Ücretsiz izini sürdüren Tayaş eleman arıyor!

Ücretsiz izini sürdüren Tayaş eleman arıyor!

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Özak ücretsiz izin uygulamasının yine uzatıldığı Tayaş Gıda’nın diğer taraftan eleman alımını sürdürdüğünü belirtip kamusal denetim istedi

tayas-11.jpg

AKP Hükümeti’nin pandemi sürecinde sermayeyi destek ve teşvik için tüm uyarılara ve aleni hak ihlallerine rağmen sürdürdüğü ücretsiz izin vakasında sendikal haklar konusunda Anayasa çiğneme ve yasa tanımaz tavrıyla bilinen Tayaş Gıda’da da patlak verdi. Daha önce Öz Gıda-İş’in örgütlenip yetki aldığı ancak işverenin Anayasa çiğneyerek sendikayı tasfiye ettiği, Tek Gıda-İş’in de çabalarının olduğu, son dönemde ise bu sefer Gıda-İş’in örgütlenme çalışması içinde olduğu Tayaş Gıda’da 60’a yakın işçinin ücretsiz izninin 18 Ocak tarihi itibariyle yine uzatıldığı belirtildi.

 

DENETİM ARTTIRILMALI

 

tayas-3.jpg

Fabrika önünde gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Özak, “Gıda-İş Sendikası olarak basının önünde yetkililerin denetimi arttırması gerektiğinin altını da bir kez daha çiziyoruz” dedi. Özak özetle şunları kaydetti:  “Tayaş Gıda fabrikasında sular durulmuyor. Ne hak var, ne hukuk! Geçtiğimiz aylarda işçileri zorunlu olarak iki ay boyunca 12 saat çalıştıran ve ‘’tonajı fazlasıyla çıkarttınız, sizleri tebrik ediyoruz’’ diyerek tebrik eden ve pasta dağıtan Tayaş patronu ve yöneticileri yeni yılın ikinci haftasında işçileri açlığa mahkûm etmek üzere adım attı. Tayaş patronu 60’a yakın işçiyi toplu biçimde, bazılarına bir haftalığına diyerek, bazı işçileri de kendi iradelerinin dışında yıllık izine zorlayarak, ücretsiz izne çıkarmıştır.

UYGULAMA UZATILDI

Bugün itibariyle izne çıkarılan bu işçiler işbaşı yapmaları gerekirken işbaşı yaptırılmamış, izin uygulaması uzatılmıştır. Bazı işçiler ise 6 aydan uzun zamandır ücretsiz izinde işbaşı yapacağı günü beklemektedir. Onlarca işçiyi izne çıkaran Tayaş patron ve yöneticileri ilanla yeni işçi alımı girişiminde bulunmuştur. Mevcut durumda işçiyi ücretsiz izne çıkarıp yeni işçi alımına girişmek haksızlık ve hukuksuzluk değil de nedir?”

GREVDEKİ BALDUR İŞÇİLERİ DE DESTEK VERDİ

 

tayas-10.jpg

Tayaş Gıda’daki basın açıklamasını CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan ve Kadın Kolları Başkanı Yaşa Erdoğan,

tayas-4.jpg

BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın ve grevdeki Baldur işçileri, Gebze EYT Derneği Başkanı Nuh Erdoğan Erdoğan, Emek Partisi Gebze İlçe eski Başkanı Hasan Atik de katılarak destek verdi. Basın açıklamasında ayrıca şu görüşler yer aldı:

“Tayaş patronunun bu hak ve hukuk tanımaz tutumu işçileri ücretsiz izine göndermekle sınırlı da değildir.

Kamuoyunun ve yetkililerin de durumu daha iyi anlaması için son aylarda Tayaş gıda da nelerin yaşandığına dikkat çekmek istiyoruz.

-2020’in son aylarında çalışma saatleri 8 saatten 12 saate çıkartıldı.

 

tayas-5.jpg

-26 Aralık günü bir kadın işçi, makinaya ellerini kaptırdı ve kesikler oluştu. Ancak fabrika yetkilileri işçilere, ‘’İşçi arkadaşımız makinaya kendisi elini sokmuş, kendi hatası olduğunu kabul etmiştir’’ açıklamasında bulundu.

-Tek derdi planlanan tonajın çıkması olan Tayaş patronu Covid-19 virüsüne karşı çağrılarının yapıldığı günlerde, işçileri mola saatlerinde dip dibe dinlenmek zorunda bırakmış, tezgah başında bayılıncaya kadar çalıştırmış, 50’den fazla işçiye virüs bulaşmış ve bu sayı her geçen gün artmıştır.

-İşçiler arasına nifak sokmak, işçileri bölmek adına Tayaş işçilerine zamanında maaşları yatarılırken, taşeron Öz Şahinler firmasında çalışan işçilerin maaşları kısada olsa geç ödenmiştir.

 

tayas-6.jpg

-Yasalar açısından işçilerin çocukları için kreş açma zorunluluğu olan Tayaş yönetimi kreş açma sorumluluğunu yerine getiremezken, çocuklarının bakımını anne, baba ve eşlerinin çalışma saatlerine göre ayarlayan işçilerin, vardiyaları işçilere sorulmadan değiştirilerek ev içi huzursuzluğa da neden olmuştur.

 

HUKUKSUZLUK DİZ BOYUDUR

“Bu baskı ve hukuksuzluk örnekleri çoğaltılabilir ancak açıklananlar fazlasıyla yeterlidir. Açıkça görülmektedir ki, Tayaş’ta hukuksuzluk diz boyudur. Peki, denetim neden yapılmamaktadır? Tayaş’ta ‘’pasta ikramı’’ gibi büyük bir jestin dışında işçiler lehinde verilecek tek bir olumlu örnek olmadığı gibi bu yönde bir adımın atılmak istenmediği de gözlenmektedir.

İşçilerin haklarına yönelik saldırılar artarken ücretsiz izin uygulamasıyla çok daha ağır cezaya dönüşmüştür.

PANDEMİ DÖNEMİNDE DAHİ

ZENGİNLİĞİNE ZENGİNLİK KATTI

Pandemi döneminde dahi işçilerin emeği üzerinden zenginliğine zenginlik katan Tayaş patronu bu hukuksuz uygulamalarıyla işçileri açlığa mahkûm etmiştir.

‘’İşten atmalar yasaklanıyor’’ denilerek, ücretsiz izin uygulamasınında önünü açan Hükümet, patronlara bu dönemde büyük bir hizmette bulunmuştur. Aynı zamanda hak arama mücadelesinin de önüne geçilmiş, fiili olarak kıdem hakkı askıya alınmıştır.

KIDEM HAKLARI GASP EDİLDİ

Migros, HSK, Özer, Baldur, FZK işçilerinin sendikalaşma, hak arama mücadelesine karşı patronlar ücretsiz izin uygulaması ile işçilere saldırmıştır. Aylarca, günlerce ücretsiz izinde kalan işçi, evine bir lokma götürebilmek için, başka iş arayışlarına girmiş, ‘’tek taraflı fesih’’ yapmaya zorlanarak, kıdem hakkı dolaylı yollarda gasp edilmiştir. Bu saldırıların bir yanını Tayaş patronu oluşturuyorsa, zeminini de Hükümetin aldığı kararlar oluşturmaktadır.

SORUNLAR ANCAK ÖRGÜTLÜ

MÜCADELEYME ÇÖZÜLÜR

 

tayas-9.jpg

Tüm baskılara rağmen Tayaş’ta yüzlerce işçi, sendikamız Gıda İş’e üye olmaya devam etmektedir. İşçi arkadaşlarımız bu sorunlara karşı tek çözümün örgütlü, sendikalı olmaktan geçtiğini biliyor. Evet, sorunlarımız ancak işçilerin örgütlü mücadelesiyle çözüme kavuşabilir. İşçiler sendikasına sahip çıkacak, bizde üzerimize düşen görevi yerine getirecek, Tayaş’a sendikayı sokacağız! İşte o zaman işçilerin sorunları ortadan kalkacak, çünkü artık işveren istediği gibi davranamayacak, işçiler de toplu sözleşme hakkı ile söz sahibi olacak. İşçi arkadaşlarımızda, sendikamızın da mücadele kararlığı devam edecektir.” (Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.