Ürettiğimiz değerden payı  adil bölüşümle istiyoruz

Ürettiğimiz değerden payı adil bölüşümle istiyoruz

Gebze’de emekçiler meydana Gebze Sendikalar Birliği öncülüğünde çıktı. Zamların geri alınması, ücretlerin artırılması, vergide adalet ve kıdem tazminatın muhafazası talep edildi. Sözcü Akdemir özetle, “Ürettiğimiz değerden payı adil bölüşümle istiyoruz” dedi

Türkiye’de 1989 bahar eylemleri ile kurulan ve bugüne kadar dağılmadan varlığını koruyarak Türkiye’nin teki olan Gebze Sendikalar Birliği, - geleneksel 1 Mayıs mitingi hariç- uzunca bir aradan sonra yine meydana indi.

301.jpg

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA:

GREV VE DİRENİŞTE ERZAK İSTERİZ

302.jpg

2024 yerel seçimleri sürecine denk gelen Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’ndaki eylemde herhangi bir parti veya aday işaret edilmeden, tüm belediye başkan adaylarına atfen, “Bölgemizde grev, direniş gibi durumlarda yerel belediyenin insani koşullara uygun bir mücadele yapabilmesi için temel ihtiyaçların karşılanmasını talep ediyoruz” denildi.

303.jpg

Basın açıklaması Gebze Sendikalar Birliği dönem sözcüsü ve Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir tarafından okundu. Akdemir özetin özetiyle “Ürettiğimiz değerden payı adil bölüşümle istiyoruz” dedi.

EMEP VE VATAN PARTİSİ’NDEN ÜST DÜZEY TEMSİL

304.jpg

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ile Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan,

305.jpg

Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı,

306.jpg

DİSK Nakliyat-İş Sendikası Genel Sekreteri ve Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal, GSB bileşeni sendikaların şube başkan ve yöneticileri;

310.jpg

CHP, SOL Parti ve Emek Partisi Gebze İlçe Örgütleri ile Devrimci İşçi Partisi;

Lastik-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu grevdeki Corning işçileri;

DOKUNMA KIDEME GİDERİZ GREVE

307.jpg

Sosyal-İş Sendikası, Emekliler Dayanışma Sendikası, DGD-SEN, aralarında Emeklilikte Adalet Arayanlar Derneği,

308.jpg

Metal İşçileri Birliği ve Uluslararası İşçi Dayanışma Derneği – UİDDER üyelerinin de bulunduğu sivil toplum örgütleri destek verdi.

311.jpg

Eyleme katılanlar taleplere ilişkin dövizler taşırken “Dokunma kıdeme gideriz greve”, “İşçiler açken patronlara huzur yok” ve “Corning işçisi yalnız değildir” sloganları atıldı. Bir sloganda iktidara ağır yüklenildi: “İşçi düşmanı h….z AKP”

SESİMİZİ YÜKSELTMEZSEK

ELİMİZDEKİLERDEN DE OLACAĞIZ

312.jpg

Akdemir konuşmasında özetle şunları kaydetti: “Yıllardır emekçilerin hakları bir bir tırpanlanırken, bu işçi düşmanı politikaların ekonomiyi çıkmaza sürükleyeceğini hep söyledik. Sesimizi yükselttik, tepkimizi ortaya koyduk. İşçinin emeğine, ekmeğine göz dikenler şimdi başka bahanelerle işçiden fedakârlık bekliyorlar. İşyerlerinde,fabrikalarda sesimizi daha fazla yükseltmezsek elimizdeki son haklardan da olacağız.

OLANI BİTENİ KAYBETTİK

313.jpg

İşçilerin açlık ve yoksulluk sınırının altındaki ücretlerle ayın sonunu getiremiyorlar. Cebimizdeki para aydan aya değer kaybediyor. Gerçeği yansıtmayan TÜİK fiyat istatistikleri, işçiden alıp sermayeye aktarmanın bir aracı haline geldi. Son iki yılda yoksullaştık, elimizde avucumuzda kalanı da kaybettik. Eve götüreceğimiz ekmeği hesap ediyoruz. Gıda enflasyonu aldı başını gitti. Mutfaktaki yangın her geçen gün yayılıyor.

