Tüpraş’ın 4 milyarlık projesi için yeni başvuru

Tüpraş’ın 4 milyarlık projesi için yeni başvuru

Tüpraş tarafından kurulacak ve bedeli ise 4 milyar 386 milyon 792 bin lira olan proje ile ilgili ÇED olumlu kararı, açılan dava sonrası iptal edilmişti. Yeniden hazırlanan proje ile ilgili İDK toplantısı yapılacak.

Türkiye’nin en büyük sanayi tesisi olan Tüpraş yeni bir proje hazırladı. Tüpraş’ın ana faaliyet konusu olan akaryakıt üretiminde, 2014 yılında devreye aldığı Fuel-oil Dönüşüm Projesine paralel özelliklerde yeni bir projenin tesis edilmesi planlanıyor.  Buna göre, Tüpraş İzmit Rafineri Müdürlüğü kompleks sahası sınırları içerisinde “Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi (Resid Upgrading) ve Depolama Tankları Kapasite Artışı Projesi” planlanmakta. Tüpraş’ın mevcut rafineri sahası içinde yapılacak olan yeni tesis ile ilgili inşaat çalışmanın bu yıl sonu başlaması bekleniyor. Proje bedeli ise 4 milyar 386 milyon 792 bin lira olarak açıklandı.

MAHKEME İPTAL ETTİ

Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi (Resid Upgrading) ve Depolama Tankları Kapasite Artışı Projesi ile ilgili ÇED olumlu karar verilmişti. Bu kararı ise Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği yargıya taşıdı. Açılan dava sonrası TÜPRAŞ Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi ve Depolama Tankları Kapasite Artışı projesi için Bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararının iptal edildi.

YENİDEN ÇED SÜRECİ

İptal kararının ardından Tüpraş proje ile ilgili yeniden başvuruda bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yapılan başvuru sonrası ÇED süreci yeniden başladı. İnceleme değerlendirme süreci başlayan proje ile ilgili 7 Nisan İDK toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantının ardından proje ile ilgili nihai kararın verilmesi bekleniyor.

Haber: Tuğçe YAKICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.