Türk Eğitim-Sen Kocaeli: “Öğretmen her yerde öğretmendir”

Türk Eğitim-Sen Kocaeli: “Öğretmen her yerde öğretmendir”

Türk Eğitim-Sen Kocaeli 1’nolu Şube Başkanvekili Ferhat Yüksel Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in açıklamalarına tepki gösterdi.

Türk Eğitim-Sen Kocaeli 1’nolu Şube Başkanvekili Ferhat Yüksel yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in KPSS sınavında düşük puan alan öğretmenlere yönelik açıklamalarını eleştirdi. Yüksel Bakan Tekin'in ayrıştırıcı dil kullandığını ifade ederek şunları kaydetti: "

BAŞARISIZLIKLA SUÇLAYICI İFADELERİ KABUL ETMİYORUZ
Maalesef yeni Milli Eğitim Bakanı sayın Yusuf Tekin kamuda çalışanlara benim öğretmenim deyip, Kamu Personeli Seçme Sınavında hasbelkader yeterli puan alamayan ve atanamayan tüm öğretmenleri başarısızlıkla suçlayıcı ifadelerini kabul etmiyoruz. Sayın bakanın bu ayrıştırıcı dilini düzeltmesini, atanamayan, farklı kurumlarda hayatını idame etmeye çalışan meslektaşlarımızın itibarını düzeltmeye davet ediyoruz. Hiçbir öğretmen adayı üniversite tercihini yaparken ve üniversite okurken bir dershanede çalışmayı veya ücretli öğretmenlik yapmayı hayal etmez. Atanarak devletine ve milletine bağlı, al bayrağın dalgalandığı her yerde görev yapmayı, öğrencileriyle bütünleşmeyi hayal eder.

ARKADAŞIMIZ MI BAŞARISIZ YOKSA BAKANLIK MI?
2022 yılında Kamu Personeli Seçme Sınavına Eğitim Bilimleri alanında 421 bin 140 aday sınava girmiş. Milli Eğitim Bakanlığı 2023 yılında sadece 45 bin atama yapmış. Soruyoruz sayın bakana ‘Sınava girip atanamayan 376 bin öğretmen adayı arkadaşımız mı başarısız, yoksa ihtiyaç olduğu halde atama yapmayan bakanlık mı?’

Peki bu atanamayan ki sadece 2022 yılında 376 bin kişi, öncesinde artık atanma umudu kalmayan ve başka işlere yönelenlerle beraber 500 binin üzerindeki öğretmen adayı ne şartlarda çalışıyor? Birçoğu öğretmenlik yapamıyor farklı sektörlerde çalışıyor, birçoğu kurumsal dediğimiz dershanelerde ve kolejlerde çok severek yaptıkları öğretmenlik mesleğini icra etmeye çalışıyorlar. Ancak görüyoruz ki çalışma şartları çok ağır ve sömürü düzeni şeklinde. Her fırsatta patronlar ilk olarak öğretmenin sırtına biniyor. Fazla çalıştırma, sigorta yapmama, ücretsiz etüde ve sınava görevlendirme, maaşların geç veya eksik ödenmesi gibi birçok sorunu var ve sizlerinde artık buna göz yummamanızı ve bu sömürü düzenine, kapitalist patronlara dur demeniz gerekir. Tabii ki burada öğretmen ile el ele gönül gönüleçalışan işverenleri ayrı tutuyoruz.

HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMEYEN KADROLU ÖĞRETMENLER DE BİNBİR ZORLUK İLE ÇALIŞMAKTA
Atanamayan yüz binlerce ücretli öğretmen ise KPSS ile atanmış, canla başla çalışan öğretmenlerimizle beraber okullarda bir birlik bütünlük içinde görevlerini yapıyorlar. Yoksulluk sınırının altında yaşamaya çalışan, hak ettiği değeri görmeyen kadrolu öğretmenler de bin bir zorluk ile çalışmaktadırlar. Öğretmenlik Meslek Kanunuyla beraber aynı öğretmenler odasında ayrıştırdığınız başöğretmen, uzman öğretmen, düz öğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen gibi sıfatlarla çalışma barışı iyice bozulmuştur. Ücretli öğretmen ve Halk Eğitim Merkezlerindeki usta öğreticilerimizin çalışma şartları, sigortaları ve ücretleri asgari ücretle çalışanlarında altındadır.

BUNUNLA GEÇİNMEYE ÇALIŞMAKTADIRLAR
Her ücretli öğretmen ve usta öğreticinin haftalık 30-40 saat derse giremediği malumunuzdur. 20 saat derse giren bir ücretli öğretmen ya da usta öğretici %17.55’lik zam ile alacağı ücret 5876 TL’dir ve sağlık sigortası tam yapılamadığından devlet hastanelerinde bile ücretsiz muayene olamamaktadırlar. 30 saat derse girebilen bir ücretli öğretmen ya da usta öğreticinin alacağı maaş 8810 TL’dir. Evet bu Temmuz 2023’ten itibaren alacağı maaştır ve bununla geçinmeye çalışmaktadırlar sayın bakan.

ÜCRETLER ARTTIRILMALI VE SOSYAL HAKLAR YENİDEN DÜZENLENMELİ
Ayrıca yaz aylarında ve verilen her tatilde ücretleri kesilmekte daha da mağdur edilmektedirler. Mutlaka günümüz ekonomik şartlarında ücretler arttırılmalı ve sosyal haklar yeniden düzenlenmelidir. En kısa zamanda öğretmenin her yerde öğretmen olduğunu kabul ettiğinizi, atama bekleyen kadrolara bir an önce atama yapılmasını ve zor şartlar altında çalışan meslektaşlarımızın durumlarının iyileştirilmesini talep ediyor ve takipçisi olacağımızı belirtiyoruz."

İSA TURHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.