UNESCO’daki kültür zaferine Büyükşehir katkısı

UNESCO’daki kültür zaferine Büyükşehir katkısı

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Hüsn-i Hat Sanatını insanlığın ortak mirası olarak ilan etmesinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin önemli katkısı olduğu ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Hüsn-i Hat Sanatını insanlığın ortak mirası olarak ilan etmesinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin önemli katkısı olduğu ortaya çıktı. İki yıl önce Hüsn-i Hat zenginliğini UNESCO nezdinde tanıtmak amacıyla İstanbul’da toplantılar gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıya, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Sanatlar Eğitim Merkezi’nde 2003 yılından bu yana Hüsni- Hat dersleri veren Hattat Mahmut Şahin davet edildi. Hat konusundaki görüşleri not edilen Hattat Mahmut Şahin, UNESCO’nun Hat sanatını Dünya Kültür Envanterine almasının kendilerini son derece mutlu ettiğini belirterek, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2003 yılından bu yana destek verdiği kültürel zenginliğimizi UNESCO daha yeni kabul ediyor. Ama tabii ki, UNESCO’nun da Hat Sanatını Dünya Kültür Envanteri içine alması çok güzel ve gurur verici bir durum” dedi.

 

TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DUYURDU

Bilindiği gibi UNESCO, geleneksel sanatlarımızdan Hüsn-i Hat’ı, 13-18 Aralık 2021 tarihleri arasında düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Miras Komite Toplantısı'nda gündemine aldı. Toplantı sonuncunda UNESCO, Türk Hüsn-i Hat Sanatını Dünya Kültür Envanterine aldığını açıkladı. Türk Dışişleri Bakanlığı söz konusu kararı, “Geleneksel sanatlarımızdan Hüsn-i Hat, 13-18 Aralık 2021 tarihleri arasında düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Miras Komite Toplantısı'nda, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydedildi. Kültürel mirasımızı korumayı ve tanıtmayı sürdüreceğiz" sözleriyle, sosyal medya hesabından duyurdu.

MUTLULUK DUYDUK

Karar, Kocaeli’nde mutlulukla karşılandı. Zira UNESCO’daki kültür zaferinde, yıllardır bu sanata destek olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin önemli katkısı bulunuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Güzel Sanatlar Eğitim Merkezi’nde eğitim veren Hüsn-i Hat hocası Mahmut Şahin konuyla ilgili görüşlerini açıklarken, UNESCO’nun kararından mutluluk duyduklarını kaydetti. İki yıl önce Hasan Çelebi, Fuat Başer, Ferhat Kurlu ve Gürkan Pehlivan gibi Hat sanatının önde gelen üstatlarıyla İstanbul’daki toplantıya davet edildiklerini anlatan Hattat Mahmut Şahin, “O toplantıda UNESCO’ya Hat sanatımızı tanıtıcı görüşlerimizi sunduk. Hat sanatı ile ilgili çalışmalarımızı anlattık. Görüşlerimiz not edildi. Aradan geçen zamanda UNESCO’nun kültürel değerimizi Dünya Kültür Envanterine aldığını memnuniyetle öğrendik” dedi.

 

KIYMETLİ VE ÖNEMLİ BİR SANAT

Hat sanatının zaten son derece kıymetli ve önemli bir sanat olduğunu ifade eden Hattat Şahin, “Aslında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği kültürel zenginliğimizi UNESCO daha yeni kabul ediyor. Ama tabii ki, UNESCO’nun da Hat Sanatı’nı Dünya Kültür Envanteri içine alması çok güzel ve gurur verici bir durum” dedi.

 

BÜYÜŞEHİR HAT SANATIMIZIN YAŞATILMASINI SAĞLIYOR

Öte yandan Hattat Mahmut Şahin, Geleneksel Türk Sanatlarının yaşatılması konusundaki desteği için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Hattat Şahin, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Allah razı olsun, bu önemli sanatımızın yaşatılmasına katkı sağlıyor. Biz burada icazetli öğrenci yetiştirdik. Bu kentte ilk icazeti veren hocalar da biz olduk” dedi.

 

YETENEK SINAVI İLE ÖĞRENCİ ALIYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Konservatuvarı, Geleneksel Sanatlarla ilgili eğitimlerine yıllar öncesinden başladı. Bu tarihten itibaren Ebru, Hüsn-i Hat, Minyatür, Tezhip ve Kat’ı sanatları, alanındaki uzman hocalar gözetiminde genç nesillere aktarılmaya başlandı. Geleneksel Sanatlar dersleri halen Seka Kültür Alanı içindeki Geleneksel Sanatlar Eğitim Merkezi’nde devam ediyor. Öğrenciler söz konusu bölümlere eylül ayında gerçekleştirilen Konservatuvar Yetenek Sınavları sonucunda kabul ediliyor. 

 

İCAZETNAME TÖRENİ DÜZENLENDİ

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, önemli bir geleneğe de adeta yeniden hayat verdi. 9. yüzyıldan kalma bir İslam geleneği olan ve Osmanlılar tarafından devam ettirilen İcazetname Töreni günümüze taşındı. Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Güzel Sanatlar Eğitim Merkezi’nin hat, tezhip ve ebru bölümünü bitiren 13 öğrencisine düzenlenen törenle icazetnameleri verildi. Öğrenciler aldıkları icazetname sayesinde ürettikleri eserlerinin altına imzalarını atabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.