Tüpraş’ın 4 milyar liralık projesine onay çıktı

Tüpraş’ın 4 milyar liralık projesine onay çıktı

Tüpraş tarafından 2014 yılında tamamlanan “Fuel Oil Dönüşüm Tesisi”ne ilave yeni bir tesis daha yapılacak. Proje bedeli ise 4 milyar 386 milyon 792 bin lira olarak açıklandı. Proje ile ilgili “ÇED Olumlu” kararı verildi.

Türkiye’nin en büyük sanayi tesisi olan Tüpraş yeni bir projeyi hayat geçirmeye hazırlanıyor. Tüpraş’ın ana faaliyet konusu olan akaryakıt üretiminde, 2014 yılında devreye aldığı Fuel-oil Dönüşüm Projesine paralel özelliklerde yeni bir projenin tesis edilmesi planlanıyor. Mevcut Tüpraş Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi ve Depolama Tankları Projesine ilave olarak Koklaştırma (Delayed Coker) ve bağlantılı üniteler tesis edilerek, yıllık yaklaşık 450 bin ton orta distilat (motorin ve jet yakıtı), 75 bin ton sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ve 650 bin ton petkok üretimi gerçekleştirilecek. Bu üretimlerin yanı sıra mevcut durumda önemli bir ithalat kalemi olan ve dizel üretiminde girdi olarak kullanılan yarı mamul Ağır Vakum Gaz Yağı (HVGO) ürününde de 400 bin ton azalma sağlanacak.

 

PROJE BEDELİ 4 MİLYAR TL

Bu üretimlerin Türkiye cari açığına etkisinin yıllık 600 milyon Amerikan Doları (USD) olması bekleniyor. Buna göre, Tüpraş İzmit Rafineri Müdürlüğü kompleks sahası sınırları içerisinde “Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi (Resid Upgrading) ve Depolama Tankları Kapasite Artışı Projesi” planlanmakta. Tüpraş’ın mevcut rafineri sahası içinde yapılacak olan yeni tesis ile ilgili inşaat çalışmanın bu yılsonu başlaması bekleniyor. Proje bedeli ise 4 milyar 386 milyon 492 bin lira olarak açıklandı.

 

“ÇED OLUMLU” KARARI VERİLDİ

Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi (Resid Upgrading) ve Depolama Tankları Kapasite Artışı Projesinin arazi hazırlık ve inşaat döneminde 400 personelin, proje kapsamında ÇED Olumlu Kararı alınması sonrası yatırımın tamamlanması ile birlikte işletme aşamasında ilave 65 personelin istihdam edilmesi planlanmakta.  Proje ile ilgili hazırlanan ÇED raporu ile süreçte şimdi de “ÇED Olumlu” kararı verildi. Sürecin tamamlanması ile birlikte proje ile ilgili çalışmaların başlaması bekleniyor.

 

Haber: Ahmet Zeki AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.