Turizm sektöründe sertifika değişimi herkesi ilgilendiriyor

Turizm sektöründe sertifika değişimi herkesi ilgilendiriyor

POFD Başkanı Atmaca, Türkiye’nin imza attığı Paris Sözleşmesi’nin ilgili maddesi gereği 1 Ocak’tan itibaren turizm sertifikasının güvenli sürdürülebilir turizm sertifikasına dönüşeceğini ve sadece konaklama, turizm sektörünü bağlayıcı olmadığını söyledi

Ülkemizde sözleşme denilince son zamanların en popüleri, şüphesiz İstanbul Sözleşmesi. Önce imzalanıp sonra imza çektiğimiz sözleşme her kadın cinayeti veya kadına şiddet vakasına gösterilen tepkilerde hatırlatılır.

Ülkemiz toplum tarafından fazla bilinmeyen sözleşmelere de imza atmıştır. Onu da zaman zaman o sözleşmenin öncelikli muhatapları hatırlatır..

SORUMLULUK UYARISI

Antalya Muratpaşa’daki turizm panelinin panelistlerinden kısa adı POYD olan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca önemli bir hatırlatmada bulundu. Türkiye’nin de altına imza attığı Paris Sözleşmesi’nin ilgili maddesi gereği 1 Ocak’tan itibaren turizm sertifikasının güvenli sürdürülebilir turizm sertifikasına dönüşeceğini ve sadece konaklama, sadece turizm sektörünü bağlayıcı olmadığını söyledi: “01 Ocak 2023’ten itibaren sadece konaklama veya sadece turizm sektörünün değil bu coğrafyada yaşayan herkesin belli bir sorumluluk alması gerektiği anlamına gelen bir sertifikasyon programıyla karşı karşıya geleceğiz.”

NEREDEN NEREYE

 

 

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca, paneldeki konuşmasına Türk turizminin nereden gelip nereye gittiğine dair değerlendirme ile başladı: “Bu şehrin sonra bu coğrafyanın, bu ülkenin en büyük kaynaklarından bir tanesi turizm. Geçmiş yıllarda yaşanan Körfez krizinin ardından 2016’da kriz yaşadık, Göynük’te 21 otelden 9’u açılamamıştı. 2020’de dünya durdu. 70’e yakın sektörü ilgilendiren bir ticaret şeklinden bahsediyoruz. Bu şehre ne kadar çok uçak inerse, ne kadar çok otobüs gelirse bu şehirdeki huzur ve mutluluk daha fazla artıyor. Çünkü bizim işimiz turizm.

KONUĞUNA GÖRE TESİSLEŞME

1990’larda ülkemizde turizm gelişmeye başladığında önce Beldibi ve Göynük'te Almanlara yönelik tatil köyleri başladı. Oradaki eski tesislerin tamamı Almanlar ya da Avrupalılar’ın tatil yapma alışkanlığına göre yapılmış tesislerdir. 2000’lerin başında Ruslar ile tanıştık. Tesislerimizi onlara göre yönlendirmeye başladık.

Art arda yaşanan krizlerden sonra bu sene 170 farklı ülkeden Antalya’ya turist getirme başarısını gösterdik.

 

Antalya'nın içinde son iki yıldır müthiş bir sağlık turizmi başladı. 100’den fazla diş kliniği açıldı Antalya'da. Bambaşka bir doluluk, hayat gelmeye başladı.

Özellikle kış aylarıyla ilgili daha fazla istihdam için başta biz profesyoneller ve yatırımcılar olmak üzere sektörün tüm paydaşları turizm sezonunun uzaması gayretindeyiz. Şu sıralar futbol, sağlık, kongreyle ilgili müthiş bir çalışma var.

O yüzden 2020’deki pandemi krizinde Türk turizminin aslında nereye geldiği çok net ortaya çıktı. Dünya durmuşken biz önce bu şehirde, sonra bu coğrafyada turizm yapma başarısını gösterdik. Dünyaya örnek olan bir turizm sertifikası, güvenli turizm sertifikası hazırladık. Bunu 15 gün gibi kısa bir sürede hayata geçirdik ve hakikaten dünyaya örnek olduk. 2020’de dünyada hiçbir yerde turizm yokken biz bu şehre 3 milyon 500 bin turist getirme başarısı gösterdik. Bunda da emeği geçen bütün turizm paydaşlarına gönlünden teşekkür ederim.

2021’de daha tecrübeli ve emin şekilde çok daha farklı pazarlara yönelip yaklaşık 10 milyon turist ağırladık.

Bu yıl ağustos ayı sonu itibariyle 10 milyonu geçtik. Yılsonu için herhalde 12-13 milyon turisti zorlayan bir Antalya var karşımızda.

Ben mesleğinde 35 yıllık bir emekçiyim. 21 yıllık profesyonelim. Sezonun hiç bu kadar geç başladığını ama özellikle hazirandan sonra hiç bu kadar hızlandığını ve Antalya'nın bu dönemlerde hiç bu kadar dolu olduğunu görmedim.

Panel harici fotolar:

Facebook / Ülkay Atmaca

ulkay-atmaca-2.jpg

 

 KİMDİR…

Stajyerlikten genel müdürlüğe

1969’da Ankara’da dünyaya geldi. İlk, orta, lise eğitimimi Ankara’da bitirdi. 

Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni kazanınca 1987’de Nevşehir Orsan Hotel’de otelcilik sektörüyle tanıştı. Bütün bölümlerde staj yaptıktan sonra resepsiyonda çalışmaya başladı.

Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde birçok yerde çalışma hayatına devam etti.

1990’da Bodrum Boydaş Hotel’de görev aldı.

1995-2003 arası Magic Life kariyeri kapsamında 1997- 2001 arası Tunus’ta Magic Life grubunda çalıştı.

           

2001’de dünyanın en büyük mutluluğunu yaşadı, baba oldu.

 

2006’da Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD), 2009’da Bodrum Skal Kulubü’ne üye  oldu.

2007-2015 arası Öğer Grup’ta çalıştı.

2017’den bugüne Innvista Hotels Belek’te Genel Müdür olarak meslek hayatını sürdürüyor.

 

baba-ogul-002.jpg

otel-onu.jpg

**

 

Dernek olarak sorunları

Ankara’ya götürüyoruz

 

“Türk turizmi doğru yolda. Evet, çözmemiz gereken büyük sorunlarımız var. Biz dernek olarak, bir iletişim aracı olarak dinleyerek derlediğimiz sorunları Ankara’ya götürüyoruz. Orada sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz,  çözeceğiz de ama tekrar söylüyorum. Bizlere de fırsat verildiğinde neleri çözebileceğimizi özellikle 2020’den itibaren gördük. Ortadaki küçük sorunları da giderilirse ben bu sektörün çok daha hızlı, çok daha önemli şekilde, hem turist sayısında, hem hedef gelir anlamında mutlaka çok daha ileriye gideceğini düşünüyorum.

 

dernek-004.jpg

**

 

  Ülkay Atmaca ile Yarın:

 

Gastronominin Antep turizmine etkisi

 

Balonun Kapadokya turizmine etkisi

 

Dünyadan turizmciler Türkiye’de idi

Şimdi ülkemiz turizmcileri dünyada

 

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği nedir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.