Tüp bebek deneyeceklerdi: “Sonrası hayal kırıklığı”

Tüp bebek deneyeceklerdi: “Sonrası hayal kırıklığı”

Türk Metal'in yetki edindiği Onat Alüminyum’da kasımdan buyana ücretsiz izindeki Orhan Bileci ile eşi Nermin Bileci çocuk özlemini de tüp bebekle gidermeyi düşünüyorlardı: “Sendikal örgütlenme başladığında herkes çok hevesliydi. Sonrası hayal kırıklığı."

Haber dizisi: Grevde, direnişte, ücretsiz izinde geçim – 7

 

Sendikal örgütlenme sonrası ama işten çıkartma ama pandemi sürecinde işverinin kozu haline gelen ücretsiz vakaların neredeyse sıradanlaştığı, basının genelinde haber değeri bile olmayan hale geldiği bir süreçteyiz. O işyerlerinden biri de Türk Metal Sendikası Gebze 1 No’lu Şube’nin çoğunluğu sağlayıp yetkiyi edindiği Onat Alüminyum…

SONRASI HAYAL KIRIKLIĞI…

Eşinin işyerinde sendikal örgütlenmeye başladığı zamanlarda herkesin çok hevesli olduğunu kaydeden Nermin Bileci, “İkramiye edinecek olmak bile bizi mutlu etmişti. Mesaisiyle birlikte, kenara bir şeyler koyma hevesimiz vardı. Sonrası hayal kırıklığı oldu” diye konuştu:

Orhan Bileci’nin eşi Nermin Bileci, Körfez İlçe’nin İshakçılar Köyü’nden. Aile gerek İshakçılar gerekse Orhan Bileci’nin köyü Alihocalar’dan gıda desteği görmüyor: “Her iki köyde tarım, yapan olursa var. Anne babalarımız yaşlı insanlar. Kendilerine yetecek kadar tarım yapıyorlar. Artık hayvancılıkta yok. Herkes kendine göre yaşantı halinde.”

ET ZATEN GİRMİYOR

Nermin Bileci, 5-6 yıl öncesine kadar çeşitli işlerde çalışmış. Geçirdiği bir ameliyat sonrası bırakmış. Arada, ev ekonomisine katkısı olması için merdiven temizliğine gidiyor. Eşinin ücretsiz izine ayrılmasının ardından çok şeyden vazgeçtiklerini kaydeden Nermin Bileci, “Bir sıvı yağ bile olmuş kaç lira. Gelir bin 500 liraya gerileyince nelerden vazgeçeriz, tahmin edin. Et, evimize zaten girmiyor.  Eşim Orhan tavuğu çok sever ama birçok şeyden vazgeçtik” dedi:

ÇOCUKLU OLANLAR NE YAPAR

“Hadi bizim evde çocuğumuz yok. Örneğin iki çocuklu bir insana bin 500 lira yeter mi? Nasıl yeter? Çocuk ne vardan, ne yoktan anlar ya da sen her akşam çorba ile de doyarsın ama çocukla olmaz. Bezi var, ihtiyaçları var. İki kişiyiz, kıt kanaat getirdik ama bir yerde tıkanır.”

PAZAR ALIŞVERİŞİNİ KESTİK

 

Bileci Ailesi’nin bir dairesinde kiracı oldukları apartmanda doğalgaz yok. PALGAZ altyapısı apartman kapılarına kadar getirmiş ancak bina sahibi gerisini getirmemiş. 2+1, sobalı evlerine aylık 500 lira kira ödüyorlar. Kış aylarını odun yakarak geçirmişler. Eşinin ücretsiz izne ayrılması kış aylarına denk gelince, pazar alışverişini kesmişler. “Kış meyveleri, tezgâha mevsiminde gelse bile pahalı” diyen Nermin Bileci şöyle devam etti:

HER ŞEKİLDE AYAKTA DURMALISIN

“Sadece yemek içmekten kısmakla sınırlı değil. İnsanın psikolojisi de bozuluyor. Annem de Gebze’de oturuyor. Destek oluyor ama ne kadar da olsa, psikolojik. İsteyemiyorsun. Dışarıya pozitif olmak durumundasın. Kime dert yansan, herkes senden beter. Her şekilde ayakta durmak durmak zorundasın. En azından, birbirine moral vermek durumundasın.  3 ay sonra geçecek 4 ay sonra geçecek. Kasımdan beri, senesi geliyor neredeyse.

