Üretimde maliyet baskısı sürüyor

Üretimde maliyet baskısı sürüyor

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu temmuz ayı enflasyon oranlarını değerlendirdi, imalat sanayinde maliyet baskısının devam ettiğini söyledi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Temmuz ayında ÜFE aylık yüzde 2.46 artarak yıllık yüzde 44.92’ye, TÜFE ise aylık yüzde 1.80 artarak yıllık yüzde 18.95’e yükseldi. TÜFE Nisan 2019’dan sonraki en yüksek seviyede gerçekleşti. Önümüzdeki bir iki ay daha TÜFE’de artışın devam edeceğini bekleyebiliriz. Kurdaki oynaklık, hammadde fiyatları ve emtia artışları nedeniyle ÜFE’den gelen maliyet baskısının da TÜFE’ye yansımalarını görebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

UFAK BİR GERİLEME GÖREBİLİRİZ

Aylık ÜFE’nin haziran ayında yüzde 4.01 artarken temmuzda yüzde 2.46 arttığını söyleyen Zeytinoğlu, “ÜFE tarafında aylık artışın hız kestiğini görüyoruz. Önümüzdeki ay baz etkisiyle yıllık ÜFE’de ufak da olsa gerileme görebiliriz” ifadelerini kullandı. KSO Başkanı Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “ÜFE kapsamında; sanayinin alt sektörlerinin yıllık değişimlerine baktığımızda, imalat sanayinde yüzde 47.86, ara malında yüzde 57.23 ile ÜFE ortalamasının üzerinde arttığını görüyoruz. Bununla birlikte enerjide yüzde 42.42 ve sermaye mallarında yüzde 31.38 olarak gerçekleşen yüksek artışlar da sanayi sektörünü maliyet baskısı nedeniyle zorlayabilecek kalemler olarak karşımıza çıkıyor. TÜFE tarafında bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 24.92 ile gıda ve alkolsüz içecekler,  yüzde 24.62 ile ulaştırma ve yüzde 22.70 ile ev eşyası oldu” şeklinde konuştu.

Haber: Abbas ÇAKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.