Ücretli izin herkesin hakkı, Hükümet derhal adım atmalı!

Ücretli izin herkesin hakkı, Hükümet derhal adım atmalı!

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, koronavirüs salgınına ve işçilerde pozitif bulguların görülmesine rağmen fabrikaların çalışmasını eleştirdi.

Her geçen gün koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de de can kaybı ve vaka sayısının arttığının belirtildiği açıklamada, "Hükümet, bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen sırf patronların karı eksilmesin diye işçilerin ve ailelerinin sağlığı ile oynuyor, onları riske atmaya devam ediyor" denildi. 

 

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan imzalı açıklamanın detayları şöyle:

 

"Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, 'Bu işin odağı İstanbul ve Kocaeli. 1-2 hafta önde görünüyorlar' dedi. Ama Koronavirüse karşı #EvdeKal, 'gerekmedikçe sokağa çıkma' çağrısının bu kentin emekçileri için bir karşılığı yok. Kocaeli’de pek çok fabrikada üretim hala devam ediyor, üretimin durduğu yerlerde ise işçiler; ücretsiz izne çıkarma, senelik izinlerin kullandırılması ya da işten atmalarla karşı karşıya bırakılıyor. İçişleri Bakanlığı'nın şehirler arası yolculuklarda ; ''Fabrika çalışanlarını taşıyan servis araçları, çalışanların ikamet ettikleri yerden başka şehre yolcu taşımaları, şehirler arası seyahat kısıtlamasından muaf tutulacak' şeklindeki açıklaması da üretimin devamlılığını destekler nitelikte.

 

"İŞÇİLERİN VE AİLELERİNİN SAĞLIĞI İLE OYNANIYOR" 

Zorunlu haller dışında sokağa çıkmama çağrılarının bizzat Sağlık Bakanı tarafından dillendirildiği bu günlerde milyonlarca insan çalışmak zorunda bırakılıyor. Servislerde, yemekhanede, üretim bandında yan yana duran işçilerin hayatı yok sayılıyor. İşyerlerinde alınan sınırlı sayıdaki önlemler sonucu Kovid-19 testi pozitif çıkan işçilerin olduğu fabrika haberlerini duyuyoruz. En son, binlerce işçinin çalıştığı Ford Otosan'da 2 işçinin test sonucunun pozitif çıktığı açıklandı. Gölcük Donanma Tersanesi'nde teşhis konulan işçi sayısı 6'ya çıkarken, Posco, Tüpraş, Hyundai gibi pek çok işyerinde de test sonucu pozitif çıkan işçiler olduğu basına yansıdı. Böyle bir ortamda Hükümet, bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen sırf patronların karı eksilmesin diye işçilerin ve ailelerinin sağlığı ile oynuyor, onları riske atmaya devam ediyor. 

 

Emek Partisi olarak işyerinde veya fabrikasında Kovid-19 vakası ile karşılaşan/karşılaşacak olan işçilere sesleniyoruz!

 

Kovid-19 vakasının görüldüğü bir işyerinde/fabrikada üretim hemen durdurulmalı, tüm işçiler maske ile en yakın sağlık kuruluşuna patron tarafından götürülmelidir. Tüm bu aşamalarda 1 metre kuralına uyulmalıdır. O işyerinde/fabrikada çalışan tüm işçiler en az 14 gün ücretli izne çıkarılmalı, ayrıca evlerinde izole edilmelidir. Bunların yapılmadığı durumda; işçiler, işçi sağlığı ve güvenliği kanununun 13. Maddesinde belirtilen 'Çalışmaktan kaçınma' hakkını kullanmalı ve üretimden gelen gücünü kullanmalıdır.

 

Bir kez daha yineliyoruz, milyonlarca insanın sağlığı patronların insafına bırakılamaz! 

 

• Sağlık hizmetlerinin tüm yurttaşlara parasız ve nitelikli olarak verilmesi,

• İşten atma/ücretsiz izinlerin yasaklanması ve

• Herkese ücretli izin hakkının tanınması/bu süreç içerisinde ekonomik destek sağlanması ise en sıcak taleplerimizdir. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.