BALIĞIN ÖNÜNDEN GEÇİYORUZ

Geçen sene iftarda sahurda biraz daha boldu. Her şeye şükrediyoruz ama gerçekten çok zor. Beslenmeye de ihtiyaç var. Nefis ayrı bir şey.  Balığın önünden geçiyoruz. Markette çok şeyin önünden bakıp geçiyoruz. Markete girip çıktığında moralin bozuluyor.

TOK AÇIN HALİNDEN ANLAMAZ…

 

Sendikal örgütlenmenin Anayasada, yasada yeri var. Anayasa var kullanamıyorsun. Patron, kendi halinde. Tok, açın halinden anlamaz misali. Bizden belki haberi yok, belki haberi var. Kendisi bilmez ki. Biniyor Mercedes’e, biniyoruz Tofaş’a. O da bir şeylerden vazgeçmeli. Mesela Çin’de adam oruçluları anlamak için bir gün oruç tutmuş, işçisini anlamak için. Sonra bir ay izin vermiş.”

ÇOK ŞÜKÜR SAĞLIĞIMIZ YERİNDE

Canın sağolsun, virüs zamanı. Eşim evde, yanımda’ diyorsun ama gelir olarak düşündüğünde moralin bozuluyor. Yine çok şükür, sağlığımız yerinde. Tam kapanma sürecindeyiz ama fabrikalar çalışırken tam kapanma olmuyor. Eşimin çalıştığı işyerlerinde virüslü çıkmadı. Çıksaydı da, tedbirliydiler. Öbür fabrikada çıkmasına rağmen, bunların çalıştığı fabrikayı da 15 gün izne çıkarttı. İşçisini o açıdan koruyordu, hakkını yiyemem.”

SONRASI HAYAL KIRIKLIĞI

Eşinin işyerinde sendikal örgütlenmeye başladığı zamanlarda herkesin çok hevesli olduğunu kaydeden Nermin Bileci, “İkramiye edinecek olmak bile bizi mutlu etmişti. Mesaisiyle birlikte, kenara bir şeyler koyma hevesimiz vardı. Sonrası hayal kırıklığı oldu” diye konuştu:

TÜP BEBEK DENEYECEKTİK…

 

 15 yıllık evliyiz, çocuğumuz yok. Özelde bir muayene, 500 liradan aşağı değil. Şu anda belki evimizde olurdu ama hep hastanelerde harcadık. Tüp bebek deneyecektik son olarak, otomobille kaza yaptı. Kaza yapınca olmadı. 11 milyon 500 bin lira istemişlerdi, vazgeçtik. Şu süreç bitince araştırma hastanesine gideceğim.

MUHTAR BEYAZ MASA’YI ÖNERDİ

Gebze Güzeller Mahallesi Muhtarı Mümin Yılmaz’a bir kez iş için başvurduğunu, çok faydasını görmediğini ve Gebze Belediyesi Beyaz Masa’ya başvurmasını önerdiğini kaydeden Nermin Bileci, “Hep dua ediyoruz birbirimize ama çocuklu, kiracı olan için zor. 1000 lira kira verseydim, ne ederdim. Su elektrik, telefon ihtiyacın mecbur oluyor” diye konuştu.

SODA ŞİŞESİNDEN SÜS EŞYASI 

 

bileci-11.jpg

Evinin içini ve apartmanda dairelerine çıkan katı biblolar ile bezeyen Nermin Bileci, “Biblo, süs eşyası severim. Soda şişesi vesairden kendim yapıyorum. Bugüne kadar hiç belediye kurslarına gitmedim. Dikişe gitmek istedim ama dikiş makinem olmadığı için gidemedim” diye konuştu.

FIRSAT BULSAM DEĞERLENDİRMEK İSTERİM

Evde üretimini yaptığı biblolara dair ticaret yapma fırsatını hiç bulmadığını ve denemediğini kaydeden Nermin Bileci, “Gebze’de öyle bir fırsat bulsam, değerlendirmek isterdim. Yerel seçim dönemlerinde belediye başkan adayları vaatte bulunuyor ama hayata geçmez. Bu da ayrı tutumsuzluk. Bu tür ticarete yönelip başaran da var” dedi.

Dizimizde yarın

Orhan Bileci ile sosyal deney

153’ü gıda kolisi desteği için aradı…

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.