TÜBİTAK MAM bir ilki gerçekleştirdi

TÜBİTAK MAM bir ilki gerçekleştirdi

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde bulunan VIM (Vakum İndüksiyon Ergitme) sisteminde süperalaşım malzemeler alaşımlandırılarak ingot halinde dökümleri gerçekleştirildi.

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen DİNÇ Projesi kapsamında elde edilmiş know-how bilgisi kullanılarak TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde bulunan VIM (Vakum İndüksiyon Ergitme) sisteminde süperalaşım malzemeler alaşımlandırılarak ingot halinde dökümleri gerçekleştirildi. Üretilen ingotlar daha sonra Sentes-BİR'de kurulmuş VIGA (Vakum İndüksiyon Gaz Atomizasyion) sistemiyle toz haline getirildi. Üretilen nikel süperalaşım tozları, özellikle havacılık parçalarının ve türbin motor parçalarının eklemeli imalat yöntemleriyle üretilmesinde kullanılarak dışa bağlılığımızı azaltması hedeflenmektedir.

HIZLA YAYGINLIK KAZANDI

Endüstri 4.0'ı oluşturan yeniliklerden biri olarak kabul edilen eklemeli imalat yöntemleri ile karmaşık şekilli, düşük adet ihtiyacı olan parçalar veya kişiye özel üretimler, döküm ve talaşlı imalat gibi geleneksel üretim yöntemlerinin aksine, hızlı ve daha uygun maliyette gerçekleştirilebiliyor. Eklemeli imalat yöntemlerinin kullanımı bu avantajları sayesinde özellikle medikal, havacılık ve uzay alanlarında hızla yaygınlık kazandı. TÜBİTAK MAM- Sentes-BİR ortaklığıyla yapılan çalışmalarda farklı süperalaşım tozlarının yanı sıra, gaz türbin motorlarının yüksek sıcaklık koruması için kullanılan MCrAlY ısıl püskürtme tozları geliştirilmesi de hedeflenmekte.

Haber: Ahmet Zeki AYAR

 

mam-1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.