Uğur Mumcu’ya ortak anma

Uğur Mumcu’ya ortak anma

24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da evinin önünde otomobiline konan bombanın patlatılması sonucu katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 29’uncu yılında bugün İzmit’te de büstünün bulunduğu alandaki törenle anıldı.

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğindeki anma etkinliğine STK’ların yanı sıra, çeşitli siyasi partilerin temsilcileri de katıldı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, CHP İl Başkanı Harun Yıldızlı, Vatan Partisi İl Başkanı Yalçın Arslan, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, Gelecek Partisi İzmit İlçe Başkanı Ömer Uçar, Atatürkçü Düşünce Derneği İzmit Şube Başkanı Ahmet Kavaz, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kocaeli Şubesi, Eğitim İş Sendikası Kocaeli 1 Nolu Şube ve basın mensupları anma etkinliğine katıldı.

 

ANITIN YERİNİ DEĞİŞTİRİLMELİ

Kocaeli Gazeteciler cemiyeti adına konuşma yapan Eyüp Gençer, Uğur Mumcu Parkı içerisinde yer alan anıtın yerinin değişmesi gerektiğini dile getirdi. Uğur Mumcu Parkı’nın ilk yapıldığı dönemde bölgede çok güzel bir görüntü oluştuğunu hatırlatan Gencer, park sonrası yapılan üst geçit ve kafenin anıtı görünmez hale getirdiğini savundu, Uğur Mumcu’yu andı.

 

TAM AYDINLATILAMADI

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD) üyesi Akın Turan da şunları söyledi: “Öldürülmesinin üzerinden bugün 29 yıl geçti. Neden katledildi sorusunun cevabını, o dönem ülkemizde 1988 yılından 1999 yılına kadar devam eden seri suikastlar zincirinde aramak gerekir. Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlası’nın katledişlerindeki temel karakteristik özellik her birinin özgür düşünceyi savunan laik aydınlar ve bilim insanları olmalarıdır. Elbetteki Uğur Mumcu bu cinayetler sarmalının en önemlilerinden biridir. Ne diyordu Uğur Mumcu ‘Cemaatlere, tarikatlara giren çocuklar 30 sene sonra general olacaklar cumhuriyete karşı ayaklanacaklar.’ Ne kadar haklı çıktı. Suikastın üzerinden 29 yıl geçmesine karşın ne yazık ki 24 Ocak 1993’teki Uğur Mumcu Suikastı, diğer suikastlar ve birçok kanlı eylem gibi hala tam olarak aydınlatılmadı. Operasyon çerçevesinde birçok insan yakalandı. Davada cinayetten üç sanığa ceza verildi ama olayın arkasındaki gerçek azmettiriciler hiçbir zaman bulunamadı. Onlar bedenen yok edilseler bile bugün düşünceleriyle yüreklerde mücadelelerde yaşamaya devam ediyorlar” dedi.

 

anma-2-008.jpg

 

 

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.