğrultusunda ilerlemesi insanı her zaman daha başarılı kılar. Bunun bilincinde olarak kendime kısa ve uzun zamanda gerçekleştireceğim hedefler koymuştum. Bu hedefler doğrultusunda ilerledim.

 

İMKÂN SAĞLANSA BEYİN

GÖÇÜNÜN ÖNÜNE GEÇİLİR

 

  • Yurt dışını hiç düşündünüz mü?

 

 

  • Kariyerim açısından yurt dışını düşündüm. Hepimiz biliyoruz ki Türk olup yurtdışında da ünlenen değerli insanlarımız var. Benim kariyer önceliğim kendi ülkemde başarılı olup yurtdışında da aynı performansı göstermek.

 

  • Genç kuşağın beyin göçüne dair düşünceniz nedir?

 

  • Beyin göçü giderek artmaya başladı. Tabi ki burada aile, çevre, sosyal etmenler var. Olanaklarını daha fazla buluyorlar. Gençlere iş sahasında daha fazla imkân sağlasalar beyin göçünün bu kadar fazla olacağını zannetmiyorum.

seda-16.jpg

 

  • Kocaeli’nin, eğitim gördüğünüz İzmit hariç diğer ilçelerini gezebildiniz mi, değerlendirmeniz nedir?

 

  • Kocaeli'yi seviyorum. Üniversite zamanında bol bol gezme fırsatı buldum. Güzel, kendine has yerleri var.

 

İŞ ARAYAN, KPSS’YE ODAKLANAN

İŞİNDE BAŞARILI OLANLAR VAR

 

  • Dönem arkadaşlarınız ile görüşebilir musunuz, onların iş durumu nedir bilginiz var mı?

 

  • Üniversite arkadaşlarımdan aynı şehirde olduklarıkla sık sık görüşüyorum. Diğerleriyle de iletişim halindeyim. Üniversite bitince eskisi gibi olmuyor maalesef. Pandemiden dolayı zor bir süreçten geçiyoruz. Bazı arkadaşlarım iş arayışı içerisindeler bazıları da KPSS’ye odaklandılar. Bazı arkadaşlarımın iş sahasında başarılı olduklarını görmek beni mutlu ediyor. Umarım herkes için aydınlık bir gelecek olur. Temennim de şu yönde; pandemi sürecini sağlıklı bir şekilde atlatabilmemiz.

 

ÜÇ SORUNUN CEVABI ÇOK ÖNEMLİ

 

  • Geride kalan iş arama sürecini değerlendirir misiniz?

 

  • İş arayış süreci herkes için oldukça zordur. Bu evrede psikolojik açıdan güçlü olmak çok önemli. Ve pes etmemek. 18 yaşımdan beri kısa kısa da olsa çalışma hayatı içerisinde olduğum için şunu söylemek istiyorum. ‘Hangi sektör sizi mutlu ediyor? Nasıl bir çalışma hayatı istiyorsunuz? ‘Siz hangi işte başarılısınız?’ Bu soruların cevaplarını almak çok önemli. Mutlu olmadığınız bir işte çalışmak sizin hedeflerinizi aksatabilir.

 

BU İŞ BANA NE KATTI?

 

  • Üniversite hayatımda iki buçuk sene network marketing sektöründe webmaster tasarım işiyle uğraştım. Başta kurumsal firmalar olmak üzere bireysel olarak da ihtiyaçlar doğrultusunda web sitesi tasarımı yapıyordum. Pazarlama satışı kişisel gelişim ile destekleyince inanılmaz derecede bir yol kat ettiğimi fark ettim. O yüzden bir işte çalışmadan önce kendinizi sorgulamanız çok önemlidir.  Burada anlatmak istediğim, ‘bu iş bana ne kattı?’ sorusuna istediğiniz cevabı alıyorsanız siz o işin insanısınızdır.

 

DİLEĞİM, KÖKLÜ BİR

ULUSLARARASI FİRMA

 

 

  • Siz nasıl bir işi, ne kadar süredir arıyorsunuz?

 

  • 2020’nin temmuz ayında mezun oldum. İkinci üniversite olarak insan kaynakları yönetimi bölümüne başladım. İş arama sürecinde birçok şirkete iş görüşmesine gittim. Pek çoğunun hayalimdeki işleyişe sahip olmadıklarını fark ettim. Hedeflerim doğrultusunda istediğim köklü bir kuruluşa sahip uluslararası bir firmada kendi başarımı gösterebilmek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.