EKONOMİNİN ÇARKLARI

İŞÇİNİN LEHİNE DÖNMELİ

314.jpg

Buna karşılık holdingler, şirketler bu dönemde kâr rekorları kırıyor. Bizim gelirimiz azalırken, şirketlerin kasaları doluyor. Ekonomide çarklar, işçiden alıp sermayeye vermek için dönüyor. Bu çarklar artık, işçinin lehine dönmelidir. Tüm değerleri üreten bizleriz. Ürettiğimiz değerden payımızı istiyoruz. Adil bölüşüm talep ediyoruz.”

LAİK VE BİLİMSEL İÇİN

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

315.jpg

Açıklamada ÇEDES projesi ve eğitim, eğitim emekçilerinin sorunları da göz ardı edilmedi: “Çocuklarımızın ve öğrencilerimizin siyasi iktidarın kendi siyasal-ideolojik hedeflerine ulaşmak için hayata geçirilen ÇEDES ve benzeri projelerin parçası haline getirilmesini istemiyoruz. Bu konuda eğitim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimizin, velilerimizin ve demokratik kamuoyunun ortak ve güçlü bir tutum alması önemlidir. Okullarımızın dini içerikli faaliyet ve etkinliklerin değil, laik ve bilimsel eğitimin mekânları olması için bütün eğitim ve bilim emekçilerini, öğrenci ve velilerimizi birlikte mücadeleye davet ediyoruz.

ÇEDES’E KARŞI KESİNTİSİZ MÜCADELE

316.jpg

Eğitimin bütün kademelerinde eğitimin niteliğini yükseltmek, çocukların özgür ve sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmesi için somut adımlar atılması gerekirken ÇEDES gibi projelerle çocuklarımızı ayrıştırmak isteyenlere karşı mücadelemiz kesintisiz olarak sürecektir.”

ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ

317.jpg

Gebze bölgesinde fabrikalarda ek zam eylemlerinin devam ettiğini kaydeden Akdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüksek enflasyon karşısında ücretlerimizdeki reel kayıp yetmezmiş gibi, artan vergi kesintileriyle ücretlerimiz kuşa dönüyor. Gelir vergisi dilimlerindeki adaletsizlik belimizi büküyor. Ülkemizde toplanan vergilerin yükünü, kârına kâr katan işverenler değil işçiler çekiyorsa, bu bozuk vergi sistemi derhal değiştirilmeli ve daha adil hale getirilmelidir.

SERMAYENİN TALEBİNİ EMİR SAYIYORLAR

318.jpg

Emekçilerin bunca sorunu varken Eylül başında açıklanan Orta Vadeli Program’da işçi düşmanı birçok düzenleme yer alıyor. Hükümet, sermayenin taleplerini emir sayıyor, nüfusun çoğunluğunu oluşturan işçiyi yok sayıyor. Orta Vadeli Program’da istihdamda esnekleşme hedefinin yanı sıra Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulması öngörülüyor. Buna göre ikinci basamak emeklilik sistemi, işverenlerin de katkı koyduğu bir yeni fon ile oluşturulmak isteniyor.

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ DE

ÖZELLEŞTİRİLECEK

320.jpg

BES ile başlatılan süreç, TES ile sürdürülecek. Niyet bellidir. Sağlık hizmetinin piyasaya açılmasından sonra, sosyal güvenlik sistemi adım adım özelleştirilecek, emeklilik hakkı devletin yükümlülüğünden çıkarılıp bireysel birikim fonlarına devredilecek. Ancak asıl tehlike, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde (TES) oluşturulacak fonun kıdem tazminatı ile ilişkilendirilmesidir. İşverenlerin bu fona katkı yapmasının öngörülmesi, söz konusu fonun kıdem tazminatı birikimlerimiz üzerinde oluşturulacağının işareti olmuştur.

KIDEM TAZMİNATI

KIRMIZIÇİZGİMİZDİR

321.jpg

Nitekim, bizzat hükümet yetkililerinden geçen hafta kıdem tazminatı fonunun oluşturulması konusunun yeniden gündeme geleceği açıklanmıştır. İşverenlerin yarım asırlık rüyası kıdem tazminatı fonu, bu kez Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi paketi içinde sunulmaya çalışılacaktır. Bir kez daha uyarıyoruz: Kıdem tazminatı hakkımız kırmızı çizgimizdir. Zaten kayba uğradığımız bu hakkımızın daha fazla tırpanlanmasına, elimizden alınmasına izin vermeyiz.”

METAL İŞÇİSİ KAZANIRSA

BÜTÜN İŞÇİLER KAZANIR

319.jpg

İşçi sınıfı açısından bıçağın kemiğe dayandığını dikkat çeken Akdemir, "MESS grup sözleşmesi; metal sektörü otomotivden beyaz eşyaya, demir dökümden, elektroniğe geniş bir alanı kapsamaktadır ve Türkiye ekonomisinin lokomotifi niteliğindedir. Ekonominin üçte birini metal sektörü oluşturmaktadır. ISO’nun en büyük 500 firma araştırmasında ilk 10 sırada yer alan şirketlerin çoğu metal sektöründedir. Bu nedenle, 'Metal işçisi kazanırsa bütün işçiler kazanır' sözü gerçek bir duruma işaret etmektedir. 154 bin metal işçisinin önümüzdeki süreçte bu alanlarda mücadelesini ve desteğini sürdüreceğiz” dedi.

ORTAK SENDİKAL MÜCADELE

VE SINIF DAYANIŞMASI ÇAĞRISI

340-kopya.jpg

Hayat pahalılığına karşı emekçilerin daha fazla fedakarlık etmesinin beklendiğini ama bunun mümkün olmadığını kaydeden Aktemir sözlerini şöyle tamamladı: “Hakkımızın ve alın terimizin karşılığını istiyoruz. Hükümet ve işverenler sesimizi duymalı, emeğimizin karşılığı verilmeli, alım gücünü destekleyici politikalar izlenmelidir. Daha fazla hak kaybına set oluşturmak için ortak sendikal mücadele ve sınıf dayanışması ile emekçilerin sesi yükseltilmelidir. Buradayız. Haklarımıza ve alın terimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Yaşasın sınıf dayanışması. Yaşasın işçilerin birliği.”

aaa.jpg

KATILIM YETERSİZ KALDI: Gebze Sendikalar Birliği’nin eylemine sendikaların işçi tabanlarının katılımı umulanın çok altında oldu. İlgisizliği; Eskiçarşı’nın hemen girişindeki iş hanının dördüncü katında faaliyet gösteren, ACD İnsan Kaynakları ve Sağlık Hizmetleri firmasının meydanı gören penceresinden fotoğraflayıp anlayışlarından ötürü teşekkür ettik. Eyleme BMİS Gebze Şubesi’nden aralarında Şube Kadın Komitesi Başkanı Gamze Fırat’ın da bulunduğu işyeri temsilcileri de katıldı.

750.jpg

EĞİTİM SENDİKASI İÇİNDE İŞÇİ SENDİKASI: Eyleme, DİSK Sosyal-İş Sendikası da Gebze’deki ilk iki üyesi ile katıldı. Eğitim-Sen Gebze Şube emekçisi Dilesen Karataş (soldaki) ile Eğitim-İş Kocaeli 2 No’lu Şube emekçisi Ece Kurt önlükleriyle meydanda yer alırken ikili objektiflerimize DİSK BMİS’in Gebze’deki her iki şubesinin örgütlenme uzmanı Nihat Akyol ile poz verdi.

902.jpg

CERİT SONRASI NEREDEYSE İLK DEFA: Vatan Partisi Gebze İlçe Örgütü, Temmuz 2021’de ismi Gebze’de partisi ile özdeşleşen Mustafa Cerit’in vefatının ardından sessizliğe büründü. Varlığını Anibal Sapağı’ndaki yerinde tabelası ile hissettiren Vatan Partisi, GSB’nin eyleminde meydana indi. Genel Sekreter Özgür Bursalı, partililer ile sohbet etti.

Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.