Tüpraş’ta zam talebi yüzde 50

Tüpraş’ta zam talebi yüzde 50

Tüpraş'ın 1.690'ı İzmit'te olmak üzere toplam 3 bin 950 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin ilk görüşmesi 2 Şubat’ta yapılacak.

Tüpraş’ın 1.690’ı İzmit’te olmak üzere İzmir Aliağa, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde çalışan 3 bin 950 işçiyi ilgilendiren 2022-2023 yılı toplu iş sözleşmesi taslağı aralık ayında 4 şube ve Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi ile birlikte hazırlandı. Taslakta iki yıllık sözleşme ön görüldü. İlk 6 ay yüzde 37, ikinci 6 ay enflasyon, üçüncü 6 ay yüzde 7 ve üzerine enflasyon oranı, dördüncü 6 ay ise enflasyon oranında zam istendi. Ancak resmi enflasyon ile ve gerçek enflasyon arasındaki fark nedeniyle sendika işverene taslağı teslim etmeden önce düzeltme yaptı. Zam teklifini ilk 6 ay için yüzde 50’ye çıkardı.

 

ESKİ HAKLAR İSTENDİ

Taslakta işçilerin birleştirilmiş sosyal haklarının 1000 lira artırılması, Ramazan Bayramı yardımının 1.250 lira, Kurban Bayramı yardımının ise 1.500 olması istendi. Vardiya sisteminden kaynaklı 16.00-24.00 saatlerinde çıkışı verilen 3 yevmiyenin 5 yevmiyeye çıkartılması ve mazeret izinlerinin eski haline getirilmesi talep edildi. İdari sorumluluk primlerine yüzde 4 ilave yapılması, yılda en az bir defaya mahsus 10 gün tek sefer izne çıkan çalışana geri ödemesiz 1.500 lira verilmesi talep edildi.

 

KAYIPLARI KAPATACAK

Geçtiğimiz dönem Yüksek Hakem Kurulu’ndan gelen ve büyük tepkilere neden olan toplu iş sözleşmesinin kayıplarını gidermek isteyen Petrol-İş Sendikası, bu dönem sözleşme taslağını tüm rafinerilerde işçilerle birlikte hazırladı. İşçi görüşleri doğrultusunda 4 şube yönetiminin bir araya gelerek yaptığı çalışmaya genel merkezde son hali verildi. Titizlikle hazırlanarak ortaya çıkan taslakta işçilerin Yüksek Hakem kayıpları karşılanmak isteniyor.

 

Haber: Abbas ÇAKